Létrehozva: 2022.06.20.

Karácsony Gergely Budapestje: Forgalmi dugók és káosz a kánikulában

Ez a főpolgármester ajánlata erre a nyárra?

Szerző Ripost

Forgalmi dugók és káosz a kánikulában: ez Karácsony Gergely ajánlata a budapestieknek a nyárra - így kommentálta a hétfőn kialakult közlekedési helyzetet a Fidesz Budapest Facebook-bejegyzésében, hozzátéve: a főpolgármester most a budai alsó rakpartot zárta le, pokollá téve sok ezer, Budapesten közlekedni vágyó reggelét.

A káosz oka nemcsak az újabb rakpartlezárás, hanem a közösségi közlekedők megszivatása is: július közepéig nem jár a 2-es villamos a középső szakaszon, augusztus közepéig pedig a 3-as metró is (ismét) alig néhány megállót jár az északi szakaszon, a többi 15 megállóra marad a pótlóbusz, emlékeztet a Fidesz.

„Ha már képtelenek élhető közlekedési viszonyokat teremteni Budapesten, legalább azt tegye meg a városvezetés, hogy befejezi a bűntudatkeltést a lakossági energiafogyasztás miatt!” - figyelmeztet a Fidesz, hozzátéve: a dugóba rekedt emberek nem jókedvükben araszolnak a hőségben, hanem azért, hogy munkába járjanak, megteremtsék családjuk megélhetését, ezért „erkölcsi kioktatás helyett arra lenne szükségük, hogy a baloldali városvezetés végre átfogó rendszerként tekintsen Budapest közlekedésére és minden forgalmi szereplő érdekeit egyformán képviselje”!

Karácsony amúgy a részben általa okozott közlekedési káosz ellenszereként elérkezettnek látja az időt, hogy korábbi választási ígéretei közül újabbat erőszakoljon rá az emberekre: a dugódíjat.

Emlékezetes: az SZDSZ-es Demszky Gábor-féle városvezetés a négyes metró építéséhez nyújtott uniós támogatásért cserébe vállalta az úgynevezett „behajtási díj” bevezetését, annak ellenére, hogy például Demszky párttársa, Dancs Gábor képviselő felvetette: lehet, hogy ami Londonban vagy Stockholmban bevált, az Budapesten nem lesz működőképes, a bevezetéshez szükséges források pedig több tízmilliárdra rúgnának, a szükséges infrastruktúrafejlesztést nem számolva. Karácsony Gergely megválasztása után közölte: „Előbb-utóbb mindenképpen be kell vezetni a dugódíjat Budapesten, ez a programomban is szerepel.”

Igaz, főpolgármesteri programjában társadalmi konzultációra is ígéretet tett a témában. Konzultáció nincs, ellenben helyettesei sorra pedzegetik, hogy szükség lenne a dugódíjra. Bősz Anett, Karácsony frissen megválasztott DK-s helyettese úgy fogalmazott: előrelépésnek tartana minden „ösztönző intézkedést” ami „abba az irányba tolná a magyarokat, hogy minél többször hagyják maguk mögött az autót”.

Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes, aki tavaly tengerből kilovagló videójával hívta fel magára a figyelmet, most spórolást javasolt az embereknek. „Abba szeretnénk a lakosságot és a budapestieket is bevonni, hogy mindenki a maga területén gondolja végig, hogy hol tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani. Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával”.

Elszántan zajlik Budapesten az autósok üldözése a fővárosi vezetők részéről, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes például a dugódíj bevezetésének lehetőségéről beszélt az ATV-ben. Mindezzel az átfogó városfejlesztés hiányát próbálják leplezni.

Nem meglepő, hogy Karácsony Gergely helyetteseit tolja előtérbe a takarékossági javaslatokkal, hiszen népszerűsége tovább csökkent, miután a rakpartfelújítás befejezése után nem sokkal bejelentette: örökre lezárják az autós forgalom elől a Lánchídtól az Erzsébet hídig tartó pesti rakpartszakaszt. Az intézkedés mind a szakmai szervezetek, mind a budapestiek részéről tiltakozást váltott ki, hiszen érdemi egyeztetés nem folyt az ügyben. Arról pedig, hogy milyen alternatív útvonalakra terelnék a gépkocsikat, senki nem látott hatástanulmányt.

A megvalósult fejlesztések, mint például a körúti biciklisáv és a VII. kerületben a DK-s Niedermüller Péter polgármester által bevezetett autós „labirintus” is több problémát szült, mint amennyit a helyiek nyertek rajta. Mindenütt álló kocsisorokat találunk szerte Budapesten, a baloldali vezetés pedig a részben általa okozott problémát most az autósokkal fizettetné meg, ezt pedig szükségszerűségként igyekszik tálalni.

A tehetetlenséget látom ezekben az elképzelésekben – kommentálta a Magyar hírlapnak az újabb kijelentést Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, hozzátéve: két és fél év sem volt elegendő ahhoz, hogy legalább maguk számára meghatározzák az irányt, és stratégiát alkossanak, vagy legalább rövidtávú elképzeléseik legyen arról, hogy miként vezessék ezt a várost.”

„Esetleges jellegű ötletelés zajlik. Minden egyes intézkedés, amit a főváros megalkotott ebben a két év fél évben, ebbe a sorba illeszkedik. Ez úgy néz ki, mint aki reggel felkel, és amit éjszaka álmodott, azt gyorsan meg is akarja valósítani. Nem látni az átgondolt városfejlesztési tervezést, a politikai elképzelést a döntésekben, a megszólalásokban. Aki hall valami érdekes ötletet, azt megpróbálják interpretálni Budapesten. Mindez azt is mutatja, hogy nincs vezetve a város, és koordinálva sincsenek a különböző szereplők, nincs tényleges együttműködés a fővárosi vezetésben a pártok között – fogalmazott Boros Bánk Levente.”

Az önálló új ötletek hiánya miatt folyamatosan máshonnan vesznek át terveket, többnyire a brüsszeli nyomvonalon haladnak, ami a politológus szerint egy kényelmes állapot is egyben, hiszen se tervezni, se gondolkodni nem kell, csak csatlakozni valamihez.

„Magyarországon nincsenek min-ták, amelyeket saját maguk teremtettek volna, nincsenek tapasztalataik, nincsenek felkészült szakpolitikusaik, nincsenek jól vezetett ellenzéki városok, amelyek mintául szolgálhatnának, ezért szokás szerint igyekeznek külföldről átvenni mintákat – folytatta az elemző, aki azt hangsúlyozta, hogy a legfőbb probléma a vezetés hiánya, mert nem a főpolgármestert segítik a helyettesei, a megbízott szakemberek, a mögötte álló pártok és frakciók, hanem éppen fordítva működik, a pártok éppen aktuális erőviszonyai határozzák meg, hogy kinek van szava a fővárosban.”

Karácsony nem a maga ura, sosem volt és sosem lesz. Az elmúlt két és fél év éppen azt bizonyította be, hogy ő politikai értelemben egy béna kacsa. Amikor tárgyalni kéne, akkor nem vele kell, és ha ő valakivel leül tárgyalni, az semmire sem lesz garancia, mert a megvalósítás a rajta kívül álló személyeken és intézményeken múlik. Olyan pártembereken, akiket nem ő választott, mint a helyettesei, akiket a pártalkuk nyomán készen kapott.

Az elemző emlékeztetett: legutóbb is ez történt, két párt megállapodott, hogy ki legyen Karácsony Gergely egyik helyettese. Mindez jól mutatja, hogy nem városvezetés zajlik, hanem politikai osztozkodás és helyezkedés. Ezért nem lehet a szakmaiságot keresni a főváros vezetésében. Nem szakmai alapon választják ki a vezetőket, akik értelemszerűen nem szakmai döntéseket hoznak. Ha feltesszük a kérdést, hogy Karácsony hivatalba lépése óta mi történt Budapesten, akkor nagyon nehéz egy vitán felül álló döntést találni. Nem történt semmi, ami a város életét érdemben előremozdította volna. Nincs más, csak a biciklisávok felfestése, a városligeti fejlesztések leállítása, a politikai veszekedések, a növekvő szeméthegyek és az állandó panaszkodás, hogy nincsen pénz. Mondjuk ki, hogy a legtöbb, amit sikerült megalkotniuk, ami segíti a fővárosban élők mindennapjait, az talán a BudapestGO, azaz a BKK mobilapplikációja, ami egy programozási feladat – értékelt Boros Bánk Levente.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Meghozták a döntést, lezárják Budapest egyik legszebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére