Létrehozva: 2022.06.23.

Folyamatosan töltik fel a hazai gáztározókat

Az ország gázellátása zavartalan.

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást.

A szerb-magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a betárolás intenzitása várhatóan alacsonyabb lesz a Török Áramlat vezeték ütemezett karbantartási munkái miatt bekövetkező leállítása idején, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz.

A Török Áramlaton keresztül napi 12-17 millió köbméter földgáz érkezik az országba. A tervezett karbantartások idején, egy adott irányból érkező földgáz csökkenése vagy kiesése esetén a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról. Az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a földalatti tárolókba kerül letárolásra, az exportvolumenek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

Hangsúlyozták, a biztonsági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.

A közlemény szerint a 6,33 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitásból 36,27 százalékát már feltöltötték. Jelenleg már 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a földalatti gáztárolókban.

Míg az egyetemes szolgáltatás keretében vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszakra október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiaci felhasználók ellátása érdekében a földgázkereskedők is megkezdték és folyamatosan töltik a tárolók kereskedelmi készleteit.

A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő - tájékoztatott az energiahivatal.

Már hatvan százalékkal csökkent  a Németországba és ötven százalékkal az Olaszországba irányuló az orosz gázszállítás mértéke.

A Gazprom eddig ötven százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját – tájékoztatott az Eni olasz energetikai vállalat. Az Eni szerint a Gazprom a  megrendelt 63 millió köbméteres mennyiségnek csak a felét helyezte kilátásba. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

A héten két lépésben hatvan százalékkal csökkentette a gázszállítást Németország felé az Északi Áramlat–1 vezetéken a Gazprom, amit technikai okokkal indokolt. Az Északi Áramlat–1 vezetéken ugyanis az elvégzendő gépészeti karbantartási munkákat a Gazprom szerint a Siemens nem fejezte be. A Siemens pedig közölte, hogy az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók miatt nem tudja leszállítani a karbantartás alatt álló berendezéseket.

A Franciaország és Németország közötti gázáramlás megszakadása miatt Franciaország szerda óta egyáltalán nem kap orosz gázt csővezetéken keresztül – jelentette be a francia GRTgaz hálózatüzemeltető. Franciaország sokkal kevésbé függ az orosz gáztól, mint más európai államok, gázszükségletének kevesebb mint negyedét fedezi Oroszországból származó gázimportból.

A szlovák Dennik hírportál értesülése szerint a szlovák SPP gázszolgáltató vállalatot a szállítások ötvenszázalékos csökkentéséről tájékoztatta pénteken az orosz fél. Ugyanakkor az ukrán szállítási rendszerüzemeltető adatai szerint az Ukrajnából a nagykapusi határátkelőhelyen keresztül Szlovákiába érkező gázmennyiség nem változott csütörtökhöz képest. Az SPP a legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a földgáz többségét Oroszországból szerzi be, és a belföldi piac hatvan százalékát látja el.

A Gazprom növelhetné az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, hogy pótolja az Északi Áramlat–1 szállításainak kiesését, de egyelőre nincs jele annak, hogy ezt megtenné. A német gázvezeték-üzemeltető, a Gascade adatai szerint pénteken nőtt a keletre irányuló gázáramlás a Jamal–Európa gázvezetéken keresztül Németországból Lengyelországba.

A tárolási szintek idén Európa-szerte emelkedtek az erős cseppfolyósítottföldgáz-importnak köszönhetően. Az ING Research elemzői szerint az EU egészében a készletek jelenleg 52 százalékban telítettek, ami alig marad el az ötéves átlagtól, és meghaladja a tavaly ilyenkor mért, 43 százalékos szintet. „Egy elhúzódó kiesés azonban aggályos lehet azzal kapcsolatban, hogy az EU képes lesz-e elegendő tárolóhelyet kialakítani a következő fűtési szezonra” – közölték. Aggasztó jel, hogy a tárolási szintek április óta először csökkentek ezen a héten.

A kieső európai gázszállításokat az Egyesült Államok nem képes pótolni. Egy múlt heti robbanás miatt ugyanis egy texasi LNG-exportterminál szeptemberig nem üzemel, és onnantól kezdve 2022 végéig csak részlegesen fog működni. A kikötő az amerikai LNG-export húsz százalékát kezeli és az európai piacok legfőbb ellátója. Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a kontinens gazdasága recesszióba kerülhet, ha az orosz gázszállítások leállnak.

Magyarország energiaellátása továbbra is biztonságban van, az európai vezetékrendszer működési problémái miatt az Oroszországból várt földgáz 88 százaléka érkezik hazánkba jelenleg, de a kieső mennyiséget kompenzálni fogják - közölte kedden a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel beszélt telefonon, és ezt követően arról számolt be, hogy az elmúlt napokban jelentősen csökkent a nyugat-európai gázszállítások mennyisége, ugyanis a szankciók miatt nem érkeztek vissza a vezetékrendszer üzemeltetéséhez szükséges, korábban karbantartásra küldött eszközök.

Tájékoztatása szerint Magyarországra ezekben a napokban a várt orosz gázmennyiség 88 százaléka érkezik be, napi 12 millió köbméter helyett nagyjából 10,6 millió köbméter, ami az ellátásbiztonság szempontjából még nem jelent problémát.

Kiemelte, hogy a déli irányú szállítás teljesen zavartalan, naponta 9,4 millió köbméternyi gáz érkezik Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül, az Ausztria felőli útvonalon azonban kisebb mértékű visszaesés volt az említett technikai problémák miatt.

Szijjártó Péter elmondta, Alekszandr Novak biztosította afelől, hogy a mostani hiányos szállításokat a Gazprom orosz energetikai vállalat a szerződéseknek megfelelően teljesíteni fogja. Ezzel kapcsolatban pedig a magyar kormány azt kérte, hogy a kieső mennyiséget a déli szállítási útvonalon keresztül pótolják majd, amiről technikai szintű egyeztetések kezdődnek.

„Nagy biztonságot ad nekünk a déli szállítási útvonal, ahonnan teljes egészében megérkezik a földgáz” - szögezte le, hozzátéve, hogy a hosszútávú gázvásárlási megállapodás tavalyi aláírása ismételten bebizonyította az értelmét.

A tárca közleményében emlékeztet: a külügyminiszter a  tegnapi nap folyamán arra is felhívta a figyelmet, hogy a Török Áramlat vezetéken előre egyeztetett módon, a napokban karbantartás miatt nincs forgalmazás.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett