Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.06.24.

Egymást marják a baloldali pártok

Futnának Gyurcsány elől, de nincs hova...

Az áprilisi választások óta a baloldaltól elfordultak a szavazóik, a pártok pedig csak keresik a helyüket. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint a Demokratikus Koalíciónak van egyedül esélye arra, hogy integrálja a baloldali pártokat, azonban sokan tartanak Gyurcsány Ferenc ez irányú terveitől. A szakértő szerint a balliberális politikusok azért nem szólalnak meg fontos témákban, mert nincs érdemi javaslatuk.

A történelmi kudarccal végződött választások óta nem tért még magához a baloldal, a jelenlegi energiaválság és a feltűnő tanácstalanság azonban már nem magyarázható az áprilisi bukással – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet elemzője hozzátette: két és fél hónap után joggal várják el a szavazók, hogy a baloldali pártok végre megtalálják a hangjukat.

A szétesett hatpárti koalíció minden pártja – a Demokratikus Koalíció kivételével – személyi és vezetési válsággal küszködik, politikai mondanivalójuk továbbra sincs, de a Gyurcsány Ferencék által meghirdetett „ellenállásra” sincs jelenleg társadalmi igény

– jelezte a politológus.

Mint hangsúlyozta, a kormányt törvénytelennek nevezni még a baloldali szavazók számára is hiteltelen álláspont, ami inkább tűnik pótcselekvésnek, mint vérmes ellenzéki álláspontnak. „Nem csoda, hogy a szavazók elfordultak a baloldaltól, cserbenhagyottnak érzik magukat, hiszen a baloldali frakciók csak alibiznek a parlamentben. Alig várják, hogy elkezdődjön a nyári szünet, ami lehetőséget ad a sorok rendezésére” – fogalmazott a szakértő.

Nagy Ervin szerint jelenleg két pártnak, a Demokratikus Koalíciónak és a Momentumnak van esélye a baloldal integrálására, ám az utóbbiban lezajlott tisztújítás és a kudarcos „obstrukciós” kísérlet arra enged következtetni, hogy Fekete-Győr Andrásék elvesztették azt a lehetőséget, ami egy frissen parlamentbe jutott pártnak alkalmat adott volna arra, hogy valami egészen új attitűdöt mutasson. A XXI. Század Intézet munkatársa szerint így egyedül a Demokratikus Koalíciónak maradt esélye arra, hogy összefogja a darabjaira hullott baloldalt.

„Jakab Péter lemondása és a botrányok után a Jobbik elindult az „elkisgazdásodás” útján, és kiszállt az ellenzéki pártok közötti vezető szerepért folyó versenyből, a Párbeszéd továbbra sem létezik, mint valódi párt, az LMP keresi ugyan a helyét, de a Gyurcsánnyal való együttműködés végleg hiteltelenítette a pártot” 

– véleményezte az elemző az ellenzék jelenlegi helyzetét.

A szakértő szerint a képlet úgy néz ki, mint három évvel ezelőtt, amikor a baloldali pártok körében rendre felmerül az együttműködés igénye, ám valójában versenyt futnak egymással. A tanácstalanságot jól mutatja: Keszthelyen bejelentették, hogy sem külön-külön, sem pedig együtt nem állítanak polgármesterjelöltet a Fidesz jelöltjével szemben a vasárnapi időközi választáson.

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy a baloldali pártok fontos politikai kérdésekben kerülik a határozott állásfoglalást, nincs érdemi javaslauk, csak virtuális politizálás. Ezzel szemben a szimbolikus témákba beleállnak, és kockázat nélkül támadják a kormánypártok javaslatait, hisz ilyen esetekben elegendő csupán protestálni, szellemi munkára nincs szükség – mondta Nagy Ervin, aki szerint a legfontosabb kérdésekben azért is kerülik a határozott állásfoglalást a baloldali pártok politikusai, mert nincs hiteles mondanivalójuk.

Mérföldkőhoz érkezik a belső viszályoktól sújtott Jobbik: a párt hamarosan megválasztja új elnökét, az indulók személye pedig egyszerre érdekes és sokatmondó. A jelöltek között van  Gyöngyösi Márton, akinek „zsidólistás” javaslata semmilyen következményeket nem vont maga után pártján belül, valamint az a Földi István, aki kulcsszereplője a Jobbikban kirobbant zaklatási ügynek, Ander Balázs esetleges megválasztása pedig Jakab Péter végleges távozását is jelentheti a Jobbikból. Palóc André politikai elemző szerint nincs új a nap alatt, a Jobbikban végbemenő folyamat klasszikus példája az egykori MDF, Kisgazdapárt vagy SZDSZ történetének, a párt leendő elnöke pedig nagy valószínűséggel egyben az utolsó is lesz.

Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője szerint Gyöngyösi Márton elnöki jelöltsége egyúttal a sokat hangoztatott néppárti irányvonal feladását is jelenti, tekintve a politikus korábbi , szélsőséges kijelentését, amikor parlamenti felszólalásában a zsidó származású emberek listázását javasolta. Az elemző hozzátette, sokat mondó tény a párt állapotáról, hogy Gyöngyösi Márton jelenleg európai parlamenti képviselőként jelentkezett be a Jobbik elnöki székéért.

„Ott tart a Jobbik, hogy már országon belül sincs annyi aspiráns, és most már az Európai Parlamentből ejtőernyőzne vissza valaki, ez is sokat elmond”– mondta Palóc André az M1 Ma reggel című műsorában. Az elemző szerint ugyanakkor mindezek előtt továbbra is önmagában súlyos tény, hogy Gyöngyösi Mártonnal évekkel a szélsőjobboldali kijelentése után is politikai közösséget vállal a párt.

Földi István a 2018-as országgyűlési választásokon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ötös számú választókerületében mérette meg magát, ahol a Fidesz–KDNP-jelölttől elszenvedett nagyarányú vereség óta nem vállalt aktív politikai szerepet. Palóc André szerint

Földi István bejelentkezésének elfogadása a pártvezetésre – miközben érintett lehet a párt körül áprilisban kirobbant zaklatási ügyben – jól jelzi, nincsenek morális határvonalak a pártban.

Ander Balázs jelöltségével kapcsolatban kifejtette, elnökké választása Jakab Péter frakcióvezetőségének végét is jelentheti, tekintve, hogy a három jelölt közül egyértelműen ő áll a leginkább szemben Jakabbal. Palóc André szerint ugyanakkor a leendő elnök személye immár másodlagos kérdés, mivel a párt szétesését már nem lehet megállítani.

Arra a kérdésre, a botrányos politikai múlttal bíró jelöltekkel milyen jövő várhat a pártra, az elemző kifejtette, érdemes példaként látni a rendszerváltozás után eddig szétesett pártok történetét, ahol mindig a pártvezetés és a frakcióvezetés szembekerülése indította el a leépülést, ez a folyamat zajlik jelenleg a Jobbikban.

A frakciójukba azért kapaszkodnak ennyire, mert a frakció egy rendkívül magas forráslehetőséget jelent bárkinek, és úgy tűnik, ezt Jakab Péter sem feltétlenül engedné el – mondta Palóc André, hozzátéve, a párt jövőjével kapcsolatban nagyon nehéz bármit is mondani, mivel „egyfelől többedszerre is leszerepeltek, másrészt az a nemzeti, Gyurcsány-korszakkal szemben álló régebbi Jobbik, ami sikereket tudott a magáénak, már a múlté”. 

Arra az eshetőségre, milyen irányvonala lehet a pártnak, ha Jakab Péter megőrzi frakcióvezetői tisztségét, az elemző szerint Jakab Péter eddigi felszínes politikájának eredménytelensége miatt egyre inkább távolodik a párttól

Az elemző szerint

a Jobbik széteséséből Gyurcsány Ferencnek lehet a legnagyobb haszna, mivel így eggyel kevesebb ellenzéki párttal kell egyezkednie, valamint a pártnélkülivé vált ellenzéki szavazókat is saját tömbjébe integrálhatja.

Palóc André szerint a Gyurcsány-párt következő célpontja a Momentum lehet, tekintve hogy a Párbeszéddel és az MSZP-vel szemben még van szabad mozgásterük.

Tovább bomolhat az MSZP a fővárosban – erről is írt a Magyar Nemzet. A lap szerint a baloldal egyik bástyájának számító Pesterzsébeten Csaszny Márton szocialista politikus elhagyta a párt frakcióját, igaz, ő egyelőre csak úgy fogalmazott, hogy szünetelteti a frakciótagságát. A Magyar Nemzet informátora szerint Gyurcsány Ferenc állhat a háttérben, az MSZP-s képviselő támogatásával ugyanis a DK többségbe kerülhet a képviselő-testületben.

Tavaly nyáron Dobrev Klára jelentette be, hogy az MSZP-s Molnár Gyulát indítják az ellenzéki előválasztáson, és győzelme esetén a szocialisták volt elnöke nem saját pártja, hanem a DK frakciójába ülne be.

Bár Molnár Gyula akkor úgy fogalmazott, hogy a pártok a feje fölött döntöttek, alig telt el egy év, és idén májusban már arról írt a közösségi oldalán: nem lehet kérdés, hogy a DK közösségéhez szeretne tartozni.

Az MSZP egykori első embere azt is bejelentette, hogy átlép Gyurcsány Ferenc pártjába.

Ő volt a legutóbbi olyan meghatározó MSZP-s politikus, akit a Demokratikus Koalíció a szocialistáktól igazolt.

Mostanáig: a Magyar Nemzet csütörtökön arról írt, hogy bomolhat a pesterzsébeti MSZP, miután Csaszny Márton szocialista politikus elhagyta a párt frakcióját. Az MSZP-s önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta, csak szünetelteti frakciótagságát, a Magyar Nemzet információi szerint ő is a DK-val szimpatizál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

magyarnemzet.hu

Teljesült Gulácsi kívánsága, a Bayern ezzel csúnyán hoppon maradt

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra