POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Az egész Kárpát-medencében lobogott a magyarság összetartozásának tüze

Két éves a kezdeményezés.

Szombat este a Kárpát-medencében, és a világon szinte mindenhol, ahol magyarok élnek, ismét meggyújották az Összetartozásunk Tüzét. A kezdeményezés két éve, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján indult, de tavaly és tavalyelőtt a járványügyi korlátozások miatt még sok helyen nem tudtak csatlakozni. Idén már nem volt ilyen akadály – hangzott el az M1 Híradójában.

Csaknem két méter magas farakással készültek a felvidéki Nagykaposon, hogy meggyújtsák az Összetartozásunk tüzét. Mindenkit meghívtak az eseményre, akik szívükben magyarnak érzik magukat. A szervezők azt szeretnék, ha hagyománnyá válna a településen a tűzgyújtás június negyedikén.

Ugyanabban az időben lobogott a tűz a vajdasági Oromon is. A helyiek szombat este pontban 20:22 perckor gyújtották meg,

a faluban évről évre egyre több fiatal tartja fontosnak, hogy az ilyen programokon részt vegyen.

Az erdélyi Demeterfalván a falu feletti dombon gyújtottak tüzet. A helyiek már két éve, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az anyaországtól egyik legtávolabb élő magyar közösségben, az ausztráliai Brisbane-i Magyar Ház kertjében gyűltek össze az ott elő magyar családok, hogy meggyújtsák az Összetartozás Tüzét.

Trianon 102. évfordulóján istentiszteletet is tartottak az Összetartozás templomában,

ahol Magyarország nagykövete a hagyományőrzést és annak akaratát hangsúlyozta.

„Nagyon sok minden történt Trianon óta. A szétszakadt országot valahol összeraktuk. A kárpát-medencei országokban a magyarsággal kiépítettünk hidakat, és most már a távoli diaszpórát is eléri a magyarországi akarat, és az akarat kölcsönös. Hiszen, ők is szeretnének Magyarországgal minél szorosabb kapcsolatban lenni”mondta Mikola István.

Magyarországon a Duna vizén gyújtottak tüzet az esztergomi fiatalok,

a 14-es számú cserkészcsapat kenukkal húzta be a megrakott máglyát.

Eközben Tatán, a Kálvária domb lábánal tartották a tűzgyújtásos megemlékezést.

Idén nem csak az összetartozás, hanem a béke tüzei is ezek. A világ minden táján egyszerre fellobbanó lángokkal, az Ukrajnában dúló háború leállításáért is kiállnak az szervezők.

Az elmúlt években hat kontinens 73 országának több mint 2500 települése és azok magyar közösségei csatlakoztak az összetartozásunk tüze programhoz.

AZ ÖSSZETARTOZÁSUNK TÜZE PROGRAMRÓL

Két évvel ezelőtt a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára hirdették meg az Összetartozásunk Tüze programot, aminek sikeressége bőven felülmúlta a várakozásokat: hat kontinens 73 országának 2551 településétől 6137 tüzet vállaltak önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés.
Nem csupán a tragikus, száz évvel ezelőtti történésre emlékeztek az akciónkkal, hanem nemzetünk három évfordulójára: Szent István király ezeresztendős keresztény államiságára, a trianoni békediktátum aláírására és a 2010-ben megszavazott kettős állampolgárságról szóló törvényre, ami lehetőséget adott az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarok számára, hogy közjogi értelemben újra az anyaország részévé, annak állampolgáraivá válhassanak, vagyis a területi szétszakítottság ellenére újra összetartozhassanak.

A sok ezer tűz és a rengeteg pozitív visszajelzésnek és megkeresésnek köszönhetően ismét meghirdették az akciót azzal, hogy ha megint sokan csatlakoznak és továbbra is van rá igény, akár egy minden évben megismétlődő hagyományt teremthetnek, ahol is az egész világ magyarjai lélekben együtt lehetnek egy-egy tűz, láng mellett a szétszakítottság helyett az összetartozásunk érzéseivel.
Mivel 2021-ben is nagyon sokan csatlakoztak, nem is volt kérdés, hogy ezt a hagyomány folytatni kell és minden évben arra fogjuk bíztatni a magyar közösségeket, embereket, hogy legyünk minél többen „együtt”.
2022. június 4-én, budapesti idő szerint 20:22-kor gyulladtak meg az Összetartozásunk Tüzei.
Az idei évben az Ukrajnában dúló háború miatt úgy döntöttek, hogy ne csak az összetartozásunkat, hanem a békéért való kiállásunkat is kinyilváníthassuk a világ minden táján egyszerre fellobbanó lángokkal, amik most a Béke Tüzei is lesznek és amelyek mellett elmondhassunk egy-egy imát a háború leállításáért.

 

CSERKÉSZEK TŰZGYÚJTÁSI AKCIÓI

Az 1933-as gödöllői jamboree (Cserkész Világtalálkozó) idején a Magyar Cserkészszövetség megrendezte a Magyar Szolidaritás Napját. Az előre megbeszélt napon a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

1996-ban a Millecentenárium alkalmából a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség máglyagyújtási akciót szervezett a Kárpátok gerincére, a valamikor ezeréves határra. Több tucat tűz égett egy időben.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003 augusztusában a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította ezeket a kezdeményezéseket, és ennek nyomán Magyarországon, a Kárpát-medencében, az egész világon Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig fellángoltak a cserkész tábortüzek vagy gyertyácskák, időzónánként körbejárva a Földet.

 

SZERVEZŐK, PARTNEREK

Az Összetartozásunk Tüze rendezvény ötletgazdája a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek. Természetesen örömmel várunk másokat is társszervezőként, partnerként, támogatóként!

 

Mutatjuk a pünkösdhétfői ünnepi programokat és közvetítéseket

Június 6-a, pünkösdhétfő, a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja emléknapja:

  • Szentmisék a csíksomlyói kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00,
  • Kossuth Rádió, 05.00-06.00: verses-zenés ünnepi műsorral készül a rádióadó,
  • Kossuth Rádió, 13.00: a Ha hív az út címmel a hazai zarándokutakról esik szó,
  • Kossuth Rádió, 15.05: a svábok pünkösdi népszokásai a Pünkösdölő magyarpolányi és a környéki németség című műsorban elevenednek meg,
  • M5 kulturális csatorna, 16.33: az 1992-es Pünkösd – Szentlélek című rövidfilm kerül képernyőre, majd rögtön utána Pünkösdölő címmel a Magyar Rádió Gyermekkarának koncertje következik,
  • Kossuth Rádió, 17.00: a botanika kerül a középpontban a Nincsen pünkösd virág nélkül! műsorszámban,
  • Kossuth Rádió, 18.30: a magyar népdalokban megjelenő pünkösdi motívumoknak járnak utána,
  • M5 kulturális csatorna, 18.15: a Multiverzumban ezúttal a pünkösdi népszokásokat ismerhetik meg a nézők,
  • Duna TV, 18.55: Ahol az Ég összeér a Földdelországos tévépremier.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szörnyethalt a tehetséges sportoló Norvégiában

mandiner.hu

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

mindmegette.hu

11 bombasztikus ebéd, ha nem akarsz húslevest főzni a hétvégén

hirtv.hu

Megrázó részletek a zalaegerszegi gyermekhalálról, így történt a tragédia

life.hu

"Csak a tehetősnek jár a luxus" - szétszedik a kommentelők Berki Mazsit

vg.hu

Hiába a tomboló infláció, a magyarok úgy halmozzák a készpénzt, mintha nem lenne holnap

borsonline.hu

Facebookra posztolt a vérrel borított nő: Megöltem a gyerekeimet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 13.: a Halak hálás a sorsnak, a Bika pontot tesz egy ügy végére

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Először beszélt felesége haláláról a TV2 egykori sztárja

ripost.hu

Rohammentő vitte kórházba: brutális autóbalesetet szenvedett a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Rohantak a mentők: borzasztó baleset történt a Sziget Fesztiválon

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Így készül Németország a télre

POLITIK

Továbbra is befektetésre ajánlják hazánkat

POLITIK

Legfeljebb 19 fok lehet a német középületekben

POLITIK

Így enyhíthetjük az energiaválságot