Létrehozva: 2022.05.07.
Módosítva: 2022.05.07.

Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea

Egy tengeralattjáróról indítható, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát.

Szerző Ripost

Észak-Korea feltehetőleg megint rakétakísérletet hajtott végre szombaton, mert a dél-koreai hadsereg vezérkarának közlése szerint kilőtt egy azonosítatlan lövedéket a Japán(Keleti)-tenger felé, valószínűleg egy tengeralattjáróról indítható, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát – jelentették hírügynökségek.

A kilövés tényét a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedék Japán területi vizein kívül csapódott a tengerbe.

Észak-Korea az utóbbi időben számos hasonló kísérletet hajtott végre, legutóbb három nappal ezelőtt. Ezenkívül egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra különböző jelek alapján, hogy Phenjan atomkísérleteit is felújíthatja.

A hírügynökségek ismét megjegyezték, hogy kedden lép hivatalba az új dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol. Egy észak-koreai propagandaoldal csütörtökön hevesen bírálta őt, Amerika-barátsággal vádolta. Igaz, előtte Jun főellenségnek nevezte Phenjant, és szigorúbb fellépést ígért Északkal szemben rakétakísérletei miatt.

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, a mostani már a 15. volt az idén. Az észak-koreai vezetés emellett március végén azt állította, hogy új típusú interkontinentális rakétát is kipróbált, amelynek hatótávolsága 15 ezer kilométer.

A diktatorikus ország 2017-ben felfüggesztette az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsongun észak-koreai vezető azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak.

A japán védelmi minisztérium közleményben megerősítette a hírt, és szintén azt állította, hogy ballisztikus rakétáról van szó, ám részleteket nem árult el.

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, idén a mostani Phenjan 14. rakétatesztje. Az észak-koreai vezetés emellett március végén azt állította, hogy új típusú interkontinentális rakétát is kipróbált, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

A kommunista állam 2017-ben felfüggesztette az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsongun észak-koreai vezető azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump, előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak.

Kim Dzsongun a hadsereg alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett díszszemlén beszélve hangsúlyozta: tekintettel az aggasztó politikai és katonai helyzetre gyorsított ütemben fejlesztik a hadsereg nukleáris fegyvertárát, amelyet egyúttal a nemzet erejének nevezett.

Legfontosabb szerepe az elrettentés, de Phenjan nem fog habozni bevetni őket, amennyiben alapvető érdekei sérülnek – fogalmazott Kim Dzsongun.

Tudósításában a KCNA – jóllehet képeket nem közölt – leszögezte, hogy a díszszemlén bemutatták a Hvaszong-17 interkontinentális ballisztikus rakétát, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők arra figyelmeztettek, a fegyvert Phenjan akár élesben is bevetheti, hogy kémműholdat juttasson el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Észak-Korea 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Ám miután zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások, amelyeket Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, Kim Dzsongun arra figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti.

Az Egyesült Államok az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a provokálással, és kezdjen érdemi párbeszédbe a nemzetközi közösséggel - jelentette be az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán.  

Észak-Korea szerda reggel ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-(Keleti-) tenger irányába.

A külügyi szóvivő Washingtonban ezután úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok elítéli az újabb kísérletet, amely szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Dél-Korea és Japán védelme iránt, és külön méltatta a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére irányuló közös erőfeszítéseiket.

Az amerikai hadsereg indiai-csendes-óceáni parancsnoksága szerdán bejelentette, hogy az újabb rakéta kilövése “nem jelentett közvetlen veszélyt amerikai személyzetre, területre vagy Amerika szövetségeseire”, de szoros figyelemmel követi a fejleményeket.

A Szöul és Phenjan közötti feszültség csökkentését sürgette helyi idő szerint vasárnap kezdődött szöuli látogatásán Kína dél-koreai ügyekét felelős különmegbízottja.

Liu Hsziao-ming újságírók előtt kiemelte: a feszültség enyhítése mellett a feszültség okával is foglalkozni kell.

Kijelentette, hogy a felek “jogos és ésszerű” követeléseinek helyt kell adni, Twitteren pedig önmérsékletre szólított fel, valamint leszögezte: Peking minden olyan lépést ellenez, amely tovább élezheti a feszültséget a térségben.

Hozzátette: van lehetőség a vitás kérdések politikai rendezésére, amelyben Kína továbbra is “pozitív szerepet” kíván játszani, ám hangsúlyozta, hogy a rendezés jórészt Észak-Koreán és az Egyesült Államokon múlik.

Látogatása során a megbízott találkozik egyebek között Jun Szok Jol megválasztott dél-koreai elnökkel is.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott.

Az Egyesült Államok további szankciókat sürget Phenjan ellen, ám Kína és Oroszország jelezte, hogy ellenzi őket, és humanitárius segélyeket sürgetett a nélkülöző észak-koreaiaknak.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így irányítja a háborúpárti dollárbaloldal Magyar Pétert

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

metropol.hu

Dárdai Pál lázban tartja Berlint, az otthonában könyörögtek neki

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen