Létrehozva: 2022.05.20.

Schiffer András: Káosz lenne, ha a baloldal győzött volna

Így nyilatkozott az LMP korábbi pártelnöke.

Szerző Ripost

Ha a baloldal nyert volna a választáson, kaotikus évek következtek volna Magyarországon – ezt Schiffer András, az LMP egykori alapítója mondta az M1-en. A visszavonult politikus szerint sok baloldali képviselő csak a saját megélhetéséért dolgozik a parlamentben. Legutóbb, néhány napja Karácsony Gergely nyilatkozott úgy, hogy szerinte is jó döntést hoztak a választók, amikor nem szavaztak bizalmat a baloldalnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Az MSZP és az LMP is szociológiai értelemben megszűnt létezni, az ezekben a pártokban helyet foglaló politikusok a megélhetésükért küzdenek – összegezte véleményét az ellenzék állapotáról Schiffer András az M1 csütörtök reggeli műsorában.

A zöldpárt egykori alapítója szerint

amennyiben a baloldal nyert volna a választáson, kaotikus évek vártak volna Magyarországra, de a veszély nem múlt el, válságos időszak következhet.

„Továbbra is folyik az árulók keresése, továbbra is folyik a törvényeknek, a jogrendnek a delegitimálása, miközben az óriási bukásban azoknak is súlyos felelősségük van, akik fél évvel ezelőtt itt még feles alkotmányozásról hadováltak, gondolom most a negyedes alkotmányozáson törik a fejüket, tehát  poénkodásnak jó róluk beszélni, csak közben fontosabb dolgok történnek az országban és körülöttünk” – fogalmazott az egykori képviselő.

Karácsony Gergely néhány napja azt nyilatkozta a Válasz Online-nak, hogy „nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra”.

A főpolgármester a nagyinterjúban beismerte: az ő szerepe is megvan a választási vereségben, de szerinte

egy ilyen arányú kudarcot nem lehet egyetlen ember nyakába varrni. Utalt ezzel arra is, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök Karácsony Gergelyt tette felelőssé, amiért a baloldal nyakára hozta Márki-Zay Pétert.

Erről állítólag januárban a választási kampány indulásakor Gyurcsány Ferenc egy baloldali egyeztetésen beszélt a Direkt 36 információi szerint, amit a Telex hozott nyilvánosságra. A baloldalt irányító politikus ugyanis a tőle korábbról megismert indulatos stílusban tette szóvá, hogy rossz irányba mennek a dolgok: „B…szd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged.”

A DK első embere később sem tompított véleményén, már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert okolta a baloldal bukásáért.

Márki-Zay Péter hazugsággal vádolja a Direkt 36-ot. A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje mindezt arra reagálva mondta az ATV-ben, hogy a portál hosszú cikkben mutatta be a baloldal választási kampányának kulisszák mögötti eseményeit.

A mostani vitát kiváltó epizód a Direk 36 tálalásában az volt, hogy 2021 októberében, az előválasztás második fordulója előtt egy nappal a polgármester leült beszélgetni két tanácsadóval. A találkozó végén pedig Márki-Zay kijelentette: nem kér a kampányszakemberek tanácsaiból. Mindezt arrogáns hangon közölte velük. „Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit” – fogalmazott a lap szerint a politikus.

 

„Nem arról van szó, hogy nem akartam semmilyen formában együttműködni, de hogyha jelentkeznek egyes emberek azzal, hogy majd ők átveszik egy kampánynak a teljes szervezését, irányítását és én szálljak ki belőle, mint miniszterelnök-jelölt, akkor ezt köszönettel, de visszautasítottam. Arról nem beszélve, hogy itt nagyon sok lobbiérdek és üzletiérdek volt” – magyarázkodott a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje.

Közben Márki-Zay Péter már egy úgynevezett emigráns kormány felállításáról fantáziál – írta a Magyar Nemzet. A lap egy szlovák portálnak adott interjút szemlézett, amelyben a hódmezővásárhelyi polgármestert pártalapítási terveiről kérdezték.

Márki-Zay minderre úgy reagált: ez csupán egy történelmi hasonlat volt a részéről. Azt azonban megerősítette: van ehhez egy tökéletes programjuk, amihez egy alkotmányt is készítenének, de ebben az ellenzék sem tudott megállapodni, mert túl sok szempont viaskodott egymással.

Belső titkok kerültek nyilvánosságra néhány napja a sajtóban a baloldali pártok közötti feszültségekről. Állítólag Márki-Zay Péter hibát hibára halmozott a kampányban, nem fogadta meg a tanácsadók javaslatait. Gyurcsány Ferenc DK-elnök már decemberben és januárban is bírálta a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét a belső fórumokon. Aztán április 4-én már kidobta Márki-Zay Pétert arról az internetes felületről, amelyen addig a pártvezetők egymással tartották a kapcsolatot.

„Ha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni” – mondta korábban Márki-Zay Péter, aki a kampányban sorozatosan sértegette a vidéken élőket.

„Ha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták” – a fogyatékos kifejezést szitokszóként használta, amit magánszemélyek és szakmai szervezetek is kikértek maguknak. És a baloldalnak is egyre kínosabbá vált ez a viselkedés.

Mégis Gyurcsány Ferenc volt az, aki már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert okolta a baloldali bukásért. Ez volt azonban az első olyan alkalom, hogy nyilvánosan bírálta.

Erről írt terjedelmes cikkében a Telex.hu. A portál ugyanakkor kiemelte: több DK-s politikus szerint tavaly év végén egyre több ellenzéki politikus kereste meg Gyurcsány Ferencet azzal, hogy Márki-Zay ámokfutásával kezdeni kell valamit.

A volt miniszterelnök pedig nem maradt tétlen: létrehozott egy „Elnökök” nevű zárt levelezési csoportot a Signal üzenetküldő alkalmazásban. Ezen keresztül kommunikáltak a baloldali pártok vezetői és Márki-Zay Péter is. Gyurcsány Ferenc itt rendre is utasította Márki-Zay Pétert, akinek akkor azt írta, idézem: „a kapitány, légy szíves, vezessen, és ne ócsárolja azokat, akiket vezetnie kell”.

Márki-Zay Péter mögött egyetlen baloldali politikus sem állt színpadra a választás éjszakáján.

A közös kiállás hiánya a sajtóban az ellenzéki egység teljes szétesésének szimbóluma lett – írta napokban a Telex. A lap kiemeli: már a választási vereség után, másnap megbomlott az utolsó olyan platform is, ahol Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok vezetői együtt voltak jelen. Az „Elnökök” elnevezésű Signal-csoportban ugyanis április 4-én Márki-Zay kapott egy értesítést, miszerint „Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból”.

A Nézőpont Intézet elemzője, Rotyis Bálint a kiszivárgott információk kapcsán elmondta,

ismét bebizonyosodott, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc irányít, mindvégig az ő kezében volt a gyeplő.

Szerinte Gyurcsány Ferenc mindig több lépéssel politikustársai előtt jár, így képes mindent a saját érdekeinek alárendelni.

„Minden olyan politikus vagy párt, amelyik a jövőjét a baloldalon képzeli el, és mindezt úgy, hogy közben Gyurcsány Ferenccel kíván szövetségre lépni, annak le kell vonnia a tanulságot Márki- Zay Péter esete kapcsán, hogy aki Gyurcsány Ferenccel összefog, az a saját politikai karrierjét, a saját jövőjét is Gyurcsány Ferenc kezébe teszi, és Gyurcsány Ferenc olyan politikus, aki bármikor képes egyik napról a másikra megszabadulni korábbi szövetségeseitől” – fogalmazott az elemző.

Rotyis Bálint szerint a mostani eset is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány kezében összpontosul a politikai hatalom a baloldalon. Az elemző úgy látja: a DK elnöke a szövetségeseitől képes azonnal megválni, ha szerinte károssá vagy hasztalanná váltak.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat