Létrehozva: 2022.05.26.

Orbán Balázs: A középosztály Európában mindenhol szenved, a multinacionális vállalatok és a bankok viszont jól járnak

Orbán Balázs államtitkár erre hívta fel a figyelmet.

Szerző Ripost

Fekete-Győr András kapta meg kedden a szürreális állításokkal támadó, ám álszenten moralizáló szerepet a Házban. Orbán Balázs államtitkár felhívta a „bajkeverő" képviselő figyelmét: Orbán Viktor egyértelmű vállalásokat tett, hogy megőrzi az eredményeket, így a családtámogatásokat, a rezsicsökkentést, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak reálértékét. 

Ezúttal sem szólalt fel napirend előtt Gyurcsány Ferenc, sőt egyetlen képviselő sem a DK-ból, a legnépesebb baloldali frakcióból, viszont jól érzékelhetően Fekete-Győr András átvette Gyurcsány szerepét. A Momentum frakcióvezetője a DK-elnökre jellemző módon egy párhuzamos valóságot vázolt fel, amikor arról beszélt, hogy a kormány fenyegetőzik, készakarva bizonytalanságban tartja a magyar embereket a folyton a változó szabályokkal, valamint háborús propagandát terjeszt. „A jó kormányzás célja, hogy kiszámítható, békés életet éljen minden magyar polgár" – nyilatkoztatta ki Fekete-Győr, a bukott miniszterelnökre emlékeztető álszentséggel. 

Orbán Balázs válaszában rámutatott: Orbán Viktor az eskütétele után elmondott beszédében egyértelmű, konkrét vállalásokat tett, ha ezt a baloldalon nem értették, akkor „a fogadószerkezetben lehet a hiba". A kormány megőrzi az eredményeket: a családtámogatásokat, a rezsicsökkentést, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak reálértékét – hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra, Orbán Viktor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy elítélik az orosz agressziót, és a béke megteremtésén dolgoznak, emellett segítik az ukrán menekülteket. A háborús propaganda terjesztéséről a baloldalnak kellene „lejönni" – jegyezte meg. A gazdasági válságról elmondta, a középosztály Európában mindenhol szenved, a multinacionális vállalatok és a bankok viszont jól járnak. A magyar kormány nem akarja, hogy annak a háborúnak az árát, amelyet nem a magyar emberek kezdtek és amellyel nem értenek egyet, a magyar emberek fizessék meg – hangoztatta Orbán Balázs. Felidézte, hogy Fekete-Győr korábban betört egy szerkesztőségbe, mert nem tetszett neki a cikk, amit írtak róla, illetve füstgránáttal támadt rendőrökre. A bajkeverés önöknek fontosabb, mint az együttműködés – vélte Orbán Balázs, komolytalankodásnak minősítette, hogy a momentumosok csak akkor tettek képviselői esküt, amikor rájöttek, hogy különben nem jár fizetés. Azt javasolta a képviselőnek, változtassanak a politikájukon, mert ha nem teszik meg, akkor „egy momentum lesznek a magyar politikatörténetben".

A Jobbik részéről nem Jakab Péter frakcióvezető, hanem Brenner Koloman szólalt fel, a Fidesz szerinte értelmiségellenes politikáját, illetve az oktatási rendszert bírálva, erősen gesztikulálva indulatosan ismételgette magát. Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobbikos képviselő a tipikus balliberális mantrákat ismétli. Az, hogy leminősítette az egész oktatási rendszert, a baloldal sajátja – jelentette ki az államtitkár, majd különböző magyar és nemzetközi felmérések eredményeit sorolta, azt bizonyítva, hogy a magyar diákok egyre jobb eredményeket érnek el minden tárgyból, sőt már a családi háttér is alacsonyabb arányban határozza meg az előrejutást, vagyis a hátrányok csökkentése, a felzárkóztatás is hatékonyabb. Azonban a baloldal és „a baloldalivá lett Jobbik" mindennek ellenére azt állítja, hogy a magyarnál rosszabb nincsen, minden, ami magyar, az rossz, „a magyar diákok rosszak, a magyar pedagógusok rosszak, cseréljük ki valami másra". 

Szabó Sándor (MSZP) az új kormányzati struktúrát kritizálta, főként azt, hogy hiányzik az önálló oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi tárca, noha tarthatatlan a helyzet az egészségügyben, újabb távozási hullám várható, ami a rendszer összeomlásához vezethet. Rétvári Bence közölte: a baloldali kormányok hitelből próbáltak fizetést adni, és akkor „nem felmondási hanem elbocsájtási hullám volt", az önkormányzatok pedig eladósodtak, mert nem tudták fizetni az intézmények dolgozóit. Most valóban bérfeszültség van, mert az orvosok bére két és félszeresére nőtt, az ápolóké viszont csak 72 százalékkal. Csakhogy más helyzet, amikor az egyiktől többet vesznek el, mint a másiktól, most az emelkedés mértéke különbözik, nem a csökkenésé – magyarázta az államtitkár, példákkal szemléltetve, mennyivel többet keresnek jelenleg az egészségügyi dolgozók. „Az önök receptje tömeges elbocsájtásokhoz vezetett, a miénk nagyobb megbecsüléshez" – fogalmazott Rétvári Bence. 

Szabó Rebeka (Párbeszéd) az önálló környezetvédelmi tárca hiányát kifogásolta, Bodó Sándor államtitkár azzal vágott vissza, hogy az ellenzéknél csak politikai kérdés a környezetvédelem. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke leszereltette a kukák huszonöt százalékát Budapesten, megszüntette a Főkertet, a parlamentben pedig a baloldal nem szavazta meg a klímavédelemről szóló törvényt – sorolta Bodó, megállapítva, „teljesen mást csinálnak, mint amit a kormányon számonkérnek". Ezután a kormány zöldintézkedéseit részletezte, közben megfeddve a „modortalanul" bekiabáló Tordai Bencét. 

Toroczkai László (Mi Hazánk) a jó közbiztonságot kérdőjelezte meg, egyrészt a hétvégi kerepesi családi összecsapás kapcsán, megjegyezve, hogy a baloldali roma képviselőknek „nem a parlamentben kellene lovári nyelven beszélni", hanem „már ott jelen kellene lenniük, a helyszínen", és azért dolgozniuk, hogy a roma fiatalok „ne kövessék ezt a szubkultúrát". Ásotthalom volt polgármestere beszélt arról is, a déli határnál háborús állapotok uralkodnak, „gépkarabélyokkal felfegyverzett bűnszervezetek szervezik az embercsempészetet", és a helyiek rettegnek a „migránsbűnözők" miatt, akik óriási károkat okoznak a gazdáknak. 

Kontrát Károly leszögezte: a magyar rendőrség valamennyi településen határozottan fellép minden bűnöző ellen, így történt ez Kerepesen is, azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, helyreállították a rendet. A déli határt illetően az államtitkár közölte, valóban agresszívebbek a migránsok, és nő az embercsempészet. A 2015-öshöz hasonlóan hatékony fellépést ígért, és arra kérte a képviselőt, szavazza majd meg a jövő évi költségvetést, amelyben ehhez meglesznek a források.

 A KDNP-s Szászfalvi László az orosz–ukrán háború által okozott humanitárius válságban nyújtott magyar segítséget méltatta. A külügyi tárca vezetője, Szijjártó Péter hangsúlyozta: a háború súlyos biztonsági kockázatot jelent, ezért is vagyunk érdekeltek abban, hogy minél előbb béke legyen. A kormány legfontosabb kötelessége, hogy garantálja Magyarország biztonságát, ezért nem szállítunk és nem engedünk át fegyvereket Ukrajnának. Már több mint 724 ezer fő érkezett Ukrajna irányából, és az összes menekülőt beengedtük, gondoskodunk róluk – fejtette ki a miniszter. Hozzáfűzte: „kikérjük magunknak, hogy egyesek megpróbálták összemosni a migránsokat és az Ukrajnából menekülő családokat. A nemzetközi jog alapján a déli határunkat ostromló migránsoknak nincs joguk betörni, mert biztonságos országokon, esetenként biztonságos országok tucatjain át jönnek, megsértve azok szuverenitását is." Szijjártó elmondta: Magyarország vállalja egy iskola és egy kórház újjáépítését Kijev megyében, létszámbeli korlátozás nélkül lát el sebesült ukrán katonákat, valamint vállalja százharminc gyermek speciális kórházi ellátását, a belső menekültek lakhatásának elősegítésére nagy mennyiségű mobil lakóházat szállít Ukrajnába, valamint ösztöndíjat ad hazai egyetemeken ezer olyan ukrajnai fiatalnak, akiknek a háború miatt megszakadtak a tanulmányai.  

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

origo.hu

Borzalmas képeken a háború pusztításai - itt vannak a legújabb fotók

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

magyarnemzet.hu

Dárdai Pál 30 milliót követel, Berlinben 121 érvet hoztak fel ellene és mellette

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

origo.hu

Szívszorító posztban üzent Vajna Tímea

mindmegette.hu

Gyors és egyszerű, mégis mennyei és mutatós epres-csokis piskótatekercs

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök