POLITIK

Szerző Ripost

8 hónapja

Mélybe zuhant az USA GDP-je

Főhet Biden elnök feje.

Szerző Ripost

Joe Biden amerikai elnöknek újabb szégyenteljes adat miatt fájhat a feje, melynek kiváltó okai közül oroszlánrészt vállalt az elhibázott járványkezelés. A kormányzati intézkedések nem várt hatására amerikaiak milliói maradtak távol a munkaerőpiactó- írja a hirado.hu.

 A hatezer milliárd dolláros gazdasági ösztönzők döntő hányadát pedig kínai importtermékekre költötték a fogyasztók. Mindeközben a pandémia alatt a magyar kormány nem a munkanélküliséget, hanem annak megelőzését finanszírozta. A hazai gazdaság továbbra is válságálló, az első negyedéves, több mint 8 százalékos GDP-növekedés egész Európa egyik legjobb adatának bizonyult.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium legfrissebb, csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke 1,5 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, ami meghaladja az előzetes 1,3 százalékos becslést. A visszaesésért az ország történetének eddigi legrosszabb kereskedelmi teljesítménye okolható, amely önmagában 3,2 százalékot vont el a GDP-ből. Ilyen még soha nem fordult elő korábban – számolt be róla az Asia Times.

Az Egyesült Államok GDP-jének mintegy kétharmadát adó személyes fogyasztások az első negyedévben 3,1 százalékos évesített ütemben nőttek a korábban közölt 2,7 százalék helyett, de a többletkeresletet a megnövekedett import könnyedén fedezte. A vállalatok tőkebefektetései csak 6,8 százalékkal bővültek, az első becslésben szereplő 7,3 százalékkal szemben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által az inflációs kockázatok felmérésekor szorosan figyelemmel kísért személyes fogyasztások árindexe 7 százalékkal emelkedett az előzőleg becsült 6,4 százalék helyett, miközben az élelmiszerektől és az energiaáraktól megtisztított index (Core PCE) 5,1 százalékkal emelkedett az első negyedévben. Korábban 5 százalékos növekedésről jelentett a minisztérium.

Az Egyesült Államok áruforgalmi deficitje márciusban 128 milliárd dollárra, azaz éves szinten 1,54 ezer milliárd dollárra ugrott, miközben az amerikai gyártók inflációval kiigazított eladásai visszaestek. A kereskedelem hat egymást követő negyedévben csökkentette a GDP növekedését, ami 2016 eleje óta a leghosszabb ilyen időszak – derült ki a Reuters elemzéséből.

Reálértéken az eladások 2018 óta közel 10 százalékkal, 2007 óta pedig közel 20 százalékkal csökkentek.

(Forrás: Asia Times)

A fogyasztók a hatezer milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomag oroszlánrészét import termékekre költötték, ami szintén történelmi adat.

Az amerikai gyártás a múltban még soha nem zsugorodott a kereslet nagymértékű növekedését követően.

A nettó export korábban csak egyszer, 1982-ben vett el 3,2 százalékot a GDP növekedéséből, de ez a hazai össztermék fellendülése idején jóval kevésbé volt érezhető akkoriban.

Rekordszinten az amerikai nettó export GDP-csökkentő hatása (Forrás: Asia Times)

Az amerikaiak jellemzően többet importálnak, amikor a gazdaság bővül, és kevesebbet, amikor csökken. Ennek oka az, hogy egy zsugorodó gazdaságban kisebb az általános kereslet.

Az Egyesült Államok történetében azonban ez az első alkalom, hogy a nettó export ekkorát zuhan, miközben a GDP is csökken. Szintén először fordul elő, hogy a negatív export a GDP zsugorodását okozta.

Az amerikai import növekedésének legjelentősebb részét Kínából származó termékek tették ki. Az ázsiai ország 2022 áprilisában 55 százalékkal nagyobb volumenben szállított az Egyesült Államokba, mint 2019 augusztusában, amikor Donald Trump korábbi amerikai elnök 25 százalékos vámot vetett ki a legtöbb kínai importcikkre.

Elhibázott gazdasági intézkedések vezettek a visszaeséshez, akár recesszió is jöhet

Az amerikai gyártás összeomlásának a koronavírus-járvány idején több oka is volt. A korábban már említett hatezer milliárd dolláros, gyengén strukturált gazdasági ösztönző intézkedések amerikaiak millióit vonták ki a munkaerőpiacról, ami munkaerőhiányhoz vezetett. Emellett a pandémia alatt jelentkező kínálati sokkok, köztük a félvezetőhiány és a szállítási problémák visszafogták a gyárak produktivitását.

Szinén hozzájárult a visszaeséshez, hogy Kína erős ellátási láncai és kiváló gyártási ökoszisztémája minden eddiginél több külföldi befektetést vonzott az olyan amerikai óriásvállalatoktól, mint a Tesla, felgyorsítva ezzel a hazai gyártástól való elfordulást.

A fent említett a tényezők táplálták az amerikai inflációt, amely hivatalosan 8 százalék körül van, de a valós adat közelebb jár a 12 százalékhoz, ha a menedék-infláció alulszámolását is figyelembe vesszük.

Több mint 8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben, 2021 első negyedéhez képest. Ez egész Európában az egyik legjobb adat, meglepte az elemzőket is. Természetesen azért is ilyen jelentős a GDP-emelkedés, mert egy éve még korlátozások, tiltások voltak érvényben a világjárvány miatt, idén ezek már nem lassították a gazdaságot. A jövő már borúsabb, a háború és a globális inflációs válság biztosan lassítja majd a növekedést, ha az unió valamilyen formában áterőlteti az olaj- és gázembargót, ez pedig kritikus helyzetet okozhat – hangzott el az M1 Híradójában.

Szakértők szerint idén ismét rekordközeli szezont zárhat az idegenforgalmi ágazat. Ez már az első negyedéves GDP-adatokon is meglátszik.

8,2 százalékkal erősödött a magyar gazdaság az év első három hónapjában. Továbbra is válságálló a magyar gazdaság” – így kommentálta közösségi oldalán a bruttó hazai termék első negyedéves számait a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint az adatok azt jelzik, hogy a kormányzati intézkedések eredményesen tompították a háború hatásait.

Hazánk továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében van, a háború és a szankciók hatásai azonban a magyar gazdaság növekedését is veszélyeztetik. Azon dolgozunk, hogy biztonságos növekedési pályán tartsuk a gazdaságot, megőrizzük a stabilitást, és megvédjük az elért eredményeket” – mondta a pénzügyminiszter.

A jelenleg adatszolgáltató uniós tagállamok közül a magyar GDP adat a negyedik legjobb. Az uniós átlagot, vagyis az 5,2 százalékot bőven meghaladja a magyar adat. De a német, az szlovák, a cseh és a svéd adatsornál is jobb a magyar.

A mostani 8,2 százalék a második legmagasabb negyedéves adat. Ennél csak a tavalyi második negyedéves 17,6 százalék volt jobb az elmúlt 12 évben.

Az árak a kínálat korlátoltsága miatt emelkednek:

Nincs elég munkaerő, akadozik a szállítás, kevés az ipari beruházás, valamint a Biden-kormányzat által a szénhidrogén-termelésre vonatkozóan bevezetett korlátozások is nehezítik az amerikai gyártók helyzetét.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kamatemelésnek nem lesz nagy hatása az inflációra, hacsak a Fed nem emeli meg annyira az alapkamatot, hogy recesszióba taszítsa az Egyesült Államokat. Ha ez mégis bekövetkezik, az amerikaiak kevesebbet fognak vásárolni, és egyes termékek árai a kereslet mérséklődése miatt csökkenni fognak.

Egy recesszió azonban csak súlyosbítaná az amerikai infláció kiváltó okait. Ezek közé tartoznak a rosszul irányzott tőkebefektetések, az igényektől messze elmaradó infrastruktúra, valamint a szakképzett gyári munkákhoz szükséges képzés hiánya.

A magyar gazdaság a járvány ellenére is kirobbanó formában teljesített

Míg az Egyesült Államokat megérintette a recesszió előszele, Magyarországon az elemzői várakozásokhoz képest jobban teljesített a gazdaság az első negyedévben: a GDP több mint 8 százalékos növekedése egyben az EU egyik legjobb adata.

„8,2 százalékkal erősödött a magyar gazdaság az év első három hónapjában. Továbbra is válságálló a magyar gazdaság”

– így kommentálta közösségi oldalán a bruttó hazai termék első negyedéves számait a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint az adatok azt jelzik, hogy a kormányzati intézkedések eredményesen tompították a háború hatásait.

A jelenleg adatszolgáltató uniós tagállamok közül a magyar GDP adat a negyedik legjobb. Az uniós átlagot, vagyis az 5,2 százalékot bőven meghaladja, de a német, a szlovák, a cseh és a svéd adatsornál is jobban teljesített hazánk gazdasága.

A mostani 8,2 százalék a második legmagasabb negyedéves adat. Ennél csak a tavalyi második negyedéves 17,6 százalék volt jobb az elmúlt 12 évben.

A szolgáltatások közül mindképpen kiemelhető a turizmus, vendéglátás, illetve a szállítási szolgáltatások” – értékelte a KSH friss számait a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Regős Gábor szerint az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a villamos-berendezések gyártása húzta a gazdaságot. A piaci szolgáltatások közül pedig főleg a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és a szállítás.

A mai kedvező adatok azért fölfelé viszik az előrejelzéseket, éves szinten most olyan 5 százalékos bővülésre számítunk, persze itt nagyon nagy kérdés, hogy a koronavírus milyen hatásokkal jár majd, mit hoz majd a gazdasági életbe, mennyire nehezíti majd a termelést” – fogalmazott Regős Gábor.

A szakértő szerint a kedvező GDP-adat kapcsán az is megállapítható, hogy a költségvetés bevételei a vártnál kedvezőbben alakulhatnak, ami segíti az idei hiánycél elérését.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas szerencséje volt a tökutolsó Vasasnak a Fradi ellen

origo.hu

Drámai jóslat: a németek kihalnak

borsonline.hu

Újabb részletek a pesti sztárügyvédnőről, aki az olasz maffia pénzét mosta tisztára

magyarnemzet.hu

Bekérette Ukrajna a magyar nagykövetet, a szóvivő fenyegetőzött

ripost.hu

Nem lehet máshova nézni: Tolvai Reni hatalmas mellei majd kiesnek a ruhából

vg.hu

Olasz védelmi miniszter: ha az orosz tankok elérik Kijevet, kitör a harmadik világháború

origo.hu

Kanye West az utcán őrjöngött, többekre rátámadt - videó

mindmegette.hu

Mit főzzek a hétvégén? Egy gyors és egy ráérős farsangi menüsorral érekzünk!

ripost.hu

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

ripost.hu

Kasza Tibi elárulta havi fizetését: sokkot kaptak a TV2 stúdiójában

ripost.hu

Rosszul lett, árokba hajtott, és meghalt a 7-es úton egy férfi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak

POLITIK

Magyargyűlölő szélsőséges LMBTQ-aktivista lett az új EP-alelnök

POLITIK

Marad a rácsok mögött Eva Kaili, meghosszabbították az előzetes letartóztatást: újra kihallgatták a korrupt szocialista EP-képviselőt

POLITIK

Ez tényleg jó hír! Így látják hazánkat a nagy hitelminősítők

POLITIK

Újabb részletek a guruló dollárok ügyében

POLITIK

Börtönben marad a brüsszeli korrupciós ügy egyik kulcsfigurája

POLITIK

Egyre több ország szállít tankokat Ukrajnának