Létrehozva: 2022.04.09.

Vasárnap választások Franciaországban

Marine Le Pen csupán három százalékpontra marad el Emmanuel Macrontól.

Szerző Ripost

A vasárnapi francia elnökválasztás első fordulója előtt közeledtek a két esélyes, Marine Le Pen és Emmanuel Macron népszerűségi mutatói. A jelenlegi elnöktől az utolsó napokban történt több botránya miatt nagy számban fordulhatnak el potenciális szavazói.

Egy nappal a franciaországi elnökválasztás első fordulója előtt a közvélemény-kutatások egyre szorosabb versenyt jósolnak a két legesélyesebb jelölt, a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron és jobboldali kihívója, Marine Le Pen között. A 68 milliós ország polgárai közül egyre többen ismerik fel önmaguk mindennapos tapasztalatit Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetőjének politikai programjában, aki legfőképpen az országban az illegális bevándorlással párhuzamosan növekvő parallel társadalmak, a terrorizmus és a bűnözés problémájára hívja fel a figyelmet. Az előrejelzések szerint Macron április 10-én, az első fordulóban 26 százalékra, míg Le Pen 23 százalékra számíthat. A második fordulót április 24-én
tartják.

Macronnak az utóbbi egy hónapban több tényező is megnehezítette a dolgát, így az orosz invázió Ukrajnában, amellyel kapcsolatban számos, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalása során sem sikerült érdemi eredményeket elérnie. Épp ellenkezőleg, úgy a lengyel, mint az ukrán vezetés azzal vádolta meg, hogy szólótárgyalásaival inkább Moszkva pozícióját erősítette.

Sokat ártott Macronnak az, a franciaországi Bobignyben történt, tragikus kimenetelű incidens is, amelynek során február 16-án életét vesztette egy 31 éves zsidó polgár, Jérémy Cohen. Az előzetes vizsgálatok szerint a fiatalember egy csoport támadó elől menekülhetett, amikor elgázolta egy villamos. Macron riválisai azzal vádolták meg az elnököt, hogy az ügyet szőnyeg alá akarja söpörni, hogy eltussolja az országban elharapódzó antiszemitizmus és a parallel társadalmak problémáját.

A francia elnöknek azt is sokan felrótták, hogy nem állt ki egy 35 éves vidéki gazda mellett, aki lelőtt egy otthonába behatoló betörőt. Laurent Rambaud akkor lőtte le az egyik támadót vadászpuskájával, amikor az három társával behatolt otthonába, ahol a fiatal férfi egyedül volt hároméves kislányával. Emmanuel Macron viszont az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Én ellenzem az önvédelmet, nem akarok egy olyan országot, ahol a polgárok maguk dönthetnek arról, hogy megvédjék magukat.”

Marine Le Pen a jelek szerint ki tudta használni az elnök hibáit saját népszerűsége növelésére, nem úgy, mint a két másik jobboldali elnökjelölt. Éric Zemmour népszerűsége a tavaly októberi 16 százalékos csúcsról mára 9 százalékra esett vissza, ami megegyezik Valérie Pécresse, a Republikánusok jelöltjének népszerűségével. Ha a második fordulóba be nem jutott jelöltek szavazatait tekintjük, Emmanuel Macron megmentője a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon lehet, aki jelenleg 17 százalékon van. Ha ő Macron támogatására szólítja fel követőit, ez nagyot lendíthet a jelenlegi elnök esélyein. Más, kisebb támogatottságú jelöltek, mint például az öt százalékon álló radikális zöldpárti Yannick Jadot szavazótábora jelenleg összesen mintegy tíz százalékot tesz ki.

Végső soron viszont Valérie Pécresse lehet a „királycsináló”, aki múltbéli kijelentései alapján aligha számít meggyőződéses jobboldali politikusnak. Ha ő a republikánus szavazatokkal április végén Macron mellett áll ki, Marine Le Pennek valami rendhagyóan meggyőzőt kell produkálnia, hogy beköltözhessen az Élysée-palotába.

Főbb francia elnökjelöltek népszerűsége április 7-én

Főbb francia elnökjelöltek népszerűsége április 7-én

Hivatalosan is bejelentették hétfőn az áprilisi francia elnökválasztáson elinduló tizenkét jelölt nevét. Az Emmanuel Macron államfő székére pályázóknak múlt péntekig kellett bejelenteniük az indulási szándékukat – de már hónapok óta kampányoltak –, valamint össze kellett gyűjteniük legalább ötszáz polgármester vagy helyi, országos, illetve európai parlamenti képviselő támogató aláírását. Ez két, egyébként jelentős támogatottsággal bíró jobboldali jelölt esetében is nehézségekbe ütközött, az elöljárók ugyanis nem mertek melléjük állni, nyomásgyakorlástól tartva.

Áprilisban tehát a franciák a következő jelöltekre adhatják le a voksukat: Emmanuel Macron hivatalban lévő, centristának számító államfőre, Marine Le Penre, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökére, Éric Zemmour jobboldali publicistára (Visszahódítás párt), Valérie Pécresse-re, a jobbközép Köztársaságiak jelöltjére, a jobboldali Jean Lassalle-ra és Nicolas Dupont-Aignanra, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchonra, Nathalie Artaud-ra és Philippe Poutoura, a zöldpárti Yannick Jadot-ra, a kommunista Fabien Rousselre, továbbá Párizs szocialista polgármesterére, Anne Hidalgóra.

A legfrissebb felmérések szerint az első fordulóban Macron 28-30, Le Pen 15-18, Zemmour 12-13, Pécresse 11-13, Mélenchon 11-12 százalékra, Jadot 5-7,5 százalékra számíthat, a többieknek egy felmérés sem jósol öt százaléknál többet.

Zemmour vasárnap este nagyszabású kampánygyűlést tartott Toulonban, ahol hivatalosan is bejelentették, hogy beszáll a kampányába Marion Maréchal, a francia Szociológiai, Gazdaság- és Politikatudományi Intézet (ISSEP) főigazgatója. Ennek pikantériája, hogy Maréchal a rivális Marine Le Pen unokahúga, korábban maga is a nagyapja, Jean-Marie Le Pen által alapított Nemzeti Tömörülés – eredetileg Nemzeti Front – képviselője volt. Felszólalásában keményen bírálta Macront, aki szerinte megosztja a nemzetet.

Beszédében Éric Zemmour hazánkról is szót ejtett. „Mi kell még ahhoz, hogy abbahagyjuk végre az ukránok befogadásából teljes részt vállaló Magyarország megbélyegzését?” – vetette fel. „Az a feladatunk, hogy sürgősen segítsük ezeket az országokat” – tette hozzá.

Marine Le Pen, a francia elnökválasztás elsőszámú jobboldali jelöltje megerősítette csütörtökön, hogy megválasztása esetén minden nyilvános helyen betiltja a muzulmán fejkendő viselését, a szabályszegőket pedig pénzbírsággal sújtja.

„Az utcai fejkendőviselést ugyanolyan pénzbírsággal sújtanánk, mint ahogy tilos nem bekapcsolni a biztonsági övet. Ez teljesen alkalmazható” - mondta a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje az RTL kereskedelmi rádióban.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, hogy „ez olyan intézkedés, amelyet a franciák kérnek”, mert „az elmúlt húsz évben a fejkendőt az iszlamisták egyenruhaként, és az iszlamista fundamentalizmus erősödésének demonstrálására használták”.

Franciaországban hivatalosan nem készülnek etnikai összesítések, de szociológiai becslések szerint mintegy hatmillió muzulmán él a 67 milliós országban. Az iszlám a második legjelentősebb vallás az országban, ahol a legjelentősebb európai muzulmán közösség él, de jelentős részük nem gyakorolja a vallását.

A fejkendőről szóló vita rendszeresen kirobban Franciaországban, miután a szekularizálódás, azaz az állam és a vallás szétválasztásának nevében a vallási jelképek viselését szigorúan szabályozzák a törvények. Igy a közoktatási intézményekben tilos minden vallási megkülönböztető jegy, a muzulmán fejkendőn kívül, kereszt vagy kipa viselése is.

Marine Le Pen ugyanakkor visszavonta a kipa nyilvános helyen történő viselésének betiltásáról szóló korábbi javaslatát.

A Nemzeti Tömörülés 2021 januárban már bemutatta a Le Pen szerint „mindenhol szembeszökő” iszlamista ideológia elleni küzdelemről szóló programját. Marine Le Pen ezért „a totalitárius” ideológiát „a társadalom minden területéről” szeretné száműzni. Ezt a fejkendő betiltásával kezdené. Az elnökválasztási program szövege szerint Marine Le Pen betiltaná „az iszlamista ideológia gyakorlását, megnyilvánulását és nyilvános terjesztését” a moziktól a sajtón át az iskolákig, minden nyilvános helyen.

„Nem a lelkiismereti szabadság korlátozásáról van szó” - jelezte Jean-Paul Garraud európai parlamenti képviselő, akit Marine Le Pen igazságügyi miniszternek nevezne ki megválasztása esetén. A javaslat alkotmányosságát illetően, a korábban vizsgálóbíróként tevékenykedő képviselő elmondta: „az öncenzúra előtt, csak azért mert tartunk az alkotmánytanácstól, előbb a megfelelő intézkedéseket be kell vezetni”.

Marine Le Pen az elnökválasztási kampányban számos muzulmán fejkendőt viselő nővel szelfizett, amit egyik korábbi párttársa, Jean Messiha, aki azóta Eric Zemmour jobboldali publicista, elnökjelölt táborát erősíti, szóvá is tett.

„Te mit tettél volna? Lerántottad volna a kendőjét? Megbántottad volna?” - válaszolta márciusban nyilvánosan Marine Le Pen a volt párttársának.

Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában 12 jelölt indul, s valamennyi felmérés szerint Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek van esélye továbbjutni az április 24-i második fordulóba, ahol jelenleg az elnöknek van nagyobb esélye a győzelemre, de a különbség az elmúlt napokban fokozatosan csökkent Macron és Le Pen között, s már a 3 százalékos hibahatáron belül van.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Műsorváltozás a Hír Tv-ben: adásba kerül a Frizbi Tv Varga Judittal készült interjúja

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett