Létrehozva: 2022.04.15.

Több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6666 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon 5661-en.

Szerző Ripost

Az ukrán-magyar határszakaszon 6666 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon 5661-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - írták.

A beléptetettek közül a rendőrség 1137 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tudatták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a police.hu oldalon, hogy csütörtökön 907 ember, köztük 250 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba - fűzték hozzá.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tájékoztatott a BRFK.

Közölték azt is, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós szerdán végigjárta a határ mentén kialakított öt segítőpontot, a közmédiának nyilatkozva méltatta azt az összegfogást, amelynek keretében a rendészeti szervek, az önkormányzatok, a kormányhivatalok, a karitatív szervezetek és sok-sok önkéntes részt vett a menekülők, a szenvedő emberek megsegítésében.

„Tették ezt a nemtelen támadások ellenére, annak ellenére, hogy a magyar választási rendszerbe is bele akartak avatkozni, és annak ellenére is, hogy az elmúlt években, sajnos, a Kárpátalján élő magyarságot sok-sok támadás, sok-sok olyan döntés érte, amely az életüket megnehezítette” – hangoztatta a politikus, majd hozzátette, de mi nem azt néztük, hogy az ukrán politika egy része hogyan viselkedik velünk szemben, illetve a magyar emberekkel szemben, hanem sokkal inkább az embereket, a szenvedőket néztük, és az hiszem ebből jelesre vizsgázott a nemzet.

A menekültek fogadásában, ellátásában, elszállásolásában jeleskedők elismerése mellett Soltész Miklós kitért a magyar médiára is, amely többsége szerinte objektíven, szépen számolt be a hatalmas összefogásról. Az államtitkár arról is beszélt, hogy amikor 45 napja elhatározták a határ menti öt segítségpont, valamint a budapesti és másutt létesített segítségpontok megnyitását, még nem tudták, hogy háromszázezer emberen kell segíteni, és Magyarországra mintegy hatszázezer ember érkezik. Szóvá tette ugyanakkor, hogy a magyar helytállás mellett eddig túl sok nemzetközi, hivatalos segítségre nem nagyon számíthatott az ország.

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy akár a brüsszeli bürokrácia, akár más nemzetek vezetői felismerik, hogy azt a hatalmas feladatot amelyet öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Moldávia – végrehajtott egy kicsit segíteni kellene.

Magyarországra kedden az ukrán–magyar határszakaszon 5388 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 3887-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tegnap. A beléptetettek közül a rendőrség mintegy ezernyolcszáz embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Ezeknek az embereknek fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát, hogy beszerezzék a végleges okmányokat.

Az ukrajnai háború elől kedden vonattal 679 ember, köztük 303 gyermek érkezett Budapestre. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken tizenegy ember, köztük hat gyerek elhelyezését oldották meg.

A feladatokban a budapesti polgárőrök is segítenek, de a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival is.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok ebben az évben összesen 3,5 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forinttal) nagyobb összeget kapjanak az Ukrajna elleni orosz háború miatt menekülők befogadásának megkönnyítésére - közölte az uniós tanács kedden.

A tájékoztatás szerint az intézkedés azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják a háború elől Ukrajnából a területükre érkező menekülteket.

Lehetővé teszi, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható uniós forrásokhoz. A kiegészítő támogatás az Ukrajnából érkezett és befogadott menekültek számától függően áll majd a tagállamok rendelkezésre.

A tanácsi közlemény a részleteket ismertetve arról tájékoztatott, hogy a jogalkotási határozat módosításokat vezet be a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás (REACT-EU) forrásaiból nyújtott előfinanszírozás növeléséhez.

Az uniós forrásokból 2022-ben folyósítani tervezett előfinanszírozást 11 százalékról 15 százalékra növelik minden tagállam esetében. Azon tagállamok esetében pedig, amelyekben az Ukrajnából érkező menekültek száma a háború kezdete utáni első hónap végén meghaladta a lakosság egy százalékát, 11 százalékról 45 százalékra emelkedik az előfinanszírozási arány.

Emellett a jogszabály személyenkénti egységköltséget vezet be, amely egyszerűbbé teszi a források mozgósítását. Ez lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy alapvető támogatást tudjanak nyújtani az Ukrajnából érkező, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek alapvető szükségleteinek biztosítására.

A módosítások célja, hogy csökkentse a tagállami költségvetésekre nehezedő nyomást, így a tagállamok jobban tudják kezelni az Ukrajnából érkező menekültek beáramlását - közölték.

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az előfinanszírozás Magyarország esetében nagyságrendileg 300 millió euró, mintegy százmilliárd forint.

A kormány az azonnali és teljes körű ellátás mellett felhívja a háború elől menekülők figyelmét az emberkereskedelem és az áldozattá válás veszélyeire is – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Az idegenrendészet március 21. óta van jelen a BOK-csarnokban kialakított tranzitváróban, ahol mind ez idáig ezerháromszáz ember részére nyújtottak tájékoztatást.

A csarnokban felállított információs pultnál többnyelvű tájékoztatókkal, ügyfélszolgálatok elérhetőségével és térképekkel, illetve a menedékes kérelem adatlapjával is segítik a menekülőket. Mindemellett felhívják a figyelmüket az emberkereskedelem és az áldozattá válás veszélyeire is. A magyar és ukrán nyelven készült figyelemfelhívó tájékoztató – ami a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium együttműködésében készült – számos hasznos információt tartalmaz az áldozattá válás elkerülésére vonatkozóan.

A BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton egyébként csütörtökön 676 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát 174 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. A 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve orvosi ellátást, ételt, italt, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít a menekülőknek.

A csarnokban mindezek mellett a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, míg a Magyarországon maradóknak segítenek a szállás biztosításában.

A Philip Morris Magyarország több mint 24 millió forinttal támogatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő munkáját. Az adományt a szervezet az ukrajnai háború elől menekülő emberek fogadását, elszállásolását és integrációját segítő tevékenységre fordítja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a felajánlásból alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket vásárol, javítja a menekülők határközeli elsődleges fogadását végző segítségpontok felszereltségét, valamint a hosszabb távon Magyarországon maradó családok beilleszkedését segítő programokat is támogat.

Már több mint egy hónapja van jelen a Katolikus Karitász Barabáson, ahol a menekülteket fogadják. A karitatív szervezet tájékoztatása szerint, bár az elmúlt napokban némileg csökkent az érkezők száma, továbbra is 24 órában végzik szolgálatukat. A civil szervezet ezért várja önkéntesek jelentkezését a Katolikus Karitász honlapján.

origo.hu

Már most kiadták a riasztást, mutatjuk, hol és mikor lesz felhőszakadás

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

borsonline.hu

Szomorú nap a magyaroknak: végleg elköszönt Szoboszlai Dominik

hirtv.hu

Kíváló diák volt a verőcei hajóbalesetben eltűnt 19 éves fiú

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

mandiner.hu

A tomboló németek megmondták a rendőreiknek, kikkel foglalkozzanak a „rettegett magyarok" helyett

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

"Jobban illik hozzád" - hoppá, kit ölelget Tóth Gabi?

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa

POLITIK

Orbán Viktor: A baloldali politikusok letagadnák, hogy háborúpártiak

POLITIK

A Soros-hálózatban jól ismerik Magyar Péter jelöltjeit