Létrehozva: 2022.04.20.

Sokan a baloldalon is Gyurcsány visszavonulásában bíznak

Az ellenzéki választók háromnegyede jobbnak látná a kormányváltás esélyeit Gyurcsány Ferenc visszavonulása esetén.

Az ellenzéki választók háromnegyede jobbnak látná a kormányváltás esélyeit Gyurcsány Ferenc visszavonulása esetén – derül ki abból a kutatásból, amelyben a földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelem okairól kérdezte az ellenzéki és a bizonytalan szavazókat a 21 Kutatóközpont megbízásából az Iránytű Intézet.

A 24.hu által közzétett felmérés szerint az MSZP-sek 72, a jobbikosok 80, a momentumosok 89 százaléka, de a párt nélküliek, illetve a kutyapártosok és Mi Hazánk-osok túlnyomó többsége is ezen a véleményen van. Sőt, még a DK-sok 42 százaléka is egyetért az állítással.

 

A DK-s válaszadók kedvelik ugyan a volt miniszterelnököt, de tudatában vannak annak, hogy jelenléte sok választót taszít, továbbá az sem zárható ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt már sok Gyurcsányt nem kedvelő embert tud megszólítani – áll az elemzésben. Eszerint a megkérdezettek relatív többsége, 47 százalék szerint a kormánypártok anyagi és főleg médiafölénye volt a vereség fő oka, de minden második választó szerint az ellenzék elégtelen teljesítménye is hozzájárult az egyértelmű végeredményhez.

Az ellenzék jövőbeni stratégiájának alakítója, központi szereplője a DK vezetője lesz – szögezte le Tóth Erik a Magyar Nemzetnek. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint mindez sokat elárul a kormánykritikus politikai elit állapotáról: az utóbbi két évtizedben nem tudtak egy olyan személyt felépíteni, aki elfeledtethetné az őszödi eseményeket, és visszaadhatná a baloldal hitét.

Gyurcsány Ferenc lassan a baloldali ellenzéki roncsderbi egyetlen komolyan vehető politikusává válik, aki ugyanazt teszi, mint 2010 előtt, még „fénykorában” – fejtette ki Tóth Erik a Magyar Nemzet megkeresésére. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Gyurcsány Ferenc ellenfeleit leszalámizza, egykori pártja alól pedig kiszervezi a szavazókat úgy, hogy ők a saját bázisát erősítsék a későbbiekben. Ennek a stratégiának esett áldozatul az MSZP is, amely sem kiköpni, sem lenyelni nem tudta a bukott miniszterelnökét 2011 óta – fogalmazott Tóth Erik, aki úgy véli, 

az, hogy Gyurcsány Ferenc lehet a baloldal első számú erős embere, sokat elárul a kormánykritikus politikai elit állapotáról: az utóbbi két évtizedben nem tudtak egy olyan személyt felépíteni, aki elfeledtethetné az őszödi eseményeket, és „visszaadhatná” a baloldal hitét. 

Ezzel szemben sokkal tragikusabb sors jut számukra: kétségbeesésükben a szélsőjobboldalról igazolnak politikusokat, és olyan koalíciókat eszkábálnak össze, amik a gyakorlatban teljesen működésképtelenné válnak kiélezett helyzetekben.

Nem lehet mellőzni 

Gyurcsány Ferenc még 2014-ben az önkormányzati választás kampányidőszakában leszögezte, hogy mi az ő politikai víziójának lényege: „Együttműködés vagy politikai halál” – mondta az akkor még kispártnak minősülő DK vezetője – emlékeztet Tóth Erik. Leszögezte azt is, hogy az ideális állapot szerinte az lenne, hogy egy közös, egységes Demokrata Pártba tömörülne a kormánykritikus oldal. Politikai értelemben ez már akkor két dolgot vetített előre: Gyurcsány ambíciója az, hogy az egykori MSZP-s platformból egy domináns ellenzéki pártot hozzon létre, valamint az is a napirenden szerepelt, hogy megkerülhetetlen politikussá váljon ismét a baloldalon szervezeti, gazdasági és politikai értelemben is. 

A 2018-as országgyűlési választáson épphogy öt százalék fölött szereplő DK mára az ellenzék legerősebb formációja lett. 16 képviselőjük lesz az új törvényhozásban, országos szervezetrendszerük csak nekik van, sikeresen szólítják meg és karolják fel a többi ellenzéki formációról lemorzsolódó párt nélkülieket. Gyurcsány ráadásul – ezt még ellenzéki vetélytársai is kénytelenek elismerni – hozzájuk képest professzionális politikus. 

Fővárosi pozícióit megerősítette, az országosan meglévő üvegplafont azonban nem tudta áttörni: még mindig tízből nyolc választó azt mondja, hogy nem szeretné őt fontos politikai pozícióban látni, vagyis elutasítottsága továbbra is rekordmagas – hangsúlyozza az elemző. Meg is próbálták a személyét elrejteni a kampányban, és az országos közös listán is „csak” a nyolcadik helyet – gyakorlatban pedig az ötödik pozíciót – kapta meg. A többi ellenzéki párt tehetségének hiánya, és bénázása miatt azonban mára megkerülhetetlen szereplővé vált, a koalíciós összefogási kísérletekből őt kihagyni nem tudják már ellenfelei.

Gyurcsány lesz a központi szereplő

A 2022-es országgyűlési választáson történelmi vereséget szenvedett el a baloldali blokk, ráadásul úgy, hogy megvalósult az évek óta áhított összefogás – mutat rá Tóth Erik, aki szerint most a vereség felelőseinek megtalálása és stigmatizálása zajlik az ellenzéki oldalon: Gyurcsány Ferenc rögtön, a választás éjszakáján Márki-Zay Péterben találta meg az egyedüli felelőst. Ez az ő személyes érdeke miatt van így, azt szeretné elkerülni, hogy koalíciós partnerei véletlenül se jussanak el oda, hogy azt gondolják, Gyurcsánnyal nem lehet győzni. Ezt sikeresen el is érte egyébként az utóbbi két hétben, így egy biztos: 

az ellenzék jövőbeni stratégiájának alakítója, központi szereplője a DK vezetője lesz.

Gyurcsány fel is vázolta rövidtávú megoldási javaslatát akkor, amikor azt mondta értékelő beszédében, hogy legyen mindenki olyan, mint ő. Ne egy, hanem sok Gyurcsány legyen, a 2026-os választás miniszterelnök-jelöltjének pedig ismételten Dobrev Klárát jelölte meg, hiszen meggyőződése szerint vele győzött volna az ellenzék.

Vakok között félszemű a király

Tóth Erik úgy véli, a baloldaliak kudarca és Gyurcsány részleges sikere is az, hogy ő a domináns ellenzéki pozíció birtokosa. Kudarc, hiszen az alternatívanélküliséget igazolja. Gyurcsány Ferenc részéről viszont siker, még akkor is, ha egy gyakran használt magyar közmondás jut erről a helyzetről az elemző eszébe: vakok között félszemű a király. 

A szavazók viszont ahhoz a politikai párthoz fordulnak, amelyik erőt, határozottságot és víziót ad olyankor is, amikor a többi ellenzéki alternatíva ötlettelen, erőtlen és nem tudja, merre akar tovább menni.

A DK és Gyurcsány Ferenc ezt pontosan tudja: Európai Egyesült Államokat akarnak, a nemzeti szuverenitás visszaszorítása árán is. A határon túli magyarok szavazati jogát elvennék, és ők alkotmányoznának akkor is, ha a jövőben csupán feles többségük lenne a törvényhozásban – zárja elemzését az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Átvették megbízóleveleiket az április 3-i országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők a Parlamentben. Elsőként a Fidesz–KDNP közös listáját vezető Orbán Viktor vette át a dokumentumot. A baloldali összefogás listájáról ugyanakkor nem vette fel tegnap mandátumát Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc sem. Az ünnepségen Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke köszöntőjében azt emelte ki: noha a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború miatt „intenzív időket” élünk, országszerte rendben zajlott le a választás.

Az országgyűlési választás múlt szombaton jogerőre emelkedett hivatalos végeredménye szerint a Fidesz–KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom hat listás mandátumot szerzett. A megbízóleveleket Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elsőként a Fidesz–KDNP közös listáját vezető Orbán Viktornak adta át. A Fidesz–KDNP frakciószövetség listáján szereplők közül Gál Kinga (Fidesz) nem vette át mandátumát, Halász János (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) később veszi át megbízólevelét.

A baloldali összefogás listájáról ugyanakkor nem vette fel tegnap mandátumát Márki-Zay Péter (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK), valamint a Jobbik további nyolc politikusa: Z. Kárpát Dániel, Brenner Koloman, Lukács László György, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter, Szabó Hajnalka.

A lista DK-s politikusai, Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebián-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczi Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán jelezte, később veszik át megbízólevelüket. Ugyancsak nem vette át mandátumát a Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László sem. Az április választás eredményeként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata részéről Ritter Imre kedvezményes mandátumra lett jogosult, ő – a 11 nemzetiségi szószólóhoz hasonlóan – átvette az ünnepségen a megbízólevelét.

A megbízólevelek átadása előtt az Országház Kupolatermében Téglási András kiemelte: az NVB a törvényes határidőnél jóval hamarabb, április 14-re megállapította a választás eredményét, ez két nappal később, a Kúria döntése nyomán jogerőre is emelkedett.Nagy Attila pedig köszöntőjében azt emelte ki: noha a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború miatt „intenzív időket” élünk, országszerte rendben zajlott le a választás és az azzal egy időben tartott népszavazás, az adatokat pedig gördülékenyen dolgozták fel az illetékes szervek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Így omlik össze a hatalmas híd, miután nekimegy egy nagy hajó + videó

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat