Létrehozva: 2022.04.11.

Osztrák kancellár: Nyílt és nehéz tárgyalást folytattam Putyinnal

Nehammer nem lett derűlátó

Karl Nehammer osztrák kancellár nagyon közvetlen, nyílt és nehéz tárgyalást folytatott hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és nem lett tőle derűlátó, sőt, nyilvánvalónak látja, hogy az orosz erők súlyos támadásra készülnek Kelet-Ukrajnában - fogalmazott a kancellár abban a közleményben, amelyet a hivatala adott ki.

Putyinnak ez volt az első személyes találkozója európai vezetővel az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta.

„Ez nem baráti látogatás volt, a tárgyalás Putyin elnökkel nagyon közvetlen, nyílt és nehéz. A legfontosabb üzenetem az volt, hogy a háborút meg kell állítani, mert egy háborúban csakis vesztesek vannak mindkét oldalon” - jelentette ki Nehammer a közlemény szerint, amely nem sokkal azután jelent meg, hogy véget ért a találkozó az orosz elnök hivatalos, Moszkvához közeli, novo-ogarjovói rezidenciáján.

A kancellár ezután sajtótájékoztatót tartott Moszkvában, és ezen azt mondta: „Nem számolhatok be arról, hogy összességében optimistább lettem a megbeszéléstől Putyin elnökkel. Nyilvánvalóan az átfogó (kelet-ukrajnai) offenzívát készítik elő”.

Mind mondta, felszólította az elnököt, hogy vessen véget Ukrajna megszállásának, és szemére vetette az orosz hadsereg által elkövetett „súlyos háborús bűncselekményeket”. Figyelmeztette, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelniük kell majd tetteikért. Felhívta a figyelmét arra, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni szankciók ügyében „egységes, mint mindig”.

Nehammer szombaton látogatást tett Kijevben, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Mint utána, vasárnap közölte, ott határozta el, hogy hétfőn Moszkvában találkozik Putyin elnökkel, elősegítendő a párbeszédet a háborús felek között, és erről tájékoztatta Zelenszkijt, Berlint és az Európai Bizottságot is. Vasárnap Bécsben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: „kockázatos és személyes diplomáciai missziót vállal”, de minden tőle telhetőt meg akar tenni a béke érdekében, noha tudja, hogy a béke esélye nagyon halvány e pillanatban. Ígérte, hogy fel fogja vetni a bucsai tömeggyilkosság ügyét is.

Nehammer szóvivőjének tájékoztatása szerint a találkozó Putyinnal 75 percig tartott, amelyet a Reuters brit hírügynökség rövidnek minősített az orosz elnök szokásához képest. A kancellár szinte semmit nem közölt arról, hogy az orosz elnök miképpen reagált a felvetéseire.  

Ausztria nem tagja a NATO-nak, de tagja az Európai Uniónak, és  szorosabb a kapcsolata Oroszországgal, mint általában az uniós országoknak, viszont ez már nem így volt az utóbbi időben. Bécs támogatta az EU minden szankcióját Moszkva ellen, csak a gázvásárlás leállítását ellenzi, ugyanis földgáz-felhasználásának 80 százalékát Oroszországból fedezi.

Ausztria a múlt héten kiutasított négy orosz diplomatát, ami jelképesnek számít, minthogy nagyon sok orosz diplomata teljesít szolgálatot Bécsben - jegyezte meg a Reuters.

Nem beszélhet Volodimir Zelenszkij a bécsi parlamentben. Az osztrák törvényhozásban heves vitát váltott ki a kérdés, hogy Ukrajna elnöke felszólalhasson-e, több ellenzéki párt is elutasította a felvetést. Elsődlegesen arra hivatkoztak az ukrán elnök beszédének ellenzői, hogy fenn kell tartaniuk Ausztria semleges, közvetítői szerepét. A kormánypárt elnöke azt mondta, készek felkérni Zelenszkijt a beszédre, de mindenképp teljes parlamenti egyetértés szükséges ahhoz, hogy szót adjanak az ukrán elnöknek.

Ausztriában március végén heves parlamenti vitát váltott ki, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszlkij mondhat-e beszédet az osztrák parlamentben. Az ukrán államfő felszólalását az ellenzéki NEOS párt kezdeményezte, azt azonban a szintén ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ország semlegességére hivatkozva elutasította – közölte az infostart.hu.

Hasonló állásponton volt az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is, arra utalva, hogy tekintettel kell lenni Ausztria semleges státuszára, valamint „közvetítői szerepére”.

Sietett azonban leszögezni, hogy Ausztria a leghatározottabban elítéli a Putyin-rezsim Ukrajna elleni háborúját, és nem maradhat semleges az emberi jogok és általánosságban a nemzetközi jog megsértésével szemben.

A NEOS párt éppen a szolidaritás kinyilvánításának szükségességére hivatkozva sürgette Zelenszkij felszólalását a bécsi törvényhozásban is.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament néppárti (ÖVP) elnöke dodonai módon foglalt állást. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta: kész felkérni Zelenszkijt arra, hogy a bécsi parlament képviselői előtt is tartson beszédet, ennek előfeltételéül ugyanakkor azt szabta, hogy valamennyi parlamenti frakció egyetértsen ezzel.

Védelmébe vette Ausztria semlegességét Karl Nehammer osztrák néppárti kancellár hétfőn Katarban tett látogatásakor újságíróknak nyilatkozva.

Ausztria semleges volt és az is marad” – jelentette ki Nehammer. „Az osztrák semlegesség jó szolgálatot tett és továbbra is jó szolgálatot tesz” – hangsúlyozta a kancellár. „Számomra a vita ezzel lezárult” – tette hozzá. Az ukrajnai orosz hadműveletekre utalva Nehammer kiemelte, hogy Európa a második világháború óta nem tapasztalt válsággal küzd.

Háború zajlik. Gyors segítségre és szolidaritásra van szüksége helyben az embereknek. Támogatni kell a politikai döntéshozókat, akik most az életükért félnek. Amire most egyáltalán nincs szükség, az olyan viták, amelyeknek semmi közük a valósághoz” – húzta alá az osztrák semlegesség körül kialakult diskurzusra utalva.

Az osztrák kancellárt katari látogatásán Leonore Gewessler zöldpárti környezetvédelmi, klímaügyi és energetikai miniszter is elkísérte azzal a céllal, hogy kipuhatolják gázszállítások lehetőségét, amelyekkel az orosz gázszállításokat legalább részben helyettesíteni tudnák Ausztriában.

Az osztrák delegáció a nap folyamán az Egyesült Arab Emírségekben is tárgyalt,

az osztrák hírügynökség jelentése szerint arról, hogy „jó helyet biztosítsanak Ausztriának a gázvásárló országok sorában”.

„Nem mi egyedül utaztunk ebbe a régióba”, de Ausztria az elsők között van – hangsúlyozta Gewessler. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy nem lehet egyszerűen helyettesíteni, „főleg rövid távon” az orosz földgázt Katarból. Ausztria előnye azonban, hogy az OMV már rendelkezik egy keretmegállapodással Katarral, ami alapja lehet a további tárgyalásoknak.

A zöldpárti tárcavezető szerint középtávon fel kell hagyni a fosszilis energiahordozók használatával és csökkenteni kell az energiafelhasználást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Plasztikai műtétje volt Schobert Larának, rá sem lehet ismerni

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában