Létrehozva: 2022.04.26.
Módosítva: 2022.04.26.

Nyolcmillió fölé nőhet az ukrajnai háború menekültjeinek a száma

Akár nyolcmillió fölé is nőhet az idén az ukrajnai háború menekültjeinek a száma a mostani 5,2 millióhoz képest – jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

Szerző Ripost

Genfi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Shabia Mantoo azt mondta, a háború kezdete óta több mint 12,7 millióan menekültek el otthonukból, közülük 7,7 millióan Ukrajna más részein találtak menedékre, több mint ötmillióan pedig más országokba mentek.

Hozzátette, hogy a menekültek elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba – Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába – igyekeznek, ahol a számuk vélhetően tovább fog nőni.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák.

Ha az előrejelzés helyes, az ukrajnai menekültválság – amely a második világháború óta így is Európa legsúlyosabbja – méreteiben meghaladja majd a venezuelait és a szíriait is – tette hozzá.

A latin-amerikai országot körülbelül hatmillióan, Szíriát pedig mintegy 6,8 millióan hagyták el a gazdasági válság és a polgárháború miatt.

Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője szerint mind ez idáig a világszervezet 980 millió dollár támogatást kapott a donorországoktól, az összeg segítségével 3,4 millió, Ukrajnában élő rászorulónak nyújtottak segítséget.

Több mint tízezren érkeztek hétfőn Magyarországra a háború elől menekülve. A többség Románia felől lépte át a magyar határt, csaknem négyezren pedig Ukrajnából jöttek. A menekültek ellátása folyamatos.

Nem csupán az elmúlt napokhoz, hanem az elmúlt hetekhez képest is többen érkeztek a beregsurányi segítségpontra. Tulajdonképpen ötpercenként fordul a menekülteket a segítségpontra szállító kisbusz a határátkelőről – közölte Pálffy Andrea, az M1 Híradó tudósítója Beregsurányból.

Hozzátette, hogy sokakat már a rokonok, ismerősök a segítségponton kívül várnak, amelynek oka, hogy a határhoz csak az mehet, aki át is megy rajta a tumultusok elkerülése miatt. Sokkal többen vannak, mint az elmúlt hetekben, ez két okra vezethető vissza:

  • egyrészt véget ért az ortodox húsvét, amelyet nagyon sokan Ukrajnában ünnepeltek,
  • a másik ok pedig, hogy tegnap közép és Nyugat-Ukrajnát is bombázták.

Kárpátalján már több mint 1 millió belső menekült van. Pálffy Andrea elmondta, hogy a keddi napon már találkoztak Beregsurányban olyan menekülttel, aki február vége óta Kárpátalján tartózkodott, de ma már átjött a határon, mert Kárpátalját sem éri biztonságosnak.

A segítségpontokon, amelyek február 28-án nyitottak már felkészültek egy újabb, nagyobb menekülthullámra. A segítségpontokon mindenkit el tudnak látni és a nap 24 órájában fogadni.

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 387 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 131 ember töltötte a létesítményben – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala kedden.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – közölte a kormányhivatal.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a közleményben.

Az ukrán-magyar határszakaszon 3938 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6140-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 485 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott a rendőrség.

 

Kitértek arra is: az ukrajnai háború elől hétfőn 354 ember, köztük 136 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 12 ember, köztük 7 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte kedden a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel Kőbánya-felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is – fűzték hozzá.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Horváth József: Közelebb került egy kiszélesedő háború lehetősége

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

vg.hu

Egész Egyiptomban magyar vasúti kocsikon utaznak – már ezer legyártott darabnál jár a gigantikus projekt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye