POLITIK

Szerző Ripost

10 hónapja

Nyolcmillió fölé nőhet az ukrajnai háború menekültjeinek a száma

Akár nyolcmillió fölé is nőhet az idén az ukrajnai háború menekültjeinek a száma a mostani 5,2 millióhoz képest – jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

Szerző Ripost

Genfi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Shabia Mantoo azt mondta, a háború kezdete óta több mint 12,7 millióan menekültek el otthonukból, közülük 7,7 millióan Ukrajna más részein találtak menedékre, több mint ötmillióan pedig más országokba mentek.

Hozzátette, hogy a menekültek elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba – Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába – igyekeznek, ahol a számuk vélhetően tovább fog nőni.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák.

Ha az előrejelzés helyes, az ukrajnai menekültválság – amely a második világháború óta így is Európa legsúlyosabbja – méreteiben meghaladja majd a venezuelait és a szíriait is – tette hozzá.

A latin-amerikai országot körülbelül hatmillióan, Szíriát pedig mintegy 6,8 millióan hagyták el a gazdasági válság és a polgárháború miatt.

Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője szerint mind ez idáig a világszervezet 980 millió dollár támogatást kapott a donorországoktól, az összeg segítségével 3,4 millió, Ukrajnában élő rászorulónak nyújtottak segítséget.

Több mint tízezren érkeztek hétfőn Magyarországra a háború elől menekülve. A többség Románia felől lépte át a magyar határt, csaknem négyezren pedig Ukrajnából jöttek. A menekültek ellátása folyamatos.

Nem csupán az elmúlt napokhoz, hanem az elmúlt hetekhez képest is többen érkeztek a beregsurányi segítségpontra. Tulajdonképpen ötpercenként fordul a menekülteket a segítségpontra szállító kisbusz a határátkelőről – közölte Pálffy Andrea, az M1 Híradó tudósítója Beregsurányból.

Hozzátette, hogy sokakat már a rokonok, ismerősök a segítségponton kívül várnak, amelynek oka, hogy a határhoz csak az mehet, aki át is megy rajta a tumultusok elkerülése miatt. Sokkal többen vannak, mint az elmúlt hetekben, ez két okra vezethető vissza:

  • egyrészt véget ért az ortodox húsvét, amelyet nagyon sokan Ukrajnában ünnepeltek,
  • a másik ok pedig, hogy tegnap közép és Nyugat-Ukrajnát is bombázták.

Kárpátalján már több mint 1 millió belső menekült van. Pálffy Andrea elmondta, hogy a keddi napon már találkoztak Beregsurányban olyan menekülttel, aki február vége óta Kárpátalján tartózkodott, de ma már átjött a határon, mert Kárpátalját sem éri biztonságosnak.

A segítségpontokon, amelyek február 28-án nyitottak már felkészültek egy újabb, nagyobb menekülthullámra. A segítségpontokon mindenkit el tudnak látni és a nap 24 órájában fogadni.

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 387 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 131 ember töltötte a létesítményben – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala kedden.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – közölte a kormányhivatal.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a közleményben.

Az ukrán-magyar határszakaszon 3938 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6140-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 485 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott a rendőrség.

 

Kitértek arra is: az ukrajnai háború elől hétfőn 354 ember, köztük 136 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 12 ember, köztük 7 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte kedden a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel Kőbánya-felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is – fűzték hozzá.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a döbbenetes adatok: a világ nem kér Amerikából és az elrontott brüsszeli szankcióból

origo.hu

Olivia Wilde a fenekét mutogatva ünnepli a születésnapját

borsonline.hu

Újabb fotók kerültek nyilvánosságra Orosz Barbi titkos esküvőjéről

vg.hu

Végleg feladhatják az oroszok Bahmut ostromát, a csapatokat már más irányba küldték

ripost.hu

Ezt kell most tenned a leanderrel, egész nyáron csodás virágokat hoz majd

hirtv.hu

Napindító - A tökéletes kert titka

origo.hu

Fura zajok jöttek a padlásról egy házban, döbbenetes dolgot talált ott a tulajdonos

astronet.hu

Emberségből vizsgázunk, amikor a Mars a Rákba lép, és a Szaturnusszal trigonba kerül

ripost.hu

Lehetetlen teszt: 10-ből 9 ember nem tudja mindhárom választ

ripost.hu

Alekosz elárulta, hogy ki fogja megnyerni az Ázsia Expresszt

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

Peking szerint ismét provokálnak az amerikaiak

POLITIK

Tovább folytatódnak az erőszakos demonstrációk Franciaországban

POLITIK

Nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra!

POLITIK

Azt kérdezik a svédek, mi bajuk velük a magyaroknak