Létrehozva: 2022.04.16.

Mi van? Márki-Zay nem fogadta volna el a saját győzelmét sem

Ezt találta mondani:" én akkor sem fogadom el, ha megnyerjük".

A választási eredmény és annak értékelése is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendége ezúttal Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért listavezetője, Hódmezővásárhely polgármestere volt.

Lánczi Tamás azzal a kérdéssel indította a műsort, hogy a listavezető családi élete hogyan zajlik a választás óta.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy a családi élete a választás óta eltelt időben jobban zajlik, ezt tartja az elmúlt másfél hét legpozitívabb eseményének. Arra a kérdésre, hogy így képzelte-e a professzionális politizálást, úgy felelt, hogy örül annak, hogy a közmédia műsorában szerepelhet.

Lánczi Tamás elmondta, hogy több alkalommal is kerestük a politikust. Az ellenzéknek számos lehetősége volt, hogy szerepeljen, de a reklámidővel sem éltek. Az ellenzék narratívája a közmédia bírálata és ennek a foglyává vált.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta, hogy ő több televízióban is szerepelt és ahová hívják, oda elmegy.

Márki-Zay úgy értékelte az elmúlt időszakot, hogy nagyon nehéz, nagyon dolgos idők állnak mögötte egészen a baloldali előválasztás óta.

Elmondta, hogy az elmúlt négy évben minden ellenzéki párttal együttműködött. Kérdésre válaszolva kiemelte a Jobbikot, amely 2018-ban a hódmezővásárhelyi választáson (több ellenzéki párttal együtt) is segítette őt. A polgármester ezt a modellt akarta követni országos szinten, hogy minden ellenzéki párt közösen induljon, de ez láthatóan nem működött.

Lánczi Tamás felvetette, hogy Márki-Zay Péter mögött az előválasztás során nem állt párt, sőt a korábbi szövetségese, a Jobbik is mintha kihátrált volna a jelölt mögül.

A listavezető szerint egy választói nyomás csikarta ki ezt az összefogást a pártok között, de szövetségesei részéről valóban elhangzottak olyan nyilatkozatok, melyek alapján attól féltek, hogy ez az összefogás széteshet. A külső választói nyomás tartotta össze ezeket a pártokat, nem pedig a barátság.

Korábban Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy árulók vannak az ellenzék soraiban – idézte fel Lánczi. A listavezető szerint ez feltételezhető, de ebben az összefogásban mindenki saját magát tudja képviselni. Ugyanakkor azt kérte, hogy a programot ítéljék meg, ne pedig azt, hogy szövetségeseinek milyen vélt vagy valós bűnei vannak.

A politikus úgy gondolja választási programjuk nagyon jó és szeretné, ha minél több megvalósulna belőle és ehhez kérte az emberek támogatását, nem a szövetségeseihez. Márki-Zay Péter szerint ez egy utolsó kísérlet volt arra, hogy egy ilyen „lejtett pályán” győzzenek.

Számára jelenleg értelmetlen, hogy arról beszéljen, hogy mi lesz négy év múlva, hogy az összefogás egyben marad-e. Úgy gondolja, hogy most más világ jön, ez derült ki április 3-án. A listavezető elmondta, hogy nagyon fájdalmas volt számára ezt megélni.

Lánczi Tamás a baloldali összefogás további sorsáról kérdezte Márki-Zay Pétert, aki szerint ha mindenki annyi erőt vitt volna bele a kampányba, mint ő, talán számukra kedvezőbb eredmény születik.

A polgármester elmondta, hogy ez egy nagyon sokféle tagból összeálló szövetség volt, egyfajta utolsó kísérlet arra, hogy leváltsák a kormánypártokat, egy ilyen szerinte egyenlőtlen rendszerben.

Lánczi Tamás erre felvetette, hogy a választás eredményét senki sem támadta meg. Márki-Zay Péter ezután arról kezdett beszélni, hogy ez egy „nyerhetetlen választás” volt és Magyarországon nincs demokrácia. Arra a felvetésre, hogy akkor miért indult el a választáson, azzal felelt, hogy látott egy reménysugarat arra, hogy leválthatja a kormányt.

Lánczi Tamás arról is kérdezte a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy miért szeretne pártot alapítani és mit gondol, vajon a korábbi szövetségesei segíteni vagy akadályozni fogják-e őt ebben.

Márki-Zay Péter azt hozta fel, hogy Churchill is összefogott Sztálinnal, így az összefogásban sem értettek egyet mindannyian mindennel, de a közös cél összehozta őket. Lánczi Tamás közbeszúrta, hogy az ellenzék kétharmados baloldali győzelmet vizionált és kommunikált.

A listavezető ezután arról beszélt, hogy több interjúban is azt fejtegette, hogy „ez egy nem demokratikus, nem szabad választás”.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: „Többször megkérdezték, hogy ha elveszítjük a választást, akkor nem fogadom el az eredményét? Mondtam nekik, hogy

én akkor sem fogadom el, ha megnyerjük.”

Lánczi Tamás arról kérdezte Márki-Zay Pétert, hogy mit gondol arról, hogy a volt szövetségesei őt akarják bűnbakká tenni a választási eredmény miatt, különösen Gyurcsány Ferenc.

A listavezető szerint Gyurcsány Ferenc „téved, ha azt hiszi, hogy bárki más megnyerte volna. Akkor is téved, ha azt hiszi, hogy négy év múlva egy másik jelölttel le lehet váltani ezt a rendszert.”

Arra a kérdésre, hogy újra kötne-e Gyurcsány Ferenccel választási együttműködést, Márki-Zay Péter azzal felelt, hogy „nem hiszi, hogy ez a kérdés fel fog merülni”, de egyelőre nem is látja aktuálisnak ezt a témát.

„Ha valaki megfigyeli Gyurcsány Ferencnek a nyilatkozatait, akkor nem hiszem, hogy fölmerül benne ez a kérdés” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, majd így folytatta:

„Gyurcsány Ferenc nem akar együttműködni nyilvánvalóan, neki most egy bűnbak kellett.”

A listavezető szerint egy baloldali jelölttel sem értek volna el jobb eredményt, hiszen szerinte minden baloldali szavazó elment. Úgy gondolja, hogy az összefogás jobboldalról veszített szavazatokat. Kiemelte, hogy a hódmezővásárhelyi és a budai kerületekben gyengült a Fidesz és ezt szerinte egy jobboldali jelölt, azaz ő hozta.

„Hogyha egy baloldali jelöltünk lett volna, még Budát is elbukja az ellenzék”

– emelte ki Márki-Zay Péter.

 

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Óriási fordulat: mégis együtt folytatja a Házasság első látásra párja

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Havas Henrik nagyot ment: „Én ismerem Orbán Viktort, beledöglene, ha Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is lemondana”

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna