Létrehozva: 2022.04.26.
Módosítva: 2022.04.26.

Mi lesz most a szerencsétlen MSZP-vel?

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt.

Szerző Ripost

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt, ezért azt javasolja, hogy az MSZP változtasson nevet, és a cölöpöket meghagyva az alapokig bontsa vissza az MSZP építményét. Tóth Bertalan társelnök viszont egyenesen sikerként éli meg a szocialisták választási eredményét.

„Ezúton megerősítem, hogy amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért” – ezekkel a szavakkal ajánlotta fel szolgálatait az MSZP férfi vezetői posztjának betöltésére Ujhelyi István európai parlamenti képviselő közösségi oldalán. A közvélemény-kutatások szerint önállóan jócskán a parlamenti bejutási küszöb alatt tántorgó MSZP egykori alelnöke, mint írja, nem pusztán tisztséget, hanem elsősorban úttörő feladatot és kötelezettséget akar vállalni.

Ujhelyi még pártja szombati választmányi ülésén a szocialista párt újjászületését új elnevezésben jelölte meg: „Legyen pártunk új neve Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége – javasolta. A párt választmánya előtt úgy fogalmazott: – Ha valóban változtatni akarunk, akkor magunkon kell elkezdeni a változást.” A „cölöpöket” meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani az építményt – jelentette ki a szegedi politikus, hozzátéve, azért, mert a szegfű elhervadt. „Nem ugyanazt kell, csak jobban csinálni, hanem egészen mást és egészen más formában” – adta meg a receptet, de hogy ezen mit is kell érteni, az nem derült ki.

Ujhelyi felajánlkozása azért is sajátságos, mert a párt 2019-es választási mélyrepülése idején, az európai parlamenti választáson ő volt az MSZP kampányfőnöke, a bukás egyik fő felelőse, Szanyi Tibor helyett mégis őt „jutalmazták” EP-mandátummal. Holott a 2019-es európai parlamenti választáson az MSZP a Párbeszéddel közös listán indult, és történetének addigi legalacsonyabb támogatottságával, 6,61 százalékkal a korábbi két EP-s mandátum helyett csak egyre lett jogosult.

Továbbá Ujhelyi egyszer már lelépett a szocialisták léket kapó hajójáról, Botka László miniszterelnök-jelölt 2017-es belső megpuccsolása után sértődötten vonult ki az elnökség üléséről és hagyta hátra az MSZP alelnöki posztját.

Tóth Bertalan férfi társelnök az MSZP választmányi ülésén közölte, hogy a tisztújító kongresszuson nem jelölteti magát újra a társelnöki posztra, ugyanakkor a tragikus választási vereségért ő sem vállalja a felelősséget. A társelnök szerint a gyászos szereplésnek az orosz–ukrán háború, a kormány választás előtti osztogatása, a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek az okozói, amelyek nem a kormányváltás irányába hatottak.

Tóth Bertalan a párt belső parlamentjén azt mondta: az általa egységesnek nevezett ellenzék 2022-ben lényegében annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak. Az MSZP-ben a 2018-ban egyéni mandátumot szerző és most közös jelöltként indított szocialista képviselők többsége megőrizte a választók bizalmát, és Vajda Zoltán győzelmével az MSZP öt egyéni győzelmet tudhat magáénak – értékelt diadalittasan a pártvezető.

Mindezt párhuzamba állította azzal, hogy bezzeg a Demokratikus Koalíció a harminckét ellenzéki előválasztási győzelméből négy választókerületben szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Ez alapján leszögezte, az összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt. „Ezért azt gondolom, hogy nekünk a jövőben is arra kell törekednünk, hogy a demokrata pártokat egységbe kovácsoljuk” – magyarázta Tóth Bertalan. Tóth a DK-t a maga 7,5 százalékos parlamenti súlyával szintén törpepártnak nevezte.

Mint korábban már többször is szóba került, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében, amely során márciusban a nyomozók házkutatást végeztek a zuglói MSZP-s polgármestert, Horváth Csabát és az akkor még Zugló egyéni országgyűlési képviselőjét, Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatták ki az országgyűlési képviselőt, akinek a mentelmi jogát felfüggesztette az országgyűlés.

A korrupciós ügy egyik szála Baja Ferenchez vezetett, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai tanácsadójának adta ki magát, míg a másik érintett Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, aki az ügyben érintett cég munkatársa, Fuzik Zsolt vallomása szerint 2019. augusztus 6-án az V. kerületi Olimpia parkban 40 millió forint vesztegetési pénzt vett át tőle.

A vizsgálat kapcsán megkerestük a főügyészséget, hogy tervezik-e a hamarosan megalakuló új országgyűléstől a baloldali listán mandátumot szerző Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség tájékoztatása szerint az eljárás sikeres lebonyolításának érdekében, nem áll módjukban információt adni.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség Tóth Csabával együtt, eddig négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

Születésnapját ünnepli Terence Hill: 85 éves a magyarok kedvenc színésze

vg.hu

Baltimore-i hídomlás: súlyos problémákat találtak a balesetező hajót üzemeltető cég háza táján

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat