Létrehozva: 2022.04.19.
Módosítva: 2022.04.19.

Márki-Zayt és Gyurcsányt egyformán felelősnek tartják a kudarcért

Az aktív szavazók többsége szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért.

Az aktív szavazók többsége szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Ugyanakkora arányban gondolják felelősnek mindkét politikust (57 százalék), de a felelősség mértékét 1-től 5-ig tartó skálán Gyurcsány esetében nagyobbnak ítélték (3,9), mint Márki-Zay esetében (3,4). A baloldali szavazók körében is a Demokratikus Koalíció elnökét tartják nagyobb mértékben hibásnak (3,4), mint a hódmezővásárhelyi polgármestert (3).

Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt

Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt

Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása alapján Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert is az aktív szavazók közel háromötöde (mindkét esetben 57 százalék) tartja felelősnek a baloldal történelmi kudarcáért. A legnagyobb ellenzéki párt elnökét mindössze 28, a baloldali lista vezetőjét pedig 29 százalék nem tartja felelősnek az ellenzéki vereségért. A két politikus személyénél kisebb arányban okolták az ellenzéki pártok közös indulását, mind az aktív szavazók (46 százalék), mind a baloldali szavazók (25 százalék) körében.

A baloldali táboron belüli feszültségre utal, hogy még a baloldali szavazók egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka tartja felelősnek az ellenzéki bukásért.  Mindkét esetben a baloldal aktív szavazóinak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy nem felelősek a kudarcért, tehát másban látják a vereség okát.

Gyurcsányt jobban hibáztatják

 

Gyurcsányt jobban hibáztatják

Fotó: Nézőpont Intézet

Bár mindkét személyt hasonló arányban tartják felelősnek, a felelősség mértékében már eltér a magyar választók véleménye. 1-től 5-ig tartó skálán, ahol az 1-es az „egyáltalán nem felelős”, az 5-ös pedig a „nagymértékben felelős” válaszokat jelölte, az aktív szavazók Márki-Zay Péter vereségben játszott szerepét átlagosan 3,4-re, Gyurcsány Ferencét pedig 3,9-re értékelték. A baloldali szavazók is úgy gondolják, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nagyobb mértékben okolható a kudarcért, az ő felelősségének mértékét 3,4-re, a hódmezővásárhelyi polgármesterét pedig 3-asra értékelték.

 A DK-elnök irányvonalát követheti a Jobbik és az LMP is, míg az MSZP megosztott marad, a Momentum túl gyenge, a fővárosban a párbeszédes Karácsony kezét is fogja

Hiába telt el már több mint két hét a parlamenti választás óta, a baloldal szemmel láthatóan még mindig nem tanult semmit sem a történelmi vereségből, jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel, aki szerint a béke és a biztonság helyett a baloldal változatlanul háborús retorikát folytat.

„Ugyanott folytatják, ahol abbahagyták: továbbra is Gyurcsány a főnök, egyetlen egy pártelnök sem jelentette be a lemondását, sértegetik a választókat, és még mindig fegyverek küldését követelik Ukrajnába” – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki úgy látja, az sem könnyíti meg a baloldal helyzetét, hogy Márki-Zay Péter ahelyett, hogy visszavonulna az országos politikától, továbbra is erőteljesen kampányol, ráadásul új párt létrehozását is bejelentette, ami borítékolja, hogy az elkövetkezendő években egy fragmentált és egymással veszekedő baloldali pártstruktúrát fogunk majd látni, ez pedig lényegében a 2018 előtti időszakhoz vezeti majd vissza az ellenzéki oldalt.

A hamarosan induló parlamenti munkában érdemes lesz megfigyelni az ellenzéki pártok helyezkedését a politológus szerint. „Várhatóan a DK mellett Gyurcsány Ferenc irányvonalát fogja majd követni a Jobbik és az LMP is, míg az süllyedő hajóként aposztrofálható MSZP megosztott marad a kérdésben, újabb távozókra lehet számítani, akik inkább átülnek Gyurcsány pártjába” – értékelte a választás következményeit Deák Dániel, hozzátéve: a Párbeszéd sem tud nagyon mit kezdeni az úgynevezett „Gyurcsány-problémával”, hiszen a DK nélkül nem lenne hét parlamenti helyük, emellett a fővárosban a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester keze is fogva van, ugyanis Gyurcsányék nélkül nem tud semmilyen döntést meghozni.

„A Momentum az egyedüli párt, amely még ki tudna szakadni Gyurcsány szorításából, azonban ők már túl gyengék ahhoz, hogy önállóan is tényezők legyenek, hiszen amikor önállóan mérik őket, akkor már csupán öt százalék körül vannak a kutatásokban. Mindez oda vezet, hogy az elkövetkezendő években Gyurcsány kezében egybeolvadhat végleg a baloldal, nem véletlen, hogy a bukott kormányfő a választás utáni egyórás beszédében megüzente mindenkinek a baloldalon: Legyetek Gyurcsányok!” – emlékeztetett Deák Dániel.

Két hét múlva indul újra a politikai élet, a parlament alakuló ülésével, majd az azt követő hetekben zajló kormányalakítással megkezdődik az ötödik Orbán-kormány időszaka.

„Kétségkívül embert próbáló időszak elé nézünk, hiszen a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai után ezúttal a háború és a brüsszeli szankcióspolitika negatív következményeivel kell megküzdenie az országnak. A történelmi győzelem és az újabb kétharmados parlamenti felhatalmazás azonban kellő erőt és stabilitást nyújt Magyarországnak ahhoz, hogy ezen a nehéz időszakon is sikerrel túllendüljön” – állapította meg a politikai elemző.

A politológus felhívta a figyelmet, a baloldal most azzal ijesztgeti az embereket, hogy megszorítások lesznek, azonban Orbán Viktor egyértelművé tette: megszorításokra nem kerül sor. „Ez elég egyértelmű üzenet a baloldalnak, amely minden válság során megszorítana, és az emberekkel fizettetné meg mindennek az árát. Ezt tették volna a háború kapcsán is, amelybe felelőtlen módon belesodorták volna Magyarországot. Hiába próbálták tagadni a kampány utolsó napjaiban, Tordai Bence a minap elszólta magát, azonnali fegyverszállítást követelt Ukrajnába. Ez is jól példázza, hogy aki békét és biztonságot akart, az jól döntött, ha a Fidesz–KDNP-t támogatta április harmadikán” – szögezte le Deák Dániel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna