Létrehozva: 2022.04.24.

Fico: Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén

Meghökkentő nyilatkozatot tett a volt szlovák miniszterelnök.

Szerző Ripost

Nem Magyarország vagy Lengyelország hanem Szlovákia a fekély Európa testén, - jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke szombaton Pozsonyban sajtótájékoztatón.

Fico elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen. A NAKA Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az - uniós tagországok állam- illetve kormányfőit tömörítő - Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit.

A volt miniszterelnök leszögezte: „a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam”, hanem „amerikai tartomány”. Szerinte az ország élén „bűnözők” állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”, aki Washington érdekeit szolgálja.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat „el akarja takarítani útjából” és „börtönbe akarja csukatni” a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

„Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak” - mutatott rá a volt szlovák miniszterelnök.

Robert Kalinák volt belügyminiszter előzetes letartóztatásba helyezéséről várhatóan szombaton délután dönt a Speciális Büntetőbíróság. Robert Fico jelenleg parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a témával a jövő héten foglalkozik.

Szijjártó: A magyar kormány figyelemmel követi a szokatlan szlovák belpolitikai eseményeket

Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

A szlovák főügyészség csütörtökön vádat emelt Robert Fico volt miniszterelnök és volt belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.

A vád szerint Fico az adóügyek titkosságáról szóló törvényt sértette meg, emellett pedig bűnszervezet alapításával is vádolják. Fico, aki ma a második legnagyobb ellenzéki pártot vezeti, tagadja a vádakat, és szerinte ez az ellenzék elhallgattatására tett kísérlet, amit „fasizmusnak” nevezett. „Rámutattunk, hogy a kormányzó koalíció mindent elszúrt, belerántott minket a háborúba, és Szlovákiát egy amerikai gyarmattá változtatta” – mondta a volt miniszterelnök.

Fico mentelmi joga okán szabadon védekezhet. Míg a volt belügyminiszter ellen viszonylag konkrét bizonyítékok léteznek, addig a Fico-ellenes vádakat nehezebb lesz a bíróság előtt bizonyítani. Az ügyészségnek ezekben főleg a szervezett bűnözés gyanúja miatt már letartóztatás alatt álló volt magas rangú tisztségviselők és rendőrök vallomására kell hagyatkoznia, akiket a szlovák sajtóban csak „vezeklőknek” hívnak.

Ez a jelző arra utal, hogy saját büntetésük enyhítése érdekében ezek a vádlottak hajlandók lehetnek akár másokat inkrimináló vallomásokat is aláírni. Ha a Robert Fico ellen felhozott vádak alaptalannak bizonyulnának, ez rendkívül meggyengítheti a jelenlegi kormánypártok választási esélyeit.

Adócsalás miatt vádat emelt a szlovák ügyészség az ország korábbi elnöke, Andrej Kiska ellen is.

A Kiska család tulajdonában álló KTAG (Kiska Travel Agency) vállalat a 2014-es elnökválasztás során jogtalanul számolt el olyan költségeket, amelyek a kampány során keletkeztek. A centrista liberális Emberekért (Za ludí) párt alapítóját két éve, pár hónappal elnöki mandátuma - és ezzel mentelmi joga - lejárta után gyanúsították meg a hatóságok azzal, hogy a KTGA vezetősége a kampányra fordított összeget leírta a cég adóalapjából.

Kiska a vádakat tagadta, és azt hangoztatta, hogy „a mocskos politikai kampány” mögött korábbi riválisa, Robert Fico egykori kormányfő áll. Kiska a magyar kormányfőnek is keményen beszólt egy 2017-es EU-csúcs után, amikor azt mondta, az unió eszméjének már az is árt, ha politikusok csak szitokszóként tudják Brüsszelt emlegetni, és emellett csak a hazai céljaikat tartják szem előtt, az unió jobbítása egyáltalán nem céljuk.

Szlovákiában George Soros pénze befolyásolta és befolyásolja az események alakulását – jelentette ki Robert Fico volt szlovák miniszterelnök.

A legerősebb ellenzéki párt, az Irány (Smer–SD) elnöke ezt annak kapcsán közölte, hogy résztulajdonost váltott a második legnagyobb szlovákiai kiadóvállalat, a Petit Press. A cég 34 százalékos részét a New York-i székhelyű, hagyományosan független médiába befektető Media Development Investment Fund (MDIF) szerezte meg.

Robert Fico elmondta, hogy az MDIF a világ legnagyobb csalójának, azaz Sorosnak a tulajdonában van, és a tulajdonosváltás jelentősen megváltoztatja a médiatér minőségét. Hangsúlyozta, hogy a Soros-pénzeket a múltban és jelenleg is egyes politikusok támogatására vagy éppen likvidálására használták és használják. A volt kormányfő továbbra is állítja, hogy 2019-ben, amikor tüntetések hatására távozásra kényszerült pozíciójából, egy államcsínykísérletre került sor Szlovákiában, amelyet George Soros is támogatott.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csak ki akarta üríteni a kukásautót a sofőr, ennél drámaibb vége nem is lehetett volna - videó

origo.hu

Meglepő dolog derült ki Tóth Gabi párjáról

borsonline.hu

„Hiába élünk együtt..." – párkapcsolatáról vallott Debreczeni Zita és Gianni

vg.hu

Óriási bejelentést tett Lázár János: ingyenessé tennék a 14 éven aluliaknak a tömegközlekedést

metropol.hu

Elesett Budapest, rengetegen késnek a munkából

mandiner.hu

Indul a kedd: Orbán szövetségese kormányt alakíthat, a Politico cifra kijelentésekkel tűzdelt cikkben toporzékol

origo.hu

Itt van Kína üzenete a harmadik világháborúról!

mindmegette.hu

Meg kell zabálni: Rúzsa Magdi kislánya, Lujzi szakácskönyvet nézeget - fotó!

origo.hu

Hihetetlen kedvezményekkel várja 65 év feletti vásárlóit a Lidl(x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

lapcentrum.hu

Fizessen elő kedvenc lapjára! Kedvezményes előfizetés mellé ajándék könyvcsomag!

origo.hu

Az eMAG társ az ünnepi előkészületekben(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Orbán Viktor beszédével zárul a Fidesz tisztújító kongresszusa

POLITIK

Moszkvának nincsenek agresszív tervei Európában

POLITIK

Rövidnek találja az izraeli tűzszünetet az ENSZ

POLITIK

A britek mégiscsak Ruandába vinnék az illegális migránsokat

POLITIK

Milyen büntetésre számíthatnak a "mikroadományos" pénzmosók?