Létrehozva: 2022.04.27.
Módosítva: 2022.04.28.

Fekete-Győrt és Varjú Lászlót is kizárhatják a Parlamentből

Megkezdődtek a bírósági eljárások.

 

Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény is kimondja: bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt nem lehet tovább képviselő. Az új Országgyűlésben két baloldali képviselő, Fekete-Győr András és Varju László okkal tarthat a jogerős elmarasztalástól, ami képviselői státusuk végét jelentené -írta meg a Magyar Nemzet.

Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében az, akit jogerősen elítél a bíróság bűncselekmény elkövetéséért, nem lehet tovább képviselő. 

Az újonnan felálló Országgyűlésnek két olyan képviselő is tagja lesz, aki már vádlottként lesz honatya. 

A magyar törvények ugyanis azt önmagában nem büntetik, ha egy országgyűlési képviselő gyanúsított, majd vádlott lesz, ilyenkor csupán az illető mentelmi jogát kell felfüggesztenie a legfőbb ügyész javaslatára a mentelmi bizottságnak, majd az Országgyűlésnek. 

Ez történt Varju László, a szocialistáktól a Gyurcsány-pártba távozott országgyűlési képviselő esetében is. Varju már a Demokratikus Koalíció alelnökeként lett gyanúsított, majd vádlott.

A Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellene. Varju egyike volt azon baloldali képviselőknek, akik 2018-ban betörtek a közmédia Kunigunda útjai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek, a biztonsági őrök azonban megakadályozták ezt. A vádban szereplő bűncselekményekből kettő − a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja − ehhez az ügyhöz kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldali tüntetések során az egyik alkalommal 

Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, később a földre feküdt, majd az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László még 2018-ban, egyéni jelöltként követte el: 

egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek pénz ígért, ha visszalépne az ő javára, a férfi azonban ezt elutasította.

 

A másik vádlott új országgyűlési képviselő, Fekete-Győr András. A vád szerint vádlott-társa, Szarvas Koppány Bendegúz egyszerű momentumos párttagként, 

Fekete-Győr pedig a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen. A vádhatóság videófelvétellel bizonyítja is, hogy valóban törvénysértő módon, agresszívan léptek fel az egyenruhások ellen.

Fekete-Győr Andrásra társtettesként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kéri a vádhatóság.

Elmarasztaló jogerős ítélet esetén a mentelmi bizottság mondja ki az elítélt képviselő összeférhetetlenségét, amit az Országgyűlés hagy jóvá, ami után pedig megszűnik az érintett képviselői jogállása.

Fekete-Győr András tegnap délután az utcán kapott eligazítást Gyurcsány Ferenctől

– számolt be róla közösségi oldalán Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője ennek alátámasztásául két fotót is közzétett a parkban megvalósult találkozóról.

 

– A képek tanúsága szerint jó diák módjára hallgatta végig a baloldal vezérének útmutatásait a momentumos frakcióvezető.Vélhetően azért találkoztak egy parkban, mert így igyekeztek elkerülni azt, hogy kölcsönösen felvegyék hangfelvevővel mindazt, amiről beszélnek – fejtegette Deák Dániel.

Az elemző szerint elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc létre akarja hoznia 2010 előtti MSZP–SZDSZ-koalíció másolatát, a DK–Momentum-koalíciót.– Így akar ismét miniszterelnök lenni. Ennek érdekében Gyurcsány már bedarálta vagy meggyengítette a Jobbikot, az LMP-t és az MSZP-t is, így ők már nem lesznek tényezők. Most felkészül a Momentum… – vetítette előre Deák Dániel. 

A Fidesz–KDNP 56, a baloldali közös lista 34 százalékot kapna egy most vasárnap tartott választáson – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a 18 év fölötti lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az ezer fő telefonos megkérdezésével készült kutatás alapján elmondható,

 a Fidesz–KDNP továbbra is toronymagasan vezet, a rekordmagas választási eredményt is meghaladó támogatottság a választók körében jelenlévő enyhe, utólagos „győzteshez húzásra” utal. A baloldali közös listát ezzel szemben az aktív szavazók 34 százaléka támogatná, a Mi Hazánk Mozgalom öt százalékkal ismét bejutna a parlamentbe, a Kétfarkú Kutya Párt pedig továbbra is a bejutási küszöb alatti, háromszázalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Nézőpont Intézet kutatásából jól látszik, hogy egyértelműen Gyurcsány Ferenc pártja a legnagyobb nyertese az ellenzéki összefogásnak. A hatpárti koalíció parlamenti helyeiből a legnagyobb arányban, 26 százalékban részesült annak ellenére, hogy nem a legnépszerűbb az ellenzéki pártok körében. 

Ha az ellenzéki pártok külön-külön indulnának, csak a Momentum (hat százalék) és a Demokratikus Koalíció (öt százalék) jutna be a parlamentbe – hívta fel a figyelmet elemzésében az intézet, hozzátéve: ezzel szemben az ellenzék korábban vezető pártjai egy most vasárnap tartott választáson csak a Gyurcsány-koalíció közös listájáról jutnának be a parlamentbe.

 Az identitásválságban lévő Jobbikot az aktív szavazók mindössze három, a történelmi mélyponton lévő MSZP-t és az LMP-t pedig egy-egy százaléka támogatja, a Párbeszéd támogatottsága nem kimutatható. Az ellenzéki pártok támogatottsága együttesen 16 százalék, vagyis immár nem éri el a baloldali közös lista támogatottságának felét sem, a baloldali szavazók elfordultak a baloldali pártoktól. Jelenleg az aktív szavazók öt százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter pártjára szavazna, úgy, hogy más pártot nem nevezett meg, amelyet támogatna.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

mandiner.hu

Megtörte az átkot, és feljutott az A csoportba a magyar jégkorong válogatott Magyarország-Szlovénia 2-1

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött