Létrehozva: 2022.04.30.
Módosítva: 2022.04.30.

Csak a pénzért veszik fel a mandátumokat a baloldal képviselői?

Egyre tragikomikusabb ez az egész.

Egyre tragikomikusabb fordulatokat vesz a baloldali politikusok nyilatkozatkavalkádja a május 2-án megalakuló új parlament kapcsán. Részt is vesznek meg nem is. Hadházy nem ül be a Momentum frakciójába.

Fekete-Győr András még pár hete Hadházy Ákossal jelentette be, hogy bojkottálják a parlament alakuló ülését. Azóta viszont kiderült, hogyha így tesznek, nem tudják felvenni bizottsági helyeiket, és hivatalosan nem is válnak képviselővé. Ezen a héten az LMP, az MSZP, valamint a Párbeszéd is egyértelműen jelezte, hogy részt vesznek képviselői az alakuló ülésen.

A Momentum tartott ki legtovább, Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője még nyílt levelet is írt Kocsis Máténak a hét elején, amelyben leszögezte, hogy pártja csak bizonyos feltételek teljesülése mellett hajlandó részt venni a parlamenti munkában. Erre reagálva Kocsis Máté, majd Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is kifejtette: aki nem jelenik meg május 2-án a parlament alakuló ülésén, nem viselhet semmiféle országgyűlési tisztséget. Úgy tűnik, a figyelmeztetés hatott, mert a párt csütörtök este kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, mégis ott lesznek az alakuló ülés egy részén.

„A Momentum végül is leteszi az esküt a parlamentben, utána meg bojkottálják. Aha. A pénz kell, a munka nem” – állapította meg közösségi oldalán Kocsis Máté. A Momentum döntését Hadházy Ákos sem hagyta szó nélkül: „Számtalanszor nyilvánvalóvá tettem, hogy nem kívánok a parlamenten belüli színjátékban részt venni, hanem a képviselői mandátumomat a parlamenten kívül szeretném hasznosítani.” A Zuglóban egyéni mandátumot nyerő képviselő a Magyar Hangnak nyilatkozva azt mondta: „Egy ilyen döntés után sok mindent át kell gondolni akkor is, ha esetemben a frakciótagság amúgy is csak formalitást jelent”. A Momentum az ATV megkeresésére tudatta, Hadházy nem ül be a párt frakciójába, ám „ügyek mentén” továbbra is együttműködnek vele.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes beszéd című műsorában megjegyezte: nem tudja, a zuglóiak mit várnak el Hadházytól, de tőle a XVIII. kerületiek elvárják, hogy a parlamentből is segítse őket. A szocialista politikus szerint egy „narancs vidéken” az ellenzéki pártok nem tehetik meg azt, hogy lemondjanak a parlamenti munkáról, a képviselői fizetés ugyanis fontos, például az MSZP hálózatának fenntartásában. Nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy hiba beülni a parlamentbe. „Aki szerint a parlamentbe beülni szimbolikus politizálás, az adja vissza a mandátumát és a fizetését” – vetette fel.

A „Részt venni az alakuló ülésen vagy bojkottálni azt?” kérdés annyira lefoglalta a pártokat, hogy a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokra már nem maradt idejük felkészülni. Az egyeztetések tapasztalatairól Vitályos Eszter, a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt az M1 műsorában, ahol úgy összegzett, hogy a baloldali pártok konkrét javaslat, elképzelés nélkül érkeztek a megbeszélésekre, a kormányoldaltól várták, hogy tegyen ajánlatot. Ez meg is történt, és az indítvány a választói akaratot tükrözte, amikor a kétharmad-egyharmad arányt javasolták a bizottsági és az országgyűlési tisztségek elosztásában – tette hozzá Vitályos Eszter.

Elmondta: a második, szerdai tárgyaláson érezni lehetett, hogy az ellenzék nem a megállapodás szándékával érkezett. „Azt mondták: nem szeretnék elfogadni a kormánypárti javaslatot, mert diktátumnak tartják. Lett volna két napjuk, hogy kifejtsék a javaslatukat, de ezt nem tették meg” – idézte fel a képviselő. Kifejtette: a kormányoldal azzal érvelt a tárgyalásokon, hogy a bejutó listák arányára tesznek javaslatot a tisztségek vonatkozásában, hiszen az ellenzéki összefogás egy közös listán indult, ezt veszik alapul. Vitályos Eszter nehéz parlamenti időszakra számít a tárgyalások tapasztalatai alapján.

A Jobbik képviselőcsoportja Jakab Pétert választotta vezetőjévé. Jakab Facebook-oldalán azt írta, „rossz hír ez a Fidesznek, hisz ismét ebben a minőségben lesznek kénytelenek végighallgatni a felszólalásaimat”. Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált: azt mondja Jakab Péter, rossz hír a Fidesznek, hogy megalakult a Jobbik tízfős frakciója. Akkor nekik milyen hír, hogy megalakult a Fidesz és a KDNP összesen 135 fős frakciója? 

Az elmúlt egy évben Hadházy Ákos mindössze két alkalommal ment be az Országházba, vagyis a baloldali politikus lényegében nem járt be a munkahelyére. Ehhez képest Hadházyt parlamenti képviselőként ez idő alatt bruttó 15 millió forint tiszteletdíj illette meg, és kapott irodát, lakást, üzemanyagkártyát és fizetett munkatársat.

Nem vesz részt az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén Hadházy Ákos – ezt maga a baloldali képviselő tudatta pénteken a széles nyilvánossággal, megróva egyúttal minden olyan megválasztott politikust, aki elmegy az egyébként valamennyi parlamentáris demokráciában kiemelkedőnek számító politikai eseményre.

Bár az állatorvosból lett politikus különlegesnek igyekszik beállítani távolmaradását a parlamenti ülésteremtől, a helyzet úgy áll, hogy abban nincs semmi rendkívüli. Az utóbbi időben ugyanis Hadházy Ákos lényegében nem járt be a munkahelyére. 

A botrányairól hírhedtté vált baloldali politikus az elmúlt egy évben mindössze két alkalommal, tavaly május közepén és szeptember végén tisztelte meg jelenlétével a törvényhozás munkáját.

Ahhoz képest, hogy Hadházy akkurátusan elkerülte a Parlament épületét, országgyűlési képviselőként egészen szép summát vehetett fel. A politikusnak az elmúlt egy esztendőben bruttó 14 740 800 forint illetmény járt, tiszteletdíja március óta bruttó 1 316 400 forint. Ezen felül Hadházyt megilleti üzemanyagkártya, kap irodát, lakást, kommunikációs eszközöket, illetve foglalkoztathat munkatársat.

Hadházy Ákos a legutóbbi alkalommal, 2018-ban is igyekezett felhasználni az Országgyűlés megalakulását némi médiafigyelem megszerzésére – akkor az alakuló üléshez képest egy hónappal később, június 4-én tette le a képviselői esküjét. Abban ugyanakkor láthatóan nem hisz, hogy parlamenti felszólalásokban hívja fel a közfigyelmet egyes fontos ügyekre vagy így képviselje választóit. 

Az elmúlt négy évben Hadházy mindössze három alkalommal emelkedett szólásra a Parlamentben, ebből kétszer éppen a saját mentelmi ügyeivel összefüggésben beszélt. Botrányt ellenben volt ideje okozni: vitán felül a magyar demokrácia egyik mélypontja volt, amikor 2019-ben Hadházy Ákos trágár feliratú táblát emelt a magasba a képviselőházban.

Már 2017-ben is azzal generált önmagának médiafigyelmet Hadházy Ákos, hogy azt hangoztatta, amennyiben a Fidesz–KDNP kétharmadot szerez a 2018-as választásokon, ő inkább nem is lesz országgyűlési képviselő. Ígéretét nem tartotta be, miután az LMP listáján jutott be, kilépett a pártból, de parlamenti mandátumát megtartotta. Ezután a „bravúr” után idén az őt befogadó Momentumot hozta kellemetlen helyzetbe a politikus.

Nem új a Momentumot egyre kellemetlenebb helyzetbe hozó parlamenti bojkott ötlete. Hadházy Ákos már 2017-ben azzal került be a médiába, hogy arról beszélt, amennyiben a Fidesz–KDNP 2018-ban kétharmadot szerez a választásokon, úgy ő inkább nem is lesz parlamenti képviselő. 

Ismert, a kormánypártok négy éve is kétharmaddal nyerték a választásokat, pontosan 133 képviselői helyet szerezve az Országgyűlésben.

Hadházy Ákos akkor még az LMP egyik társelnökeként a párt listájának második helyén jutott be az Országgyűlésbe. Emlékezetes volt, hogy két évvel korábban, 2016-ban Schiffer András lemondása után került be először a parlamentbe; előbb társelnöknek választották meg, majd a mandátumot is megkapta.

A biztos bevételt jelentő országgyűlési képviselői megbízatáshoz hamar hozzászokó 

Hadházy Ákos az ígéretét végül nem tartotta be, nem a mandátumáról, hanem az LMP-ben betöltött tisztségeiről mondott le, 

majd ki is lépett a pártból. Emellett pedig 

a 199 képviselő közül egyedüliként bojkottálta az Országgyűlés 2018-as alakuló ülését.

– Azért beszéltem a tisztességtelenül létrejött parlamentről, és azért tiltakoztam azzal, hogy nem mentem el a nyitó ülésre, mert ez a jövőre nézve nagyon fontos üzenettel bír – vetítette előre akkor egy televíziós szereplésében Hadházy Ákos, amikor arról kérdezték, mi volt a célja a bojkottal. Egy másik alkalommal azt tudakolták tőle, hogy ha az LMP-ből kilépett, a párt listáján szerzett mandátumáról miért nem mond le, erre azt mondta, eleget dolgozott a pozícióért. 

Valószínűleg nem is véletlen, hogy idén Hadházy Ákos már nem is volt rajta a baloldali pártok közös listáján, azonban a Momentum felkarolta, és egyéni képviselőként a hat párt jelöltjeként indulhatott Zuglóban, ahol győzött is. 

Az immáron a Momentum frakciójához csatlakozó politikus idén is előhozakodott a bojkott ötletével, Fekete-Győr András pedig mint az olimpiaellenes pártban frissen megválasztott frakcióvezető helyeselte is az ötletet. 

Mint mondta, a Hadházy-modellt akarják megsokszorosítani az új Országgyűlésben. 

A Momentum választáson elért eredménye azonban ezt már eleve nehezítette, hiszen a párt öt országgyűlési képviselője (köztük Hadházy Ákos) is egyéniben szerzett mandátumot. Helyi politikusok a bojkott felvetése után jelezték is, hogy azt nem tartják jó ötletnek, hiszen ezzel a politikusokat megválasztó állampolgárok képviselete is gyengül. 

Nem véletlen, hogy Orosz Anna, a Momentum XI. kerületben megválasztott képviselője pár nap múlva egyértelműsítette, hogy felveszi mandátumát, mert nem hagyhatja cserben sem az újbudaiakat, főleg nem azokat a baloldali aktivistákat, akik a siker elérésében segítették.

Fekete-Győrék bejelentése annyira megzavarta a párt szimpatizánsait, hogy végül 

az egykori pártelnöknek is egyértelműsítenie kellett, hogy felveszik mandátumaikat. 

– A parlament ugyanis az a hely, ahol a Magyarország sorsát befolyásoló törvényeket vitatják meg és fogadják el – szabadkozott Fekete-Győr

Az alakuló ülés bojkottja mellett ekkor még kitartott a Momentum, azonban a tegnapi, pártok közötti tárgyaláson kiderült, hogy ha így tesz, abban az esetben 

Fekete-Győr Andrást nem fogják megválasztani frakcióvezetőnek, és a Momentum politikusai a bizottsági helyeiket is bukhatják. 

Kocsis Máté ezzel kapcsolatban megjegyezte: a momentumos politikus „belegabalyodott a saját lábába, elcselezte magát, nem tud belőle kijönni”, mivel már szeretne abból visszakozni, hogy pártja nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, amit a sajátjai nem engednek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: ennek a csillagjegynek lezárul egy szakasz az életében

vg.hu

Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél