Létrehozva: 2022.04.30.

Budapest csődjével fenyegetőzik Karácsony Gergely

Karácsony Gergely, ahogy szokta, hárítja a felelősséget.

 Karácsony Gergely hárítja a felelősséget a közösségi közlekedés csődjével kapcsolatban és a kormányt okolja a kialakult állapotért. Miközben a főpolgármester attól tart, hogy az önkormányzatok EU-s forrásoktól eshetnek el a jogállami mechanizmus miatt, azt állítja, hogy az EU több száz millió euróval támogatja a városvezetés zöldpolitikáját, igaz, arról nem ír, hogy ez a pénz milyen arányban oszlik meg a száz kedvezményezett uniós nagyváros között.

A sajtótájékoztatón a főpolgármester úgy fogalmazott: különböző kormányzati döntések miatt a a fővárosi költségvetésből nagyjából évi ötvenmilliárd forint hiányzik és szerinte jelenleg az iparűzési adó 120 százalékát használják a BKV fenntartására – adott kitérő választ Karácsony Gergely a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy pontosan mit értett azon, miszerint előbb fogja választani a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os villamos tízpercenként járjon.

A főpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján hozzátette: a költségvetésből  nem tudják finanszírozni a fővárosi közlekedést.

Szerinte a súlyos forráshiányt a fővárosi vezetés jól kezelte azzal, hogy különböző státushelyeket szüntettek meg. Mint arról korábban lapunk is írt: az elmúlt évben a főváros sorra bocsátotta el a a sok esetben családos fizikai és szellemi alkalmazottakat, hivatkozva arra, hogy Budapestnek nincs pénze. Ugyanakkor a főváros több tucat olyan tanácsadót fizet, aki évi több száz millió forintot kap. Ilyen többek között Korányi Dávid, akiről korábban írtuk, hogy Karácsony Gergely tanácsadójaként New York egyik legelegánsabb negyedében, egy luxusfelhőkarcolóban lakik, amelynek a bérleti díja havi minimum 6100 dollár (csaknem kétmillió forint), és a havi egymillió forint körüli tanácsadói megbízatása mellett számos, Soros Györgyhöz köthető szervezetnek is dolgozik.

Úgy tudni, a munkaszerződésében még azt sem írták elő, hogy ezért a pénzért mennyi időt kell Budapesten töltenie.

Karácsony Gergely nem először fenyegetőzik a város anyagi csődjével, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a BKK jelenlegi helyzetét tárgyalva kijelentette: az elmúlt két évben hatvanmilliárd forinttal csökkent a munkaerőhiánytól is szenvedő társaság bevétele, ráadásul szerinte százmilliárd forintot vett el a kormány Budapesttől. Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP képviselője kiemelte, hogy ez alapvetően a főváros problémaköre, és szerinte nem szerencsés, ha a városvezetés úgy kommunikálja ezt, miszerint a „gonosz kormány vonta meg a forrásokat”.

A kormánypárti politikus, korábbi pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint attól sem lehet eltekinteni, hogy a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége az idei költségvetést csupán fél évre tervezte.

Bagdy Gábor erről lapunknak pár héttel korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a költségvetés formálisan megfelel a jogszabályoknak, ugyanakkor politikai szempontból katasztrófa, mivel legalább ötvenmilliárd forint megalapozatlan bevételt terveztek: harmincmilliárd forint hitelt akarnak felvenni, továbbá egy húszmilliárdos támogatásra számítottak az új, reményeik szerint baloldali kormánytól, hogy kisegítse Budapestet. A politikus hozzátette: a fővárosi vezetés alapvetően a kormányváltásra tett fel mindent, nem igyekezett spórolni, ezért fordulhatott elő, hogy a cégek átszervezésénél az új vezetők javadalmazásánál nem a takarékosság tükröződött. Hozzátette: a főpolgármester így most eljutott oda, hogy kénytelen attól a mostani, Fidesz–KDNP-kormánytól segítséget kérni, amelynek eddig folyamatosan keresztbe tett.

A választások utáni közgyűlésben főpolgármester ki is emelte, hogy Budapestnek forrásokra van szüksége és bejelentette, hogy engedélyt kért a kormánytól arra, hogy Budapest felvehessen harmincmilliárd forint hitelt.

A tegnapi sajtótájékoztatót Karácsony Gergely egyébként azért hívta össze, mert attól tart, hogy az önkormányzatok EU-s forrásoktól eshetnek el a jogállami mechanizmus miatt. Kicsivel később azonban már arról posztolt a Facebookon, hogy az EU támogatja a budapesti városvezetés zöldpolitikáját, mint írta: összességében 360 millió euróból megvalósuló program nem felülről irányított, nem Brüsszelből fogják megmondani, mit csináljanak Budapesten a klímasemlegesség elérése érdekében. Azt azonban nem fejtette ki, hogy a 360 millió eurós (több mint 133 milliárd forintos) programon a kilencvenkilenc másik uniós önkormányzattal Budapest milyen arányban osztozik, konkrétan mekkora forrás jut a magyar fővárosnak, abból újabb terveket készítenek-e csak, vagy konkrét fejlesztésekre is jut belőle.

Utólag egyeztetnének a rakpart lezárásáról. Nagy vihart kavart az utóbbi hetekben, amikor kiderült: Karácsony Gergely az országgyűlési kampány miatt eltitkolta, hogy kitiltja az autókat a pesti alsó rakpart déli szakaszáról. Legutóbbi sajtótájékoztatóján a Magyar Autóklub kritikájára – miszerint diszkriminatívnak tartják a pesti rakpart autómentesítését – a főpolgármester úgy reagált: értékvita van ebben a témában a szervezettel, de a főváros elkötelezett abban, hogy egyeztessenek. Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője korábban a Magyar Nemzetnek a rakpart lezárását úgy kommentálta: sajnos már megszokottá vált, hogy semmifajta egyeztetésre nem hívták őket Karácsony Gergely újabb autósellenes ötletéről. Hozzátette: azt még nagyobb problémának látja, hogy a környéken élőkkel sem egyeztettek, szerinte szükség lenne egy komoly hatástanulmányra, társadalmi egyeztetésekre, ilyen beavatkozásnál nem elég az ötletelés, a látványpolitizálás.

– A Blaha Lujza tér felújítását időben befejezzük, még határidőn belül vagyunk – válaszolt az akkor még jókedvűen érkező Karácsony Gergely a Magyar Nemzet kérdésére a Fővárosi Közgyűlés kezdete előtt. A főpolgármestert arról kérdeztük volna, hogy mi az oka annak, hogy csigalassúsággal halad a tér felújítása. Mint arról korábban írtunk, a munkálatok négyszázmillió forinttal kerülnek többe, de jóval kevesebb tartalom épül meg.

Már nem volt olyan jó kedve a főpolgármesternek, amikor a közgyűlés a BKV Zrt. és a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. idei üzleti tervét tárgyalta. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes részletezte, hogy míg az iparűzési adó nyolcvan százaléka megy el a közlekedésre, 26 milliárd forint mínuszban vannak. Mint mondta, a felújítások évente harmincmilliárd forintba kerülnek, és a kormány csak töredékesen járul hozzá ezekhez a költségekhez.

Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP képviselője kiemelte, hogy ez a téma alapvetően a főváros problémaköre, és szerinte nem szerencsés, ha a városvezetés úgy kommunikálja ezt a problémát, miszerint a „gonosz kormány vonta meg a forrásokat”. Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere már keményebben fogalmazott, szerinte „ez egy kamu üzleti terv, nem létező bevételekkel”, Karácsonyék csődbe vitték a várost, és ideje lenne lemondani. 

Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os villamos tízpercenként járjon

– fogalmazott Karácsony Gergely, mint mondta: egyszerre van benne szomorúság és harag a BKV jelenlegi helyzete miatt. Szerinte az elmúlt két évben hatvanmilliárddal csökkent a bevétel, de százmilliárdot vett el két kormány Budapesttől, ugyanakkor a BKK munkaerőhiánytól szenved. 

A testületben heves vita alakult ki az V. és a VII. kerület lakásgazdálkodását vizsgáló bizottság munkájáról is: a Fidesz–KDNP szerint semmilyen jogalapja nem volt a bizottság megalakulásának és tevékenységének. Láng Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint ez egy politikai akció volt. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere felszólalásában kiemelte, hogy sajnálja, hogy ilyen módon akarnak beleszólni a kerületek életébe. Hozzátette: a jelentés szakmaiatlan és jogi tévedéseket tartalmaz.

A közgyűlésen Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a BRFK múlt évi beszámolójáról kiemelte, hogy több mint három százalékkal csökkent a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben az előző év adataihoz képest. Eszerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben 3,2 százalékkal – 35 426-ról 34 298-ra – csökkent. Ennél is jelentősebb a közterületen elkövetett bűncselekmények számának csökkenése, amely 20,4 százalékkal, 14 951-ről 11 907-re változott. A regisztrált bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója 55,2 százalékról 64 százalékra nőtt. Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a közgyűlés előtt elmondta, hogy tavaly is folytatódott a trend: csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a felderítések aránya. – A rendőrség átlagos kiérkezési ideje kevesebb mint 11 perc – tette hozzá a vezető.

A közgyűlés döntött arról is, hogy bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után. A napirend előtti felszólalásában Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője bejelentette, hogy az országgyűlési választás eredményeképpen a parlamentben folytatja munkáját, így lemond fővárosi mandátumáról. Mint fogalmazott: a 2019-es önkormányzati választások óta eltelt két és fél év nem volt jó sem a főváros, sem Karácsony Gergely főpolgármester számára. Emlékeztetett: a főpolgármester megválasztása után azt ígérte, hogy Budapesttel akar foglalkozni, ehhez képest folytatta a pártpolitizálást, miközben nem a főváros ügyeiről szóltak a megnyilvánulásai és nem képviselte a budapestieket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

life.hu

Biztos, hogy eddig te is rosszul készítetted a bolognait - legendás séf árulta el, mi a hiba

vg.hu

Waberer’s: gazdát cserélt egy óriási részvénycsomag

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett