Létrehozva: 2022.04.11.
Módosítva: 2022.04.11.

A lakosságon spórolnának a nyugati politikusok

Az embereket egyre inkább megterhelik a rezsiköltségek.

Szerző ripost

Drámai hírek érkeznek Nyugat-Európából az energiaügyekkel kapcsolatban. Az energiaárak drasztikus növekedése néhány hónapja szinte futótűzként terjedt végig a kontinensen. Az embereket egyre inkább megterhelik a rezsiköltségek, emiatt pedig sokan felháborodtak.

Az olasz kormány rendeletben szabályozza, hogy hány fok lehet a közhivatalokban, illetve, hogy mennyit lehet fűteni és hűteni. A holland kormány ajánlást adott ki, hogy senki ne zuhanyozzon 5 percnél többet. A német tévében kisfilmeket vetítetek arról, hogyan kell spórolni az energiával. A megszorítások egyik oka az energiaár-robbanás, a másik, hogy politikai nyomásra továbbra is napirenden van az orosz energiaembargó, olvasható a Hirado.hu összeállításában.

A gázárak egyre csak nőnek és nőnek, aki földgázzal fűt mélyen a zsebébe kell nyúlnia – ezzel a sokkoló mondattal kezdődik a német közszolgálati televízió videója, amelyben tippeket mutatnak az embereknek, hogyan takarékoskodjanak az energiával. Szerintük ha az emberek lejjebb tekerik a fűtést, fokonként 2,5 százalékot spórolnak a végszámlán.

A brit energiaszolgáltatók már különféle módszerekkel próbálják enyhíteni a feszültséget.
„Éppen most kaptam meg a fűthető takarómat, tökéletes időzítés egy ilyen hideg napon” – egy brit nő közösségi oldalán mutatta meg, hogy elektromos takarót kapott a brit áramszolgáltatótól. De nem nagylelkűségből! A brit szolgáltatók ugyanis ezzel ösztönzik spórolásra a fogyasztókat.

 

Hollandia is hasonló állásponton van. A holland kormány arra kérte a lakosságot, hogy napközben 19, éjjel pedig legfeljebb 15 fokra állítsák a fűtest. És csak 5 percet zuhanyozzanak.

„Meg vagyok győződve, hogy sok holland szeretne hozzájárulni az éghajlatváltozás kezeléséhez, és kevésbé függeni az orosz energiától” – fogalmazott Rob Jetten holland éghajlatügyi miniszter.

Olaszországban pedig már nemcsak kérik az embereket az energiatakarékosságra, hanem kötelezővé is teszik nekik, így a hivatalokban szabályozzák a fűtést és a klímahasználatot. Nyáron nem lehet 27 foknál hidegebb, télen pedig nem lehet 19 foknál melegebb.

„A kérdés az, hogy a gáz árával kiváltható-e a béke. Ha e kettő között kell választanunk, a békét akarjuk vagy inkább egész nyáron működtetni akarjuk a klímát?” – tette fel a kérdést Mario Draghi olasz miniszterelnök.

Csakhogy az energiaárak már a háború kitörése előtt elszálltak, a háború ezt csak tovább nehezíti. Sok uniós tagállam ugyanis azon az állásponton van, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiaszektorra, vagyis az energia területén is függetlenedni kell Oroszországtól.

Magyarország más álláspontot fogalmazott meg. Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy a szankciókat nem szabad kiterjeszteni az energiaszektorra. A kormányfő több javaslattal is előállt, amelyekkel csökkenthetők az európai energiaárak.

„Föl kell függeszteni az ETS rendszert, amely egy speciális bonyolult megadóztatása a fosszilis energiáknak. Fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. Aki ismeri a területet tudja miről van szó. És a harmadik pedig, hogy fel kell függeszteni azt az előírást is, hogy kötelező bioüzemanyagot kell bekeverni az üzemanyagba” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta: ezekre azért van szükség, hogy alacsonyabbak és kezelhetőbbek legyenek az áram-, a gáz- és az üzemanyagköltségek. A magyar kormány szerint a szankciók nem hozhatják nehezebb helyzetbe Európát, mint Oroszországot. A kormány továbbra is úgy látja: nem engedhető meg, hogy a magyarok fizessék meg a háború árát.

Az EU vezetői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén közös vásárlásába, annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat - közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően, pénteken.

Ursula von der Leyen az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel közösen tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy az energiahordozók közös vásárlásával az EU ki fogja használni kollektív alkuerejét. "Ha a gázpiacot nézzük, a globális vezetékes gázpiac 75 százalékát az európai adja. Tehát óriási vásárlóerőnk van" - hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen.

Ahelyett, hogy a tagállamok túllicitálnák egymást, és azáltal megemelnék az árakat, összevonják a keresletet - tette hozzá. Véleménye szerint eljött az idő, hogy az EU felülvizsgálja az európai uniós energiapiac felépítését, továbbá infrastrukturális fejlesztésekre van szükség a tárolókapacitás bővítésére.

Elmondta, noha a tagországi vezetők megpróbáltak kompromisszumot találni a megugró energiaköltségek kezelésére, nem sikerült megállapodniuk a gáz és az elektromos áram árplafonjairól. Az erre vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság májusban mutatja be - közölte.

A tagországok vezetői támogatták az Európai Bizottság azon terveit, amelyek kötelező gáztartalék létrehozását írják elő a tagállamoknak a jövő téli energiaellátás biztosítására és a növekvő költségek kezelésére. "Ez lesz az ellátási zavarok elleni biztosítékunk" - fogalmazott. Kérdésre válaszolva azt mondta, Spanyolország és Portugália "különleges elbánásban" részesül az EU energiapiacán, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergiaárakkal. Magyarázata szerint az Ibériai-félsziget "nagyon különleges" helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de "nagyon kicsi az összekapcsoltság" az unió többi országával.

Emlékeztetett: megállapodásra jutottak Joe Biden amerikai elnökkel arról, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól. Washington vállalta, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve már az idén legalább 15 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz szállítását (LNG) biztosítja az európai piac számára. Az Európai Bizottság pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy együtt fog működni az uniós tagállamokkal, hogy legalább 2030-ig stabil, évente mintegy 50 milliárd köbméter keresletet biztosítson az amerikai LNG-termékek iránt - közölte von der Leyen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a közös gázbeszerzésre irányuló mechanizmus létrehozásáról szóló megállapodást fontos döntésnek nevezte, mivel az ukrajnai háború energiaárakra gyakorolt negatív hatása egész Európában érezhető.

Alexander de Croo belga miniszterelnök az EU-csúcsról távozva adott nyilatkozatában üdvözölte a közös energiabeszerzésre irányuló mechanizmus létrehozást, amely véleménye szerint fontos előrelépés az energiaellátás zavarainak elhárítását célzó, tagországok közötti együttműködés szempontjából. Áttörésnek nevezte azt a megállapodást, amely szerint az Európai Bizottság javaslatot dolgoz ki az energiahordozók árplafonjának meghatározására az energiaiparral együttműködve.

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy Németország és más tagállamok rendkívül kétkedők az árszabályozással kapcsolatban. Azt mondta, a téma még visszakerül a következő tanácsülések asztalára. Emmanuel Macron francia elnök elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság felhatalmazást kapott a közös energiabeszerzés megszervezésére. Véleménye szerint a közös és hosszú távú szerződés a legjobb eszköz a gázárak csökkentésére.     Fontosnak nevezte az energiadiverzifikációt, aminek érdekében már most meg kell kezdeni a tárgyalásokat az olyan potenciális ellátókkal, mint Norvégia, az Egyesült Államok, vagy Katar.

Mario Draghi olasz miniszterelnök szerint Európának most van lehetősége arra, hogy közös fellépéssel hatékonyan korlátozza a gázárakat. Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság májusban bemutatni tervezett energetikai stratégiájában szerepelnie kell a villamosenergia árának a gázáraktól való függetlenítésének.

Az uniós csúcstalálkozó első munkanapján elfogadott zárónyilatkozatban a tagországi vezetők hangsúlyozták: a bevezetett szankciók képesek arra, hogy meghiúsítsák Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított agresszió folytatására, azonban az intézkedések széles körű betartására van szükség. Az Európai Tanács felszólította Moszkvát, hogy állítsa le a háborús bűnnek minősülő támadásokat, tegye lehetővé humanitárius folyosók létrehozását, biztosítson hozzáférést a humanitárius segélyekhez és engedje szabadon a túszokat

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

metropol.hu

„Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert