POLITIK

Szerző Ripost

12 hónapja

Továbbra is a magyar családok fizetik a legalacsonyabb rezsit az EU-ban

A rezsicsökkentési programnak köszönhetően a hazai árak változatlanok. Tehát továbbra is a magyar családok fizetik a legalacsonyabb tarifákat az EU-ban .

Szerző Ripost

Európa-szerte emelkednek a lakossági gázárak. A rezsicsökkentési programnak köszönhetően a hazai árak változatlanok. Tehát továbbra is a magyar családok fizetik a legalacsonyabb tarifákat az EU-ban – írta közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal februári ár-összehasonlító vizsgálatára hivatkozva.

Villamos energia

A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikát (Fotó: hirado.hu)

Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,34 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb.

A magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Földgáz

A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikát (Fotó: hirado.hu)

Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga februárban közel négyszerese a magyar árnak.

Az idei év elején az európai energiaárak meglehetősen változékonyan alakultak a tőzsdéken, az ingadozás pedig a felhasználók által fizetett árakba is begyűrűzött, de a magyar lakosság védett az ilyen piaci árhullámokkal szemben, mivel Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia – és földgáz árát jogszabályok tartják fixen.

 

A magyar lakossági fogyasztók 2022 januárjában is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhattak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára továbbra is Budapesten a legalacsonyabb. Berlinben egy hónap alatt 133 százalékos lakossági földgázár-növekedés regisztráltak - írja a hivatal közleményében.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be.

A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint januárban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

A MEKH januári nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb.

A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 26,07 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Januárban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Bukarestben a decemberi 26,36 eurócent/kWh-ról 38,38 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 46 százalékos növekedés. Brüsszelben 24%-os, Stockholmban 25%-os, Berlinben 38%-os lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak.

2022 januárjában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Ezzel szemben a 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga januárban 11,99 eurócent/kWh volt, ami több mint négyszerese a magyar árnak.  Egy hónap alatt – decemberről januárra – Bécsben 40, Berlinben 133, Bukarestben 45 százalékkal nőtt a lakossági földgáz ára.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia – és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Módszertani háttér:  Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze. A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi  szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki ezen a szerencsétlen utason röhögött a repülőn - videó

origo.hu

Nagy döntést hozott Csobot Adél és Istenes Bence

borsonline.hu

Mindent elmond: Így reagált Ördög Nóra, hogy Lékai-Kiss Ramóna letaszította a trónról

magyarnemzet.hu

Felfüggesztette Donáth Anna mentelmi jogát az Európai Parlament

ripost.hu

Ennek a csillagjegynek ma egy fontos kérdésben kell döntést hoznia

mandiner.hu

Kína vezetője egyértelműen fogalmazott: háborúra készül!

origo.hu

Horrorisztikus lények okoztak hatalmas pánikot egy tengerparton

travelo.hu

Szolnokon beszállókártya nélkül is a felhők közé emelkedhetünk

ripost.hu

Nádai Anikó és Weisz Fanni közös exe Szabó Zsófinak udvarol?

ripost.hu

Mi történt? Csonka Pici házasságról beszélt egy gyönyörű színésznő társaságában - Fotó!

mindmegette.hu

Mutatjuk mely termékekből vásároljuk a legtöbbet húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Balatoni körkép: milyen árak lesznek idén a büfékben?

POLITIK

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Ki az aki felmosná a padlót Joe Bidennel?

POLITIK

Megfélemlítés az oroszok célja?

POLITIK

Zelenszkij fél attól, hogy Joe Biden és a demokraták elvesztik az elnökválasztást

POLITIK

Most jött! Kórházba szállították Ferenc pápát