Létrehozva: 2022.03.01.

Sikkasztás megalapozott gyanújával nyomoznak a Pest megyei MSZP-s számlagyárak ügyében

A pártvezetés tudott a 2012 és 2015 között történt ügyekről.

Szerző ripost

Sikkasztás megalapozott gyanújával nyomoznak a Pest megyei MSZP-s számlagyárak ügyében. A pártvezetés tudott a 2012 és 2015 között történt ügyekről, ám a mindenkori elnökök a szőnyeg alá söpörték ezt a problémát.

Másfél évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Both János, az MSZP egykori országgyűlési képviselője és Vác korábbi polgármestere 2019-ben tett feljelentése alapján az ügyészség nyomozást rendelt el a Pest megyei szocialista számlagyárak ügyében. A BRFK-t jelölték ki a nyomozás lefolytatására, ami jelenleg is tart. Mint megtudtuk, a bűncselekmény minősítése azonban változott, korábban okirat-hamisítás miatt, jelenleg már jelentős értékre elkövetett sikkasztás megalapozott gyanújával folyik az eljárás.

Forrásaink arról is beszámoltak, hogy tavaly decemberben például a nagykátai, idén januárban a dunakeszi, míg a napokban az egykori ráckevei alapszervezeti elnököt hallgatták meg tanúként az MSZP Pest megyei szervezetében a 2012 és 2015 közötti időszakban történt fiktív ellátmányok miatt. Több tucat alapszervezeti elnök nevére utalványoztak pénzt, ám valójában az elnökök ezt az ellátmányt nem kapták meg, sőt nem is tudtak róla. A feljelentőtől, Both Jánostól tudjuk, hogy az alapszervezeti elnökök ténylegesen semmilyen ellátmányt nem kaptak, Kiss Zsolt Pest megyei irodavezetőtől nem vették át azokat az összegeket, amelyek összességében tízmilliókra is rúghatnak.

Az ügy akkor bukott ki, amikor a Jókai utcai pártszékházból történő 2016-os költözéskor a hórukk munkások kérték a páncélszekrény kiürítését, s ekkor potyogtak ki a tömbök. A jelenlévők közül többen ekkor döbbenten értesültek arról, hogy ők papíron ellátmányt kaptak. Összesen ötvenkét Pest megyei alapszervezeti elnök nevére írtak ki úgynevezett „ellátmányt”.

Az idő tájt egyébként az MSZP későbbi elnöke, Tóbiás József volt a Pest megyei területi szervezet első embere, a jelenlegi váci alpolgármester, Kiss Zsolt pedig az irodavezetője. Kettejük neve szerepelt azokon az utalványokon, amelyeket Both János volt váci alapszervezeti elnök lakásának garázsa előtt egy zsákban tettek le azt követően, hogy lapunk beszámolt az MSZP-s számlabotrányról, illetve a feljelentésről. A volt váci elnök például papíron majdnem nyolcszázezer forintot vett át, az utalványra aláírását ráhamisították, s ezt tették további több mint ötven alapszervezeti elnök esetében is.

Pest megyében 2016-ban a pénzügyi bizottság vizsgálata feltárta az ügyet, s jelezte a pártvezetésnek. A pártelnökök közül tudott róla Tóbiás József, Molnár Gyula, illetve a jelenlegi társelnökök, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes is. Mindig az volt a válasz, hogy most hagyják, majd a 2018-as választás után foglalkoznak vele. Both szerint nem véletlen, hogy Tóbiás József pártelnök lelépett, és a Kanári-szigetekre költözött. Valamennyi pártelnök a szőnyeg alá söpörte az ügyet, pedig az országos pénzügyi ellenőrző bizottság is jelezte, hogy ki kell vizsgálni, ám azt is elsumákolták, a feljelentő szerint azért, mert az Állami Számvevőszék ellenőrzésétől tartottak. Az ÁSZ általában csak az országos szervezet gazdálkodását ellenőrizte, ám ha bekérték volna a Pest megyei számviteli-analitikai anyagokat is, a botrány előbb kirobbant volna. A Tóbiást követő Pest megyei elnökök szorgalmazták az esetek kivizsgálását, így Trenka István, majd az őt követő Fekete Zoltán is, ám őket egytől egyig kizárták a pártból, sőt később a Pest megyei szervezetet fel is oszlatták.

Horváth Csaba Zugló szocialista polgármestere mellett Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő is részesült azokból a vesztegetési pénzekből, amelyek a kerület parkolási cégének bevételeiből származtak: sajtóértesülések szerint a Horváth-Tóth páros több mint negyedmilliárd forintot vett át feketén.

Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik befolyásos munkatársa a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is. A poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor a bűncselekmények részleteiről beszélt.

A Magyar Nemzet birtokába került újabb jegyzőkönyv-részletek szerint Horváth Csaba polgármesteren kívül Tóth Csaba szocialista honatya is busásan részesült a szóban forgó összegekből.

A két politikus a zuglói parkolási cég profitjának felét tehette zsebre, ezen kívül Horváth Csaba külön is kért vesztegetési pénzt.

A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft. Polt Péter legfőbb ügyész befolyással üzérkedés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt pénteken kezdeményezte Tóth mentelmi jogának felfüggesztését.

Fuzik Zsolt gyanúsítotti vallomása szerint 2009 óta ismerte Horváth Csabát, amikor előbbi a BKV informatikai igazgatója, utóbbi pedig főpolgármester-helyettes volt. A zuglói parkolási szerződésről 2016-ban kezdtek tárgyalni, Horváth ekkor mutatta be Tóth Csabának Fuzikot, a trió a budai Rózsakert Bevásárolóközpontban találkozott először. A két szocialista politikus Fuziknak azt ajánlotta, hogy az általa képviselt SIS Parking Kft. akkor nyerheti meg a zuglói parkolás-üzemeltetési munkákat, ha a cég a profit felét visszaosztja. „Elhangzott ezen a megbeszélésen, hogy a kiírás a mi instrukciónk alapján, az általunk átadott műszaki anyagokkal és gazdasági feltételekkel történik meg” – fogalmazott.

A SIS Parking Kft. végül két szerződést nyert el Zuglóban. Az egyik szerint a cég 2017 és 2019 júliusa között karbantartotta, tisztította és kiürítette az automatákat, valamint szállította az összegyűlt pénzt. A másik megállapodás egy parkolási szoftvert üzemeltetésére vonatkozott.

Fuzik Zsolt beszélt arról is, hogy Horváth Csabával később volt még egy négyszemközti találkozója, ahol a politikus kijelentette, hogy ő külön szeretne még további havi hárommillió forintot kapni. Ezt az összeget csupán néhány hónapig vehette át a jelenlegi polgármester, ugyanis Zuglóban bevezették a hétvégi ingyenes parkolást, így a társaság bevétele jelentősen csökkent.

A vallomásból kiderült az is, hogy a SIS Parking befolyásos munkatársa jegyzeteket készített a vesztegetési pénzek átadásáról, a helyéről és a pontos összegekről.

Horváth Csaba különmillióit a Kálvin téri California Coffee Company kávézónál adta át Fuzik Zsolt. Tóth Csaba havi 10-15 millió forintot kapott, amelyet a Budakeszi úti Öko Lakópark egyik ingatlanában vett át.

A pénzek átadásakor más tanú nem volt jelen, ám a parkolási cég ügyvezetője Sz. Zoltán Fuzikkal közösen számolta át az összegeket, és tudta, hogy kinek adják át.

Fuzik Zsolt szerint Horváth Csaba elintézte, hogy SIS Parking által kibocsátott számlák mindig rendesen, időre ki legyenek fizetve, illetve segített más nehézségek „elsimításában” is. Mindemellett, amikor szóba került, hogy kiterjesztenék a parkolási övezetet, akkor Horváth Csaba azt ígérte, segít majd elintézni ezt a Fővárosi Önkormányzatnál.

Az ügyészek azon kérdésére, hogy Tóth Csaba miben nyújtott segítséget, Fuzik úgy válaszolt: „látszott, Tóthnak komoly befolyása van az önkormányzatnál”. „Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amit ő mond, az úgy is történik” – emelte ki. Lényeges körülmény, hogy ebben az időszakban még Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere.

Fuzik beszámolt egy olyan epizódról is, amely jól mutatja a két szocialista politikus gondolkodásmódját. – Ősszel a parkolóhelyekre rengeteg falevél hullott, ennek eltakarítása a szerződés szerint a SIS Parking feladata lett volna, ám nem kellett megcsinálni, mivel ennek magas költsége csökkentette volna a nyereséget és így a vesztegetési pénz mennyiségét is – mondta.

A két prominens MSZP-s politikus között meg is romlott a viszony egy időben, ugyanis Fuzik Zsolt jelezte Tóth Csabának, hogy Horváth külön is kapott összegeket. – Ebből volt egy kis feszültség, Tóth Csaba felháborodott, mivel a neki átadott pénzből is kapott Horváth, aki pedig felelősségre vont engem, hogy miért beszélek Tóth Csabának a neki juttatott összegről – ecsetelte a történteket Fuzik. Hozzátette: azt nem tudja, hogy a két politikus milyen arányban osztozott.

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengeteg titkot őriznek a világ leghíresebb bunkerei - képek

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

vg.hu

Új magyar légitársaság a láthatáron? A semmiből megjelent a titokzatos Hungary Cargo Airlines

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

magyarnemzet.hu

Megalázták, milliókat költött, mentő jött érte – kitálalt Klopp volt magyar játékosa

origo.hu

Durván visszavágott Kecskés Enikő állításaira T. Danny

travelo.hu

Most már biztosan nem ússzák meg az elkövetők, akik kivágták a leghíresebb angol fát

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ma iktatják be Vlagyimir Putyint a Kremlben

POLITIK

Az izraeli hadsereg ismét megindult Gázában

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Történelmi jelentőségű, hogy hozzánk látogat a kínai elnök