Létrehozva: 2022.03.18.

Orbán Viktor: Köszönöm mindenkinek!

A barabási magyar-ukrán határállomáson tartott ellenőrzést követően Orbán Viktor Záhonyba utazott, ahol útnak indítottak öt kamionnyi segélyt a menekülteknek.

Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban Záhonyból, a magyar-ukrán határról jelentkezett be, ahol elmondta: most indították útnak a hatalmas magyar segélyszállítmány következő konvoját. Hozzátette: öt kamionnyi szállítmányt küldenek, élelmiszereket, iparcikkeket - gyerekeknek különösképpen -, valamint kötszereket és gyógyszereket.

„Azért tesszük ezt, mert nemcsak azokról kell gondoskodnunk, akik elmenekültek a háborúból, hanem azoknak is segítséget akarunk nyújtani, akik ott maradtak Kárpátalján, vagy akár a Kárpátok túlsó oldalán” - hangsúlyozta.  

"Csodát tettek a magyarok!"

A miniszterelnök beszámolt arról is: látta Barabásnál a határátkelőhely munkáját, és ott is megfeszített erővel dolgoznak a rendőrök és a közigazgatási munkatársak. „Azt kell mondanom, hogy csodát tettek a magyarok” - fogalmazott.

Úgy értékelt: fantasztikus összefogást látott az elmúlt három napban. Köszönetet mondott a rendőröknek, katasztrófavédelmi szakembereknek, civil szervezeteknek és az egyházaknak, valamint külön megköszönte a munkát az önkormányzati vezetőknek és dolgozóknak, hozzátéve, hogy az „áradat” elsőként az önkormányzatokra, az ő vállukra nehezedett, illetve „zuhant” a háború kezdetekor, és ők remekül helytálltak.

Orbán Viktor közölte azt is: megerősítik ezeket az átkelési pontokat. Szerinte jó esély van arra, hogy a következő hetekben is ilyen színvonalon tudják folytatni a munkát.

A kormány a Magyarországot is közvetlenül érintő humanitárius katasztrófa hatásainak mérséklésére és kezelésére hárommilliárd forint forrást biztosít a Karitatív Tanács szervezeti tagjai számára - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Beregsurányban, az Ukrajnából érkező menekültek számára létrehozott segítségponton.

Elmondta, hogy a kabinet döntése értelmében 500-500 millió forintot kap a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt.

Szentkirályi Alexandra kifejtette, a kormányzati szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok, a segélyszervezetek és a civilek „nagyon komoly és lélekemelő” erőről tettek bizonyságot az elmúlt időszakban, amire a következő napokban vagy hetekben is szükség lesz.

A kormányra számíthatnak ebben a munkában, a kabinet továbbra is minden segítséget meg fog adni mindenkinek ahhoz, hogy a lehető legnagyobb segítséggel tudjunk odafordulni a bajba jutott emberekhez - fogalmazott a kormányszóvivő.

Emlékeztetett, a közelmúltban többféle segítség érkezett a kormányzati oldalról, elindult az eddigi legnagyobb, mintegy 600 millió forint értékű segélyszállítmány Kárpátaljára, illetve a Hungary Helps program révén egyaránt érkezik majd segítség a karitatív munkához. 

A kormányszóvivő megismételte, Magyarországnak semmilyen módon nem szabad belekeveredni az orosz-ukrán konfliktusba, de az ország minden segítséget megad azoknak az embereknek, akik a háború elől ide menekülnek. 

A kormány koordinálja és szervezi a segítségnyújtás folyamatát, forrásokat biztosít a menekültek ellátására, akiket a Magyarországon „biztonság, szeretet, odafigyelés és segítség vár” - erősítette meg Szentkirályi Alexandra. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakció keretében szombat reggelig 480 millió forint adomány érkezett az 1357-es segélyvonalon és az erre a célra nyitott számlaszámon keresztül. Ebből az összegből a hat segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek azonnali támogatásként 25-25 millió forinttal részesülnek.

Záhonyban a református szeretetszolgálat, Lónyán a Magyar Vöröskereszt, Barabáson a Katolikus Karitász, Beregsurányban a Máltai Szeretetszolgálat, a határ ukrán oldalán az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat segítségpontjai kapnak majd a pénzből - közölte az államtitkár.

Soltész Miklós megjegyezte, a Hungary Helps programon keresztül újabb, nagyságrendileg 1,3 milliárd forint értékű támogatás érkezik Ukrajnába, amelyből szintén a háború elől menekülő, bajban lévő embereket segítik.

Tájékoztatása szerint a Vásárosnaményhoz közeli Aranyosapátiban egy raktárt alakítottak ki a nagyobb mennyiségű segélyszállítmányok fogadására, innen osztják majd szét az adományokat és felajánlásokat a segítségpontok számára. Hasonló raktárat alakítanak ki hamarosan Biatorbágyon is, ahol a főként a Budapestről felajánlott adományokat fogják gyűjteni - tette hozzá az államtitkár.

Újabb felajánlások a menekültek segítésére 

Számos hazai szervezet jelentette be szombaton is, hogy milyen módon segíti az ukrajnai háború elől menekülőket.

Az Országos Polgárőr Szövetség közölte, hogy ezernél több kollégájuk segíti a menekülteket országszerte. Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetséghez tartozó határközeli polgárőr egyesületek tagjai közül több százan támogatják a hatóságok munkáját a helyszínbiztosításban, leginkább a vasútállomások és határátkelőhelyek mentén - tudatta a szervezet.

A polgárőrok segítenek a menekültek útbaigazításában, kísérésében, szállításában, illetve a segélyszállítmányok őrzésében, míg a Záhonyi Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai a vonatokon látnak el megerősített szolgálatot.

Az országhatártól távolabb eső településeken ugyancsak több száz polgárőr vesz részt a helyi lakosság adománygyűjtő akcióiban és a segélyszállítmányok gyűjtőpontokra való eljuttatásában. A polgárőrök eddig mintegy harminc tonna élelmiszert, tisztálkodó- és fertőtlenítőszert, valamint ruhaneműt szállítottak az ukrán határ melletti településekre - emelték ki.

A somogyi polgárőrök négy kisteherautóval ötmillió forint értékű adományt vittek a menekültek számára.

A polgárőrök emellett közreműködnek az ételosztásban, a melegedőhelyek és szálláshelyek kialakításában is - írták.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekbarát játszóhelyet hozott létre a menekülő családoknak a repülőtéren. Mint közölték, számos, Ukrajnából elmenekült család várakozik a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren arra, hogy tovább indulhasson. Számukra átmeneti szállást is nyújt fővárosi intézményeiben az Ökumenikus Segélyszervezet, ahová a Budapest Airport kisbuszai szállítják el, majd vissza őket.

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint már rengeteg felajánlás érkezett a helyhatósághoz a városban élőktől és a helyi vállalkozóktól: egy gyógyszertár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, egy vállalkozó az adományok városon belüli szállításával járult hozzá a menekültek ellátásához, de több iskola is kapcsolódott a felajánlások gyűjtéséhez. 

Továbbra is várják ugyanakkor a konzerveket, higiéniai termékeket, elektromos elosztókat, plédeket, takarókat, polifómokat a helyi családsegítő szolgálat telephelyein, a Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének irodájában és az egyházi szervezetek gyűjtőpontjain. 

Az adományokkal, szállásfelajánlással vagy önkéntes munkával kapcsolatos információk a város hivatalos honlapján, a pecs.hu-n olvashatók.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács közleményben jelentette be, hogy az országos adománygyűjtés mellett menekültügyi és idegenrendészeti online jogsegélyszolgálatot indít a hazájukat elhagyni kényszerülők számára.

Adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab, tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.

Szász Jenő, az intézet elnöke az eseményen elmondta, hogy az adományokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség segítségével juttatják el a bajban lévő emberekhez.

Megjegyezte, hogy az intézet már tíz éve tart szoros kapcsolatot a kárpátaljai szervezetekkel és egyházakkal, rajtuk keresztül több iskolát, fogyatékossággal élő gyermekek intézményeit tudta támogatni. A szomszédban zajló háború okán úgy érezték, kötelességük jönni, hívó szavukra pedig nagyon sokan ajánlották fel segítségüket - fogalmazott Szász Jenő.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány segítséget nyújt minden, a háború miatt bajba jutott és Magyarországra menekülő ember számára.

Újabb hárommilliárd forint támogatást biztosít a kormány a hat legjelentősebb, menekülteket ellátó karitatív szervezet számára, amelyek a hat segítségponton tevékenykednek - közölte a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra megjegyezte, ha szükséges, a kormány további segítséget is tud adni annak érdekében, hogy minden bajba jutott, Ukrajnából érkező menekült a megfelelő ellátásban részesüljön.

Felemelő, hogy a magyar emberek hovatartozástól függetlenül össze tudnak fogni, együtt dolgoznak és egyetlen cél lebeg a szemük előtt, az, hogy a szomszédos országból menekülő embereket segítsék - fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje elmondta, a választókörzet 88 települése közül 24 közvetlenül határos Kárpátaljával.

Minket "élesben érint", ami a szomszédban kialakult, a települések egy emberként állnak a nemes ügy mellé és minden erőforrásukkal megpróbálnak segíteni a menekülőkön - tette hozzá a képviselő.

Varga Judit csatlakozott a Katolikus Karitász csapatához

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán azt írta: reggel felkerekedtem, hogy utánpótlást, fertőtlenítőszereket, süteményt, édességet, üdítőket vigyek az önkénteseknek a Barabás községben található segítségponthoz, megköszönve példamutató és emberfeletti munkájukat.

 


 

origo.hu

Verőcei hajóbaleset: fél órával a tragédia előtt eljegyezték az egyik áldozatot - videó

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Házasság első látásra: újra együtt az egyik pár, óriási az öröm

vg.hu

Hajóbaleset Verőcénél: vélhetően nagy sebességgel ütközött a motorcsónak

life.hu

Richard Gere 24 éves fiával jelent meg a Cannes-ban: Homer pont olyan jóképű, mint az apja

magyarnemzet.hu

Elmondta a szakértő, hogy mennyi esélyük volt a túlélésre a verőcei hajóbaleset áldozatainak

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa

POLITIK

Orbán Viktor: A baloldali politikusok letagadnák, hogy háborúpártiak

POLITIK

A Soros-hálózatban jól ismerik Magyar Péter jelöltjeit