Létrehozva: 2022.03.01.
Módosítva: 2022.03.01.

Ma folytatódik Czeglédy és társai pere

Márciusban négy tárgyalási napon folytatódik Czeglédy Csaba és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken.

Szerző Ripost

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció, illetve a baloldal közös szombathelyi jelöltjét hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolják.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja az általános forgalmiadó elcsalása, valamint a járulékfizetési kötelezettség kijátszása volt. A mai napon a büntetőper volt másodrendű vádlottjának, a büntetését már kitöltő főkönyvelőnek a folytatólagos tanúkihallgatására kerül sor.

A tanú 2011 márciusa után felügyelőbizottsági tag is volt Czeglédyék anyacégében, s több társával együtt a bűnszervezet működésével érintett leányvállalatok, iskolaszövetkezetek számlázását, könyvelését, a bankszámlákról történő kifizetéseket irányította, felügyelte, illetve azokban közreműködött. A tanú a januári tárgyaláson azt mondta: „Tisztában voltam vele, hogy nem leszek képes végighazudni a tárgyalási eljárást, így a legegyszerűbb, ha az ember szembenéz a tényekkel, és felvállalja az igazságot.”

A főkönyvelő arról is beszélt, számára nyilvánvalóvá vált, olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amelyet soha senki nem fizetett be az adóhivatalnak. Beszélt arról is, hogy évente cserélgették az iskolaszövetkezeteket, amelyek nem fizették be a járulékokat, s ha sok tartozás halmozódott fel, akkor felszámolták azokat. A főkönyvelőt egy további tárgyalási napon, e hét csütörtökén folytatólagosan kívánja meghallgatni a bíróság.

A jövő héten, szintén kedden és csütörtökön a Czeglédyék által létrehozott egyik leány­vállalat egykori tulajdonosát és ügyvezetőjét hallgatja meg a bíróság. Formálisan a számlázási láncban középen elhelyezkedő leányvállalatok kötöttek szerződést a diákszövetkezetekkel, valójában azonban a teljes bűnszervezetet Czeglédyék anyacége képviselte a vádirat szerint.

Az adóeltüntetésre alapított céghálót Czeglédy Csaba építette fel, és közvetlenül irányította – mondta el korábban egy tanú, a Human Operator Zrt. könyvelési csoportjának vezetője a Kecskeméti Törvényszéken Czeglédy Csaba és társai büntetőperében.

A vádirat szerint Czeglédy és üzlettársai módszeresen, éveken keresztül trükköztek a közteher­fizetéssel, amivel így összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el 2011–2017 között. A döntően diákmunkaerő-közvetítésével foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke, vagyis Czeglédy Csaba egy olyan háromszintű számlázási láncot épített ki, amelynek legalsó szintjén a ténylegesen tevékenységet nem végző iskolaszövetkezetek, középső szintjén Czeglédyék anyacégének leányvállalatai, csúcsán pedig az anyavállalat, vagyis a Human Operator Zrt. állt.

Az ügynek eredetileg huszonhárom gyanúsítottja volt, közülük kettővel – az anyavállalat két tulajdonosával – szemben az eljárást megszüntették, hét vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerve egyezséget kötött a vádhatósággal, míg tizennégy vádlottal szemben az elfogultságot jelentő Szegedi Törvényszék helyett immár a Kecskeméti Törvényszéken folytatódott a büntetőeljárás. A hét vádlott közül három visszavonta korábbi, a bűncselekményt beismerő vallomását.

A korábban meghallgatott tanú az ügy másodrendű vádlottja volt, aki egyezséget kötött az ügyészséggel, őt a törvényszék két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amit már le is töltött. 

Nos, a meghallgatott tanú 2011 márciusa óta felügyelőbizottsági tag volt a Czeglédy résztulajdonában lévő, szombathelyi székhelyű és már felszámolás alatt álló Human Operator Zrt.-ben. Először a társaság könyvelője, majd a könyvelési csoport vezetője volt, Czeglédy utasítására ő nyújtotta be a cég adóbevallásait. Több társával együtt a bűnszervezet működésével érintett valamennyi cég, iskolaszövetkezet számlázását, könyvelését, bevallásaikkal kapcsolatos egyes tevékenységeket, továbbá a bankszámlákról történő kifizetéseket irányította, felügyelte, illetve azokban közreműködött. Ezenkívül a Pannon Human Szerviz 2009 Kft. és a Pannon Human Koordinátor Kft. – tehát a számlázási láncban szereplő leányvállalatok – bankszámláját is kezelte, onnan az ezen gazdasági társaságokba bejelentett személyek bérét utalta ki, és a leányvállalatok számlázásában is közreműködött. Így a számlázási lánc teljes folyamatára rálátása volt.

A tanú a bíróságon azt mondta: „Tisztában voltam vele, hogy nem leszek képes végighazudni a tárgyalási eljárást, így a legegyszerűbb, ha az ember szembenéz a tényekkel, és felvállalja az igazságot.” 

Hozzátette: bérszámfejtőként kiszámította a befizetendő járulékokat és általános forgalmi adót, azonban azt is látta, hogy azokat nem fizették be. Azt szóvá is tette Czeglédynek, aki azt felelte, hogy ez nem probléma. A szövetkezetek számláin nem is volt soha fedezet a járulékokra és az áfára, hanem csak annyi pénz, amennyi a főállású munkavállalók és a foglalkoztatott diákok nettó bérét fedezte. Nyilvánvaló volt számára, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amit soha senki nem fizetett be a NAV-nak – fogalmazott. A tanú beszélt arról is, hogy évente cserélgették a szövetkezeteket, amelyek nem fizették be a járulékokat, majd ha sok tartozás halmozódott fel, felszámolták az iskolaszövetkezeteket.

A kakukktojás az Idehaza iskolaszövetkezet volt, annál mindennek rendben kellett lennie, és itt minden közterhet befizettek. A fiktíven működő szövetkezetek vezetőinek aláírásbélyegzői a Human Operator Zrt.-nél voltak, az ő fiók­jában is, és ezeket rendszeresen használták az iskolaszövetkezeti alkalmazottak helyett. A tanú beszámolt arról is, hogy borítékban, készpénzben rendszeresen kaptak emberek juttatásokat, és maga Czeglédy Csaba is havonta másfél millió forintot vett át így.

A DK-s önkormányzatok Gyurcsány kedvencét segítik

Czeglédy Csaba nemcsak Gyurcsány Ferenc egyik kedvence, de az ön kormányzati választás óta – az ellene zajló eljárás ellenére – a pártjához tartozó DK-s vezetésű kerületek favoritja is. A 2019-es választás után – kis túlzással – sorban álltak a DK-s kerületek vezetői, hogy Czeglédy ügyvédi irodájával köthessenek szerződést. Az élen járt Erzsébetváros DK-s vezetője, Niedermüller Péter, aki először tíz évre titkosította az ügyvédi irodával kötött szerződést, aztán végül kiadta őket, és ebből kiderült, hogy majdnem kilencvenmillió forintot juttatott a kerület vezetése Czeglédy ügyvédi irodájának eddig.

A mintát követte Újbuda, ahol László Imre DK-s polgármester, illetve Orosz Anna momentumos alpolgármester sem érezte problémásnak a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött megbízásos, kilencszázezer forint értékű szerződést. Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere szintén Czeglédy ügyvédi irodáját bízta meg egy esetben. Baracskai egyébként az MSZP-ből igazolt a DK-hoz, a szerződés részleteiről többet azonban nem tudunk azóta sem.

Költségvetési csalás megalapozott gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Márki-Zay Péter jobbkeze, Kész Zoltán 2015-ös veszprémi időközi kampányával összefüggésben – tudta meg a PestiSrácok.hu. De mi köze ennek Czeglédy Csabához?

Azt követően, hogy a veszprémi 1-es választókerület megválasztott országgyűlési képviselőjét, Navracsics Tibort uniós biztosnak nevezték ki, Veszprémben időközi választást írtak ki, amit a több ellenzéki párt támogatásával, ám függetlenként indult angoltanár, a szélsőségesen piacpárti, azaz libertárius nézeteket valló Kész Zoltán nyert meg. A kampányt Czeglédy Csaba irányította, abban Czeglédy diákmunkásait is mozgósították, és a kampányt Czeglédy nemcsak irányította, hanem finanszírozta is.

Budai Gyula 2021 áprilisában írt levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetéséért felelős államtitkárnak, Sors Lászlónak. A dokumentumban Budai arra hivatkozik, hogy egy videófelvétel került nyilvánosságra, amelyen a Czeglédy-ügy egyik vádlottja olyan dolgokról beszél, amelyek felvetik, hogy Kész Zoltán 2015-ös időközi választási kampánya és annak finanszírozása nem a jogszabályban meghatározott keretek között történt.

A felvételen többek közt elhangzik, hogy a kampányt Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt.-n, illetve az iskolaszövetkezeteken keresztül finanszírozta oly módon, hogy az iskolaszövetkezetek alkalmazottai – többek között diákok – aktívan részt vettek a kampányban. Ezért személyenként tíz- és százezer forint közötti juttatást kaptak. Czeglédy ezen kívül egy szombathelyi nyomdán keresztül a plakátok és szórólapok kinyomtatását segítette, valamint telefonos kampányt bonyolított.

Budai Gyula szerint mindez elsősorban a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét veti fel, de ha a kampányelszámolásban a fentiek nem így szerepelnek, akkor akár más bűncselekmények is megvalósulhattak.

A portál megkereste a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztályát, azt kérdezte, igaz-e, hogy büntetőeljárást indítottak Kész Zoltán kampánya ügyében. A megkeresésre az a válasz érkezett, hogy az eljárás részleteit konkrét személyekre és gazdasági szereplőkre vonatkozóan nem hozhatják nyilvánosságra, azaz konkrét eljárásról írtak és nem cáfolták a folyamatban levő büntetőeljárás megindításának tényét. A portál értesülései szerint az ügy Csongrád-Csanád megyében landolt, ahol a nagy Czeglédy-féle költségvetési csalási ügyben is nyomoztak, és olyan okirati bizonyítékok kerültek elő, amelyek felvetik a költségvetési csalás gyanúját.

Czeglédy Csaba azt maga sem tagadta, hogy részt vett a 2015-ös veszprémi kampányban, Kész Zoltán mellett, erről a sajtóban is beszélt.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Kiakadt a TV2 gyönyörű sztárja, nem tolja tovább más szekerét

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Nézd meg a szülinapos David Beckham elképesztő átalakulását

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott