Létrehozva: 2022.03.17.

A lengyel parlament egyhangúlag elfogadta a hadsereg megerősítését célzó törvényt

Egyhangúlag elfogadta csütörtökön az ellenzéki többségű lengyel szenátus a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt.

Szerző Ripost

A most az államfő elé kerülő jogszabály mellett a 100 fős szenátusban 97 honatya szavazott, senki sem adott le tartózkodó, illetve ellenszavazatot. A múlt heti alsóházi szavazáson a 460 fős szejmben 450 képviselő támogatta a tervezetet, senki sem ellenezte, öten tartózkodtak a szavazástól. A törvény tervezetét még tavaly októberben mutatta be a kormány, és idén február 22-én véglegesítette.

Az ukrajnai háború február 24-ei kitörése után, március elején Jaroslaw Kaczynski, biztonsági ügyekért felelős lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető párt elnöke bejelentette: az ukrajnai helyzet miatt gyorsítanak a törvény elfogadásán, és

az eredeti tervezethez képest gyorsabban emelik Lengyelország védelmi kiadásait, amelyek ezért már jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát érik el.

A törvény szerint a hadsereg létszámnövelése érdekében bővítik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot. Ez utóbbi 28 napos tanfolyamból és 11 hónapos kiképzésből áll majd, s ezt követően az önkéntesek eldönthetik, hogy tartalékosok legyenek-e, vagy hivatásos katonaként szolgáljanak tovább.

Ez az önkéntes katonai szolgálat újabb formája lesz a lengyel hadsereg struktúráiban 2016 óta már működő területvédelmi erők (WOT) mellett. A hadsereg a jelenlegi, mintegy 110 ezer főről 250 ezer főre bővül majd, a WOT pedig 50 ezer főt fog számlálni.

Az ellenzék korábban a törvény több előírását bírálta.

Tomasz Grodzki szenátusi elnök azonban szerdán bejelentette: szem előtt tartva az ország biztonságát és tekintettel arra, hogy „a háború az ország kapuihoz ért”, az ellenzéki szenátorok nem küldik a tervezetet vissza a szejmbe, hanem a megszavazásával lehetővé teszik, hogy az államfő még e héten aláírja.

Már a múlt heti alsóházi jóváhagyást követően Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a képviselőknek, hogy áthidalták a politikai konfliktust. Ezt a magatartást Lengyelország, valamint azegész Európa számára a bátorító szolidaritás példájának nevezte.

A lengyel elnöki kabinetfőnök, Pawel Szrot a csütörtöki szenátusi szavazás után a PAP hírügynökségnek elmondta: Andrzej Duda elnök haladéktalanul aláírja a törvényt.

Az Egyesült Királyság újgenerációs, közepes hatótávolságú Sky Sabre légvédelmi rakétarendszert ad Lengyelországnak, és száz katonával bővíti ottani kontingensét – jelentette be csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter a lengyel hivatali partnerével közösen tartott varsói sajtóértekezleten.

Az ukrajnai helyzetről és a NATO keleti szárnyának védelméről folytatott tárgyalásokról szólva Wallace aláhúzta: az európaiak kötelessége segíteni Ukrajnának és lakóinak. Kilátásba helyezte az ukrajnai háború következményeivel szembesülő Lengyelország további támogatását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „leginkább a nemzetközi választól tart, és ezt valóban meg is kapta – utalt a brit miniszter a Moszkvára kirótt büntetőintézkedésekre, valamint a lengyelországi brit kontingens megerősítésére. Wallace közölte azt is, hogy a Sky Sabre rendszert a jövőben Lengyelországgal együttműködve fogják fejleszteni.

Mindez remélhetőleg világos jelzést ad a Kremlnek, hogy egyetlen másodpercig se kételkedjen: védeni fogjuk értékeinket és barátainkat, köztük Lengyelországot” – fűzte hozzá Wallace.

Az Egyesült Királyság legutóbb február elején növelte meg lengyelországi kontingensét a királyi tengerészgyalogság 350 katonájával. A megerősítés az Ukrajna határainál akkor tapasztalt, az orosz támadást megelőző orosz csapatösszevonás miatt történt.

A brit katonák a 2016 óta Lengyelországban állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljban szolgálnak. Tavaly év végétől a brit hadsereg száz műszaki szakértője is segít a határőrizeti létesítmények megerősítésében a lengyel-fehérorosz határon, ahol a tavaly őszi hónapokhoz képest kisebb mértékben ugyan, de napi rendszerességgel folytatódnak a közel-keleti és afrikai illegális bevándorlóknak a fehérorosz hatóságok támogatta erőszakos határátlépési próbálkozásai.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szomorú bejelentést tett Széll Tamás

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

magyarnemzet.hu

Kiderült, ki készítette Magyar Péter kétes adatvédelmi dokumentumát

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp megindokolta, miért nem kezdett Szoboszlai: „Utálom ezt”

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el