11 hónapja

Veronai buszbaleset: még senki sem bűnhődik a 17 emberéletet követelő tragédia miatt

Otthon töltheti a veronai tragédia ötödik évfordulóját a halálbusz vezetője.

Öt év telt el a veronai buszbaleset óta, és az egyik felelős, a jármű vezetője még mindig nincs rácsok mögött: előreláthatólag tavasszal kell börtönbe vonulnia. A jogerős ítélet csak tavaly novemberben született meg, első fokon 12 évet, másodfokon 6 év börtönbüntetést szabtak ki V. Jánosra.

Február-március környékén kell csak börtönbe vonulnia V. Jánosnak, a veronai halálbusz vezetőjének, akit novemberben ítélt jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre az olasz bíróság, és örökre eltiltotta a vezetéstől Olaszország területén. Az ő lelkén szárad 17 ember halála.

17 emberéletet követelt a veronai busztragédia, a vétkes sofőrt hat év börtönre ítélték
Fotó: afp

Nem árulták el, ki a túlélő

Emlékezetes: 2017. január 20-án hajnalban az olaszországi A4-es autópálya szalagkorlátjának ütközött és kigyulladt a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjainak franciaországi sítúrájáról hazafelé tartó busza. 17-en veszítették életüket. Az áldozatok azonosítása hetekig tartott, a diákok közül néhányan helyet cseréltek az utolsó pihenőnél, így az utaslista alapján sem lehetett pontosan beazonosítani, kik hunytak el. A hatóságok ráadásul titokban tartották az egyik túlélő kilétét.

„Ez V. János, a buszsofőr volt, nem akarták, hogy retorzió érje” – mondta a Ripost7-nek Szendrei Endre, az egyik áldozat nagybáty­ja, az áldozatok emlékét életben tartó Verona Angyalai oldal létrehozója.

Alvási apnoés a sofőr

A rendőrségi vizsgálat során kiderült: V. János rendkívül súlyos alvási apnoéban szenved. Ez azt jelenti, hogy alvás alatt elzáródnak a felső légutak, így nem jut elég oxigénhez az agy, ami rendszeresen „felébreszti” a szervezetet. A mikroébredések miatt a beteg nem tudja kipihenni magát éjszakánként, és ezért jelentősen romlik a teljesítménye, egyes kutatások szerint úgy, mintha enyhén ittas volna. A sofőr emellett vérnyomáscsökkentőt szedett. Szendreiék úgy tudják: a sofőr influenzás is volt. A nyomok mind arra utaltak, hogy V. János egy órával az utolsó pihenő után elaludt vagy rosszul lett. Féknyomot nem találtak az autópályán, és műszaki hiba sem történt. A busz feltehetőleg nyolcvan kilométeres sebességgel csapódott a szalagkorlátnak.

Perdöntő vallomás

„V. János védekezése több mint abszurd volt: azt állította, hogy nem is ő vezette a buszt. Ez rendkívül erkölcstelen húzás volt, hiszen halott társa, akinek a meggyanúsítása árán a bőrét próbálta menteni, közel 30 éve a barátja volt – folytatta Szendrei. „Majdnem sikerült neki, ugyanis az ügyet a kérésére gyorsított eljárásban tárgyalták, ami azt jelentette, hogy kevesebb tanút hallgatnak meg. A másodfokú tárgyaláson a bíró peren kívüli megegyezést szorgalmazott, közölte a jogi képviselőinkkel, hogy felmentést is el tud képzelni, mivel számára nem bizonyítható egyértelműen, ki vezette a buszt. Pedig erről Papp Róbert, a kirándulást szervező tanár vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodának, amit mi, a hozzátartozók lefordíttattunk és az olasz bíróság elé terjesztettünk. Hat évet ajánlott az ügyészség V. Jánosnak, amit végül elfogadott, telefonon hívták fel az ügyvédei. Ő maga egyetlen tárgyaláson sem volt jelen, és az öt év alatt egyszer sem kereste meg egyikünket sem, hogy bocsánatot kérjen.

Szendrei Endre, a veronai buszbaleset egyik áldozatának a nagybátya
Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Megúszta a buszt üzemeltető cég

Az autóbusz-üzemeltető céggel szemben Magyarországon indult vizsgálat, ezt azonban már régen lezárták bűncselekmény hiányában. Azt állapították meg, hogy a busz üzemeltetésével kapcsolatban „csupán igazgatási szempontból” merültek fel problémák. Az üzemanyagköltség csökkentése érdekében póttankot szereltek a buszba, ami nem volt engedélyeztetve.

„Ez az eljárás egyszerűen felháborító! Laikus számára is egyértelmű, hogy mennyivel veszélyesebb több száz liter benzinnel ütközni, mint nélküle. Nemrégiben Szabadbattyánnál történt kísértetiesen hasonló baleset: ott 14 beszorult embert sikerült kimenteni a roncsok közül, és nyolcan haltak meg! A különbség egyértelmű: ott nem volt tűz” – fejtegette Szendrei Endre.

A buszvezető háza előtt néma tüntetéssel hívták fel a figyelmet a hozzátartozók, hogy őt tartják felelősnek a tragédiáért (Fotó: Ripost)

Kaptak is kártérítést, meg nem is

A kártérítés teljes összegének megállapítása jelenleg is tart, az autópályát tervező, kivitelező és karbantartó mérnökök ellen is indult eljárás. Ez a szakasz a hatvanas években épült, de a kilencvenes években felújították, kiszélesítették és egyes műtárgyak emiatt nem megfelelő helyre kerültek. Az autóbusz biztosítása alapján három év után fizetett a biztosító az áldozatoknak, illetve hozzátartozóiknak, de a végső összeg mindenképpen jelentősebb lesz ennél.

„Az elhunytakat sem a pénz, sem bármi más nem hozza vissza, de kell, hogy legyen igazságszolgáltatás, kell, hogy bűnhődjenek a felelősök jogi és anyagi értelemben egyaránt” – jelentette ki Szendrei Endre. „A tragédia következtében van, aki nem tud dolgozni többé, másnak egészségügyi problémái vannak és meg­győződésem, hogy Vigh tanár urat is emiatt veszítettük el. Életfogytig tartó teher a szülőknek, hogy soha nem látják többé a legféltettebb kincsüket, nem kísérhetik tovább a felnőtté válás útján, nem lesznek unokáik… Az ünnepek, az évfordulók mindig feltépik a sebeket.”

A cikk a január 25-én megjelent Ripost7-ben látott napvilágot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsz gyerekkel veretett össze a mezőcsáti tanár egy 12 éves fiút a tornaórán

origo.hu

Gyászol a világ, újabb legenda halt meg

borsonline.hu

Mentő rohant a két kamaszhoz, az egyikük a kórházban meghalt

vg.hu

Érdemes ránézni a naptárra: napokon belül hétszáz forinttal drágább termékekkel találkozhat a dohányboltokban

metropol.hu

Kiszálltak az autópályán: három fiatalt gázoltak halálra

mandiner.hu

A Katonai Bizottság elnöke: A NATO készen áll a közvetlen konfrontációra Moszkvával

origo.hu

Az ukránok hónapok óta csak hazudnak a sikereikről

mindmegette.hu

A gyönyörű haj titka: így készíts otthon rizsvizet

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

ripost.hu

Tolvai Reni ennyire még sosem kapta az ívet: "A felszívott kokain mennyiséget csökkenteni kellene!"

ripost.hu

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

ripost.hu

Hortay Olivér: egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak

POLITIK

Magyargyűlölő szélsőséges LMBTQ-aktivista lett az új EP-alelnök

POLITIK

Marad a rácsok mögött Eva Kaili, meghosszabbították az előzetes letartóztatást: újra kihallgatták a korrupt szocialista EP-képviselőt

POLITIK

Az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódhatnak.

POLITIK

Németországban lobbiznak azért, hogy az akkumlátorgyárak inkább ott épüljenek fel

POLITIK

"Megöltem az apámat" - brutális gyilkosság helyszínére érkeztek a rendőrök

POLITIK

Ez tényleg jó hír! Így látják hazánkat a nagy hitelminősítők