Létrehozva: 2022.02.20.
Módosítva: 2022.02.20.

Több tízezer forinttal nőtt havonta a 25 év alattiak jövedelme Magyarországon

Januártól már nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez éves szinten akár félmillió forint többletjövedelmet jelent nekik.

A fiatalok SZJA-mentessége világszerte is egyedülállónak számít, hazánkon kívül csak Lengyelország alkalmazza. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezzel kapcsolatban egy videót töltött fel a közösségi oldalára, amelyben egy 24 éves fiatalt kérdezett – egy év után ismét – arról, hogy számára most mekkora segítséget jelent ez a kormányzati intézkedés – számolt be az M1 Híradója.

 

Tamással egy évvel ezelőtt beszélgettem, de akkor még csak Zoom-on keresztül, akkor is arról faggattam, hogy hogyan fogja érinteni az ő életét az, hogy a 25 év alattiak szja-mentességi idén elindul” – fogalmazott közösségi oldalára feltöltött videójában a kormányszóvivő.

A videóban szereplő Tamás már egy évvel ezelőtt is dolgozott, viszont azóta van egy nagy invenció. Az szja-mentes fiatalok közé Tamás is beletartozik, így januártól neki is szja-mentesen érkezik a jövedelme.

Nem kell kérvényezni, nem kell papírokat töltögetni, automatikusan jár az szja-mentesség a 25 évnél fiatalabb dolgozóknak – ezt hangsúlyozzák a könyvelők. A gyakorlatban annyi történik, hogy a munkáltató nem vonja le a 15 százalékos adót a havi fizetésből, tehát már február első napjaiban mindenki több tízezer forinttal többet vihet haza, mint amennyit január elején kapott – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1 stábja több fiatalt is megkérdezett arról, mire költené az szja-mentességnek köszönhető pluszpénzt. A nyilatkozatok alapján legtöbben autóra gyűjtenek, de akad olyan is, aki lakástakarékba fektetné az összeget. Miként az adásban elhangzott:

kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiaknak az adómentesség. És nemcsak a személyi jövedelemadótól, hanem az ezzel járó adminisztráció alól is mentesülnek a fiatalok.

Januárban pedig még az előző évben végzett tevékenységük alapján is megkapják a kedvezményt. Tehát az szja-mentesség már a januári kifizetésnél is érvényesíthető, abban az esetben, ha a 25 év alatti fiatal decemberi munkabérét január 10-e után fizeti ki a munkáltatója.

Az első házasoknak járó adókedvezmény sem veszik el az adómentesség miatt. Ha például két 25 év alatti összeházasodik, akkor az első házasoknak járó adókedvezményt nem az esküvőt követő hónaptól, hanem 25 éves koruktól számított 24 hónapon keresztül vehetik igénybe.

A 25 év alattiak az átlagkeresetig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó kifizetése alól – erről Lakatos Klára adótanácsadó beszélt a Híradónak. Szerinte a magasabb jövedelmű fiatalok is élhetnek az szja-mentességgel, ilyenkor a bruttó átlagbér mértékéig.

Tájékoztatása szerint „mindehhez semmilyen nyilatkozatot nem kell tenniük sem a munkáltató, sem a NAV felé. Abban az esetben, hogyha valamilyen oknál fogva nem szeretnék érvényesíteni év közben a kedvezményt, akkor kell nyilatkozatot tenni. Ehhez ugye a NAV honlapján megtalálható a nyilatkozathoz a minta, illetve a munkáltatójuktól is tudnak kérni”.

A fiatalok szja-mentessége nemzetközi szinten is egyedülálló: az Európai Unióban csak Magyarország és Lengyelország alkalmazza.

A kormány az adókedvezménnyel mintegy 140 milliárd forintot hagy csaknem félmilló fiatalnál. Az intézkedéssel ráadásul a fiatalok munkavállalási esélye is tovább nő.

Az adócsökkentés hatására legalább százezer forint maradhat évente a családoknál. Az Eurostat statisztikái alapján 2009 és 2020 között Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóelvonás. Míg az állam 2009-ben a GDP 38,9 százalékát vonta el adók és járulékok formájában, addig 2020-ban 36,4 százalékát. Ez az érték jelentősen alacsonyabb az EU-tagországok átlagánál (2020-ban 41,3 százalék) – erről György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára számolt be közösségi oldalán.

Az államtitkár elmondta, hogy a GDP-arányos adóelvonás megmutatja, hogy a gazdasági teljesítmény mekkora hányada marad a családoknál és a vállalkozásoknál. „A jobboldali kormány az adócsökkentés politikájában hisz: célunk, hogy amit a családok és a vállalkozások megtermelnek, az náluk is maradjon” – fogalmazott.

Számokban kifejezve: ha 2010 után a baloldali kormány alatt tapasztalt szinten maradtak volna az adók, akkor 2020-ban 1200 milliárd forinttal több adót szedett volna be az állam a családoktól és a vállalkozásoktól. Ez háztartásonként évente akár közel 300 ezer forintot jelent – emelte ki György László.

Majd az államtitkár felsorolta, hogy milyen adókat csökkentett a kormány 2010 óta:

  • A személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa 36 százalékról 15 százalékra csökkent.
  • A  négygyermekes édesanyáknak és a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.
  • A családi adókedvezmény mértéke a 2009-es 12 milliárd forintról 2022-re 980 milliárd forintra nőtt.
  • A nyugdíjas munkavállalók béréből levont közteher 49,5 százalékról 15 százalékra csökkent.
  • A társasági adó kulcsa 20 százalékról 9 százalékra csökkent.
  • A munkáltatói adó (szocho) 33,5 százalékról 13 százalékra csökkent, és eltöröltük a szakképzési hozzájárulást.
  • 5 millió forint helyett immár 12 millió forintig jár alanyi áfamentesség.
  • Az ügyintézés illetéke 2200 forintról 0 forintra csökkent.
  • Az egyenesági rokonok és házastársak közötti öröklési, ajándékozási illeték mértéke 15–21 százalékról 0 százalékra csökkent.

György László emlékeztetett, hogy 2002 és 2010 között a baloldal folyamatosan emelte az adókat, nehéz helyzetbe hozva ezzel a családokat és a vállalkozásokat. A jobboldal ezzel szemben 2010 óta következetesen csökkenti az adókat. Ez az az út, amelyen tovább kell mennünk annak érdekében, hogy a vállalkozásaink számára versenyképes, a családjaink számára pedig magas béreket és emelkedő életszínvonalat eredményező gazdasági környezetet teremtsünk.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert