Létrehozva: 2022.02.22.

Elindították Donald Trump új közösségi portálját, a Truth Socialt

Vasárnap éjjel elindult Donald Trump korábbi amerikai elnök új közösségi média vállalkozása, a Truth Social (Igazság, a közösségi portál).

Szerző Ripost

Vasárnap éjjel elindult Donald Trump korábbi amerikai elnök új közösségi média vállalkozása, a Truth Social (Igazság, a közösségi portál), amellyel a volt elnök visszatér a közösségi média világába, miután 2021-ben több ilyen nyilvános portálról kitiltották – jelentette a Reuters brit hírügynökség hétfőn.

Trumpot az amerikai kongresszus épülete elleni 2021. január 6-i támadást követően tiltották ki a Twitterről, a Facebookról és a YouTube-ról, miután azzal vádolták meg, hogy erőszakos fellépésre buzdító üzeneteket tett közzé e csatornákon.

A Truth okostelefonos alkalmazása vasárnap éjfél előtt jelent meg az Apple vállalat online boltjában (App Store), és hétfőn már ez volt a legtöbbször letöltött ingyenes alkalmazás az Apple online felületén, olyannyira, hogy számos felhasználónak regisztrációs problémái voltak, vagy egyszerűen letöltési várólistára helyezték.

A Truth Social közösségi platform tulajdonosa a Devin Nunes, korábbi kaliforniai republikánus képviselő által vezetett Trump Media & Technology Group (TMTG) nevű médiavállalat, amely – több más új tech-céghez hasonlóan – a szólásszabadság híveként olyan felhasználókat szeretne magához csábítani, akik úgy érzik, nézeteiket elnyomják a már létező közösségi portálokon.

A Truth azt ígéri, hogy a „nyílt, szabad és őszinte párbeszédre fog ösztönözni politikai ideológia megkülönböztetése nélkül” – nyilatkozta Nunes február elején a Newsmax című konzervatív lapnak.

Eddig azonban ezek az új technológiai vállalatok, így a Twitter-versenytárs Gettr és a Parler, valamint a Rumble nevű videómegosztó csatorna még nem közelítették meg a főáramhoz sorolt vetélytársaik népszerűségét.

A TMTG működéséről és pénzügyi hátteréről kevés nyilvános információ áll rendelkezésre. A cég 2021 decemberében 1 milliárd dollár magánbefektetői támogatást gyűjtött össze, amely azonban csak azt követően lesz elérhető, hogy a TMTG terv szerint hónapokon belül összeolvad a New York-i Digital World Acquisition Corporation (DWAC) nevű vállalattal, amely 293 millió dollárnyi készpénz-letéttel rendelkezik.

Donald Trump a legidősebb fia, ifj. Don Trump Twitter-fiókján már a múlt hét végén jelezte, hogy indul a portál. „Készüljetek, a kedvenc elnökötök nemsokára találkozik veletek” – írta a volt elnök.

Elhagyja a Meta (korábban: Facebook) igazgatótanácsát Peter Thiel. A milliárdos távozásával a techóriáscég igazgatótanácsa elveszíti utolsó konzervatív hangját, aki a félidős választások előtt már az exelnök, Donald Trump irányvonalának támogatásába fekteti energiáit – meg a pénzét.

A milliárdos kockázatitőke-befektető és a PayPal alapítója, Peter Thiel úgy döntött, hogy májusban elhagyja a Meta Platforms (korábban: Facebook) igazgatótanácsát. Távozásával a Mark Zuckerberg vezette techóriáscég igazgatótanácsa elveszíti utolsó konzervatív hangját is. Thiel a továbbiakban az exelnök, Donald Trump irányvonalának támogatásába fekteti energiáit – és a pénzét.

A Bloomberg és a New York Times beszámolói szerint Thiel azért távozik a Meta igazgatótanácsából, hogy a novemberi félidős választásokon Donald Trump volt amerikai elnök politikai terveit és irányvonalát képviselő politikusok támogatására összpontosítson. Thiel az általa tett gesztushoz hasonló felajánlásokat „kulcsfontosságúnak” nevezte az Egyesült Államok társadalmi-politikai irányváltásához.

Mindkét médium névtelen, Thiel gondolkodását állítólag jól ismerő személyektől idézett. Az egyik forrás szerint Thiel úgy gondolja, a Republikánus Párt előmozdíthatja Trump programját, és a milliárdos techszakember mindent megtenne azért, hogy ebben támogassa őket, azaz a törvényhozás Trump-párti republikánus jelöltjeinek a támogatására kíván összpontosítani.

Thiel állítólag egyértelműen a demokraták legnagyobb pénzügyi bankára, Soros György konzervatív ellenlábasaként határozza meg magát.

Thiel 2005-ben lett tagja a Facebook igazgatótanácsának, egy évvel azután, hogy Mark Zuckerberg vezérigazgató létrehozta a céget a Harvard kollégiumi szobájában. A Thiel’s Founders Fund mindössze 500 ezer dollárért vásárolta meg a Facebookban meglévő tízszázalékos részesedését, ami az iparág történetének egyik legjobb befektetésének bizonyult.

Azzal kapcsolatban, hogy a vezetőségi tag távozásával a Meta/Facebook igazgatótanácsa elveszíti utolsó konzervatív hangját,  a Facebook/Meta alapító vezérigazgatója, Zuckerberg úgy nyilatkozott:

„Peter értékes tagja volt az igazgatótanácsunknak, és nagyon hálás vagyok mindazért, amit a cégünkért tett. Közel két évtizede szolgál a testületünkben, és mindig is tudtuk, hogy egy bizonyos ponton más érdekeknek szenteli az idejét. Hálás vagyok, hogy a fedélzetünkön szolgált, és a legjobbakat kívánom neki.”

Közös sajtóközleményükben Thiel nem tért ki távozásának ideológia, illetve politikai okaira, és szintén dicsérő szavakkal illette Zuckerberget. Mint mondta, kiváltság volt vele dolgozni, és korunk egyik nagy vállalkozójának nevezte a Facebook-főnököt.

Thiel egyébként 2016-ban pénzadománnyal segítette az elnökségért induló Trump kampányát, az elnökválasztás előtti hónapban, októberben pedig kritikától sem mentes beszédet mondott Trump javára. Akkor kifejtette, sok millió amerikai választópolgárhoz hasonlóan, aki Trumpra adja a voksát, ő sem tud azonosulni mindennel, amit addig a nagypolitika felé fordult üzletember mondott – utalva ezzel elsősorban az elnökaspiráns nőkkel kapcsolatban tett sértő megjegyzéseire.

Nem az ítélőképesség hiánya készteti az amerikaiakat arra, hogy Trumpra szavazzanak. Azért szavaznak Trumpra, mert úgy ítélik meg, hogy az országunk vezetése kudarcot vallott

– hangsúlyozta akkor Thiel, a Barack Obama vezette demokrata kormányzat teljesítményére utalva.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Suzy besokallt: „Nem könnyű évek óta ebben a mókuskerékben lenni”

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása