Létrehozva: 2022.02.22.
Módosítva: 2022.02.22.

A magyarok fizetik az egyik legalacsonyabb árat az üzemanyagért az Európai Unióban

Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a benzin ára.

Szerző Ripost

Ez a kormány által bevezetett üzemanyag-árstopnak köszönhető. Több európai uniós országban ugyanis – ahol nem vezettek be hatósági árazást – a benzin ára elérheti literenként a 733 forintnak megfelelő összeget is – derül ki a Holtankoljak.hu február 21-én közölt adataiból.

Míg Magyarországon az üzemanyagárstopnak köszönhetően a benzin és a gázolaj literenkénti ára nem lehet magasabb 480 forintnál, több nyugat-európai EU-s országban ez a benzin estében akár 733, illetve a gázolaj esetében akár a 727 forintnak megfelelő literenkénti árat is elérheti.

Több mint a másfélszeresét kell fizetniük például a svédeknek vagy a hollandoknak a magyar üzemanyagáraknak, ugyanis a benzint Hollandiában, a gázolajat pedig Svédországban árulják a legdrágábban az Európai Unióban.

Hazánkban a benzin és a gázolaj árát május 15-ig árstop védi, vagyis eddig biztosan nem lehet drágább a 95-ös benzin és a gázolaj ára 480 forintnál.

A Holtankoljak.hu adatai között véltük felfedezni olyan magyar benzinkutakat is, amelyek még az árstop által szabályozott 480 forintnál is olcsóbban árulják az üzemanyagot. A hazánkban vásárolható 95-ös benzin literenkénti legalacsonyabb ára hétfőn 469,9 forint, míg a gázolaj literenkénti legalacsonyabb ára 474 forint – ismertette a Holtankoljuk.hu. Az árakat a hirado.hu elemezte.

Orbán Viktor miniszterelnök február 12-én tartott évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja a november 15-én bevezetett üzemanyagárstopot, így az még három hónapig, vagyis május 15-ig biztosan érvényben lesz.

Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk

– fogalmazott akkor Orbán Viktor, és úgy értékelt, hogy az árstop ezen a területen is bevált. Elmondta, hogy az emelkedő inflációt a kormány nem nézte tétlenül, bevezette a négy stop politikáját, azaz az üzemanyagárstop mellett a rezsistopot, a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

További három hónappal meghosszabbodik a benzinárstop – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

 

A kormányfő közölte, az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában.

Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk

– fogalmazott Orbán Viktor és úgy értékelt, hogy az árstop ezen a területen is bevált. Elmondta, hogy az emelkedő inflációt a kormány nem nézte tétlenül, bevezette a négy stop politikáját, azaz az üzemanyagárstop mellett a rezsistopot, a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

A benzinárstopnak köszönhetően a magyarok fizetik az egyik legolcsóbb üzemanyagárat az Európai Unióban. A benzinárstop a magyar emberek védelméről szól, ami a baloldalnak most sem számít – fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás még januárban arról beszélt, hogy a benzinár november közepén kezdődött befagyasztása a kormány rezsicsökkentési politikájának szerves része: „ahogy a rezsiárak, úgy a benzinárak brutális elszabadulását sem nézzük tétlenül”.

A jobboldali kormány úgy véli, hogy be lehet és be is kell avatkoznia, ha egy áremelkedés a magyar emberek megélhetését és a magyar gazdaság működését jelentősen veszélyeztetné.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az európai energiaárak és azokkal együtt az infláció is tovább nő. Az áremelkedés Magyarországra is begyűrűzik, ám

a kormány egyedülálló intézkedésekkel: a rezsicsökkentés fenntartásával, az élelmiszerárstoppal, a benzinárstoppal és a kamatstoppal védi a lakosságot, emellett a családi adóvisszatérítéssel, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj kifizetésével emeli a jövedelmeket.

Az ITM korábban hangsúlyozta: a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar emberek jogszabályban rögzített áron kapják az áramot és a gázt. Így a magyar lakosság védett a világpiacon kialakult áremelkedésekkel szemben, és továbbra is Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti.

A hagyományos üzletek mellett az élelmiszert értékesítő webshopokban is vizsgálja február elsejétől a rögzített árak betartását a fogyasztóvédelem – figyelmeztetett  közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kijelölt termékeket a tavaly október közepinél drágábban kínáló, az előírt mennyiséget készleten nem tartó vagy a tájékoztatásban mulasztó kereskedő az első jogsértést sem ússza meg figyelmeztetéssel – jelentette be Schanda Tamás, a minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Kiemelte: a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei az általános gyakorlattól eltérően kötelezően bírságot szabnak ki, amely 50 ezertől akár több millió forintra rúghat.

Emlékeztetett: a járvány, az európai energiaválság és elszabadult energiaárak miatt egész Európában jelentősen nőnek az élelmiszerárak, és ez sajnos Magyarországra is begyűrűzik. A kormány a magyar családok védelme érdekében döntött az élelmiszerárstopról.

Az intézkedés február elsejétől a tavaly október 15-i szinten rögzíti a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát. A rezsicsökkentés, a benzinárstop és a kamatstop után ezzel újabb beavatkozás javítja a magyarok megélhetését. A nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek limitált árának köszönhetően havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a háztartások. Az árstop különösen a gyermekes családokat és az időseket védi –írták.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen fordulatot és drámai végjátékot hozott a Bayern-Real BL-elődöntő

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

borsonline.hu

Teljesült Vajna Timi elhunyt nagymamájának leghőbb vágya

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Diana hercegné: Nem Kamilla tette tönkre a házasságunkat!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való