Létrehozva: 2022.02.26.
Módosítva: 2022.02.26.

A keleti országrészbe átcsoportosított magyar katonák kettős feladatot látnak el

A keleti országrészbe átcsoportosított egységek kettős, humanitárius és katonai feladatot látnak el – jelentette ki a honvédelmi miniszer pénteken Szentesen.

Szerző Ripost

Benkő Tibor azt követően, hogy szemlét tartott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Debrecen és Hajdúhadház térségébe induló egységeinél, újságíróknak azt mondta, a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást.

A katonai készenlét pedig garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek

– közölte a miniszer.

Benkő Tibor hangsúlyozta, Magyarország a NATO tagjaként önerőből, nemzeti szinten oldja meg azt a feladatot, melyet más országok nemzetközi szinten próbálnak ellátni.

Leszögezte, a NATO nagyra értékeli, hogy a magyar katonák képesek az országbiztosítási feladatot önállóan ellátni. Mint mondta, csütörtökön a NATO védelmi minisztereinek megbeszélésén elismerően szóltak a magyar katonák felkészültségéről.

A miniszter úgy fogalmazott, nem lehet tudni, hogy az orosz agresszió mekkora területet érint, de minden eshetőségre készen kell állni.

Nem kell megijedni, pánikba esni az ország keleti felében sem. Arra az esetre, ha a háborús helyzet még inkább nyugatra tolódva közelebb kerül Magyarország határaihoz, a NATO-val egyeztetve elkészültek a tervek.

A szükséges katonai képességeket Magyarország tovább tudja erősíteni önállóan vagy nemzetközi együttműködéssel

– mondta Benkő Tibor.

A honvédelmi tárca vezetője kifejtette, a szárazföldi és légi felderítők már megkezdték munkájukat, az előkészítő erők megérkeztek a keleti országrészbe, a harcoló és a kiszolgáló, támogató erők átcsoportosítása jelenleg is zajlik. A kötelékek zöme vasárnapig megérkezik célállomására. Amennyiben a helyzet rosszabbra fordul, újabb erőket csoportosíthatnak át.

A miniszter kitért arra: fel kell készülni, hogy az ukrajnai mozgósítás miatt egyesek a zöldhatáron keresztül kívánnak magyar területre lépni. A katonák feladata a rendőri munka segítése. Előfordulhat olyan eset is, hogy menekülő katonák technikával vagy saját fegyverükkel érkeznek Magyarországra – mondta.

A kormány szerint fel kell készülni minden helyzetre az ukrán–orosz konfliktus miatt. Az elsődleges cél, hogy ha esetleg tovább romlik a biztonsági helyzet a szomszédban, akkor se jöhessenek át fegyveres csoportok magyar területre. Emellett fel kell készülni egy Ukrajna felől érkező menekülthullámra is. A kormány szerint Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak, és ahogy eddig sem, ezúttal sem fogja megvétózni a keleti szankciókat.

Magyarország, ahogy máskor, úgy most sem bontja meg az európai egységet – erről beszélt Szijjártó Péter a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bejelentkezve, mielőtt egy magyar üzletemberekből álló delegációval Egyiptomba és Bahreinbe utazott.

A külügyminiszter azt mondta, hogy az elmúlt napokban olyan irányt vettek a fejlemények, amelyek ellentétesek Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel. Szólt arról is, hogy

a biztonsági helyzet romlásával párhuzamosan komoly dezinformációs és álhírkampány is zajlik.

Hangsúlyozta, álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban

„Mi, magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek: Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Mint ahogy mindig is tettük, és nem bontjuk meg az európai egységet a válasz tekintetében, mint ahogy sohasem tettük” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Közölte: ma összeülnek az állandó képviselők Brüsszelben annak érdekében, hogy délutánra jogilag is létező formában jöjjenek létre azok a szankciós intézkedések, amelyek az Európai Unió egységes válaszát jelentik az elmúlt napok kelet-európai fejleményére. Hozzátette,

mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.

Magyarország együtt az Európai Unióval, együtt a NATO-val elkötelezett, hogy Európában béke és biztonság legyen, ugyanakkor a Magyar Honvédségnek hivatott garantálni az ország védelmét és biztonságát – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en.

„Ha eszkalálódik, tovább bonyolódik a helyzet, és háborús körülmények alakulnak ki Ukrajna más terültén is, a nyugati térségre gondolok, akkor nem engedhetjük meg azt, hogy Magyarország terültére ezek a fegyveres küzdelmek átsódródjanak, és ha Ukrajnából pedig menekültek érkeznének Magyarországra, a befogadásukat, az érkezésüket egyrészt biztosítani kell, másrészt pedig segíteni kell” – mondta Benkő Tibor.

A miniszter a keleti országrészbe vezényelt honvédségi erőkről szólva hangsúlyozta:

az egységeknek a feladata lesz, hogy szárazföldön és a levegőben is biztosítsák Magyarország határát.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott