12 hónapja

Sorállás és csökkenő bevétel: ez lett a BKK-jegyautomaták leszereléséből

Megint sikerült ügyesen „spórolnia” a Karácsony Gergely-féle budapesti városvezetésnek. És ki szívta meg, hogy leszereltek egy csomó BKK-automatát? Természetesen Budapest lakói!

Vajon ki szívta meg, hogy leszereltek egy csomó BKK-automatát? – teszi fel a kérdést a Ripost7, melyre a hetilap meg is adja a választ: Természetesen Budapest lakói! De persze a városba érkező vidékiek és turisták sem lehetnek boldogok…

Karácsony Gergely valószínűleg nem áll sorba a megmaradt BKK-automatáknál jegyért, vagy keresgél kétségbeesetten egy működő gépet, mint egy turistának kell, amikor megérkezik Magyarország fővárosába. Szép képet nyer hazánkról a külföldi, amikor az első élménye, hogy lekési a reptéri buszt, mert egy órát kell sorba állni – ugyanis az „okos” budapesti városvezetés üzemen kívül helyezte a meglévő automaták felét… És ez nem egy epizód a Mekk mesterből, hanem a valóság!

Óriási sorok Ferihegyen BKK-jegyért, miután lekapcsolták az automaták felét (Fotó: facebook)

46 jegyautomatát szereltek le

De persze a turistáknál jobban sajnáljuk a budapestieket, akik megint az esztelen „spórolás” áldozatai.

„A jelenleg üzemelő 364 automatából 318 elérhető gép lesz a fővárosban” – jelentette be nemrég a Budapesti Közlekedési Központ megtakarításra, illetve a megváltozott jegyvásárlási szokásokra hivatkozva.

Ez nem spórolás, hanem pénzkidobás!

„Nem jó ötlet leszerelni a jegyautomatákat spórolásra hivatkozva, hisz épp ezek szedik be a bevételek nagyját. Szomorúan látom, hogy az elmúlt napokban mégis sorra tűnnek el az automaták Budapest csomópontjairól” – kommentált Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, volt BKK-vezér a Facebook-oldalán.

„2014-ben több mint 300 új, bankkártyát is elfogadó, bérletet is árusító, éjjel-nappal működő automata jelent meg a BKK hálózatán. Korábban az emberek a szabad ég alatt álltak sorban bérletért a pénztárak előtt, a BKV elszórt automatái csak érmét fogadtak el és csak jegyet adtak ki – már ha azt egyáltalán. Az új automaták és az értékesítési csatornák bővítése révén minden várakozásunkon felül, 10 milliárd forinttal nőttek a jegyárbevételek, éjjel-nappal elérhetővé váltak a jegyek és bérletek a város számos pontján. Az automaták szedik be 2021-ben is a BKK bevételeinek többségét. Több tízmilliárd forintot szed be a BKK az automaták által” – írja Vitézy Dávid.

Barbár módon tönkreteszik a városképet is

„Ráadásul a BKK barbár módon tünteti el az egyébként európai uniós forrásból vásárolt és tökéletesen működő automatákat, a helyük üresen tátong a város számos pontján. A Széll Kálmán téri metróépület felújításakor gondoltunk az automatákra, és az építészeti koncepció integráns részeként lettek elhelyezve – most ott tátong a helyük. A város más pontjain az automaták alapzatai állnak üresen – mindez egy elvileg fél éve tervezett intézkedés eredményeként.

Fotó: facebook

Mielőtt valaki a pénzhiányra hivatkozna, nem árt emlékezni: az automaták üzembe állítása után szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az értékesítési csatornák szűkítésének hatása bevételki­esés lesz, tehát a BKK és ezáltal a fővárosi önkormányzat pénzügyi pozíciói romlani és nem javulni fognak az intézkedés által. A leszerelt automaták révén garantáltan jegybevétel fog eltűnni a rendszerből” – írja Vitézy.

A BKK hivatalos közlése szerint egy automata havi üzemeltetési költsége 130 ezer forint. A bevételi adatokat visszaosztva látható: a korábbi automataflotta bármely tagja 80-szor annyi bevételt szedett be, mint amennyibe a fenntartása kerül, és még a legrosszabbul teljesítő automaták is sokszorosan „behozták” a működési költségüket. Ezen adatokat látva az automatahálózat leépítése valójában csak egyet üzen: a BKK-t nem érdeklik a saját jegybevételei. Kiábrándító és elszomorító ezt a leépülést látni – teszi hozzá Vitézy.

3000 szemeteskukát is leszereltek

A főváros „spórolásból” több ezer kukát szerelt le az elmúlt két évben – sajnos látszik is a városon, mert elöntötte a szemét… A városvezetés elismerte, hogy a 11 ezer fővárosi kukából csaknem 3 ezret leszerel, amitől több mint 120 millió forintos megtakarítást reméltek. Cinikusan megjegyezhetnénk, hogy körülbelül ennyit érhet a milliárdosok fényűző luxuséletét élő budapesti közműcég-vezér, Mártha Imre egyetlen telivér lova…

3000 szemetest leszedtek, sok letört kukát meg nem pótolnak... Csoda, hogy elönti a szemét Budapestet? (Fotó: metropol)

Persze ideológia is jut a főváros leépítéséhez: „Természetesen nem azért szerelik le a kukákat, hogy szemetesebb legyen a város. A gazdasági megfontolások mellett célunk, hogy csökkentsük a hulladéklerakóba és a hulladékégetőbe került, nem válogatott szemét mértékét” – mondta a Narancs.hu-nak Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

Szép tőlük, hogy nem akarják, hogy szemetesebb legyen a város. De talán erre nem a kukák leszerelése a legjobb megoldás…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon súlyos orosz bejelentés érkezett

borsonline.hu

"Megrekedt lélek vagyok" - szívszaggató levelet írt, majd vonat elé lépett a modell szépségű lány Nagykőrösön

mandiner.hu

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát: ezt gondolja Orbán Viktorról

ripost.hu

„Kicsi lelked sokat szenvedett, de most már nyugovóra térhetsz” – búcsúzik vőlegénye a Nagykőrösön vonat elé lépett Barbitól

magyarnemzet.hu

Szerdán egy kicsit leáll az élet, százezreket érinthet, hogy nem lesz internet

ripost.hu

Gyanús videóval üzent Vajna Timi

travelo.hu

Sivatagtól a Déli-sarkig :a csodanő kalandos útjai - interjú Lubics Szilviával

veol.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. munkatársat keres Kereskedelmi Tanácsadó munkakörbe (x)

ripost.hu

Kiderült a szörnyű titok: Ezért lett öngyilkos a vonat elé lépő nagykőrösi menyasszony

ripost.hu

Két pici fiát hagyta hátra a hétvégén elhunyt fiatal színésznő

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak

POLITIK

Magyargyűlölő szélsőséges LMBTQ-aktivista lett az új EP-alelnök

POLITIK

Továbbra is súlyos harcok dúlnak Donyeck megyében

POLITIK

Álságos kettős mérce: amit Brüsszel felró a magyar kormánynak, a balos spanyol vezetésnek elnézi

POLITIK

A dollárbaloldal piszkos kampányára mehetett a külföldi pénz

POLITIK

Továbbra is nagy nyomás alatt hazánk déli határa