Létrehozva: 2022.01.14.

Sorállás és csökkenő bevétel: ez lett a BKK-jegyautomaták leszereléséből

Megint sikerült ügyesen „spórolnia” a Karácsony Gergely-féle budapesti városvezetésnek. És ki szívta meg, hogy leszereltek egy csomó BKK-automatát? Természetesen Budapest lakói!

Vajon ki szívta meg, hogy leszereltek egy csomó BKK-automatát? – teszi fel a kérdést a Ripost7, melyre a hetilap meg is adja a választ: Természetesen Budapest lakói! De persze a városba érkező vidékiek és turisták sem lehetnek boldogok…

Karácsony Gergely valószínűleg nem áll sorba a megmaradt BKK-automatáknál jegyért, vagy keresgél kétségbeesetten egy működő gépet, mint egy turistának kell, amikor megérkezik Magyarország fővárosába. Szép képet nyer hazánkról a külföldi, amikor az első élménye, hogy lekési a reptéri buszt, mert egy órát kell sorba állni – ugyanis az „okos” budapesti városvezetés üzemen kívül helyezte a meglévő automaták felét… És ez nem egy epizód a Mekk mesterből, hanem a valóság!

Óriási sorok Ferihegyen BKK-jegyért, miután lekapcsolták az automaták felét (Fotó: facebook)

46 jegyautomatát szereltek le

De persze a turistáknál jobban sajnáljuk a budapestieket, akik megint az esztelen „spórolás” áldozatai.

„A jelenleg üzemelő 364 automatából 318 elérhető gép lesz a fővárosban” – jelentette be nemrég a Budapesti Közlekedési Központ megtakarításra, illetve a megváltozott jegyvásárlási szokásokra hivatkozva.

Ez nem spórolás, hanem pénzkidobás!

„Nem jó ötlet leszerelni a jegyautomatákat spórolásra hivatkozva, hisz épp ezek szedik be a bevételek nagyját. Szomorúan látom, hogy az elmúlt napokban mégis sorra tűnnek el az automaták Budapest csomópontjairól” – kommentált Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, volt BKK-vezér a Facebook-oldalán.

„2014-ben több mint 300 új, bankkártyát is elfogadó, bérletet is árusító, éjjel-nappal működő automata jelent meg a BKK hálózatán. Korábban az emberek a szabad ég alatt álltak sorban bérletért a pénztárak előtt, a BKV elszórt automatái csak érmét fogadtak el és csak jegyet adtak ki – már ha azt egyáltalán. Az új automaták és az értékesítési csatornák bővítése révén minden várakozásunkon felül, 10 milliárd forinttal nőttek a jegyárbevételek, éjjel-nappal elérhetővé váltak a jegyek és bérletek a város számos pontján. Az automaták szedik be 2021-ben is a BKK bevételeinek többségét. Több tízmilliárd forintot szed be a BKK az automaták által” – írja Vitézy Dávid.

Barbár módon tönkreteszik a városképet is

„Ráadásul a BKK barbár módon tünteti el az egyébként európai uniós forrásból vásárolt és tökéletesen működő automatákat, a helyük üresen tátong a város számos pontján. A Széll Kálmán téri metróépület felújításakor gondoltunk az automatákra, és az építészeti koncepció integráns részeként lettek elhelyezve – most ott tátong a helyük. A város más pontjain az automaták alapzatai állnak üresen – mindez egy elvileg fél éve tervezett intézkedés eredményeként.

Fotó: facebook

Mielőtt valaki a pénzhiányra hivatkozna, nem árt emlékezni: az automaták üzembe állítása után szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az értékesítési csatornák szűkítésének hatása bevételki­esés lesz, tehát a BKK és ezáltal a fővárosi önkormányzat pénzügyi pozíciói romlani és nem javulni fognak az intézkedés által. A leszerelt automaták révén garantáltan jegybevétel fog eltűnni a rendszerből” – írja Vitézy.

A BKK hivatalos közlése szerint egy automata havi üzemeltetési költsége 130 ezer forint. A bevételi adatokat visszaosztva látható: a korábbi automataflotta bármely tagja 80-szor annyi bevételt szedett be, mint amennyibe a fenntartása kerül, és még a legrosszabbul teljesítő automaták is sokszorosan „behozták” a működési költségüket. Ezen adatokat látva az automatahálózat leépítése valójában csak egyet üzen: a BKK-t nem érdeklik a saját jegybevételei. Kiábrándító és elszomorító ezt a leépülést látni – teszi hozzá Vitézy.

3000 szemeteskukát is leszereltek

A főváros „spórolásból” több ezer kukát szerelt le az elmúlt két évben – sajnos látszik is a városon, mert elöntötte a szemét… A városvezetés elismerte, hogy a 11 ezer fővárosi kukából csaknem 3 ezret leszerel, amitől több mint 120 millió forintos megtakarítást reméltek. Cinikusan megjegyezhetnénk, hogy körülbelül ennyit érhet a milliárdosok fényűző luxuséletét élő budapesti közműcég-vezér, Mártha Imre egyetlen telivér lova…

3000 szemetest leszedtek, sok letört kukát meg nem pótolnak... Csoda, hogy elönti a szemét Budapestet? (Fotó: metropol)

Persze ideológia is jut a főváros leépítéséhez: „Természetesen nem azért szerelik le a kukákat, hogy szemetesebb legyen a város. A gazdasági megfontolások mellett célunk, hogy csökkentsük a hulladéklerakóba és a hulladékégetőbe került, nem válogatott szemét mértékét” – mondta a Narancs.hu-nak Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

Szép tőlük, hogy nem akarják, hogy szemetesebb legyen a város. De talán erre nem a kukák leszerelése a legjobb megoldás…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Katalin hercegnének le kell mondani azokról, amiket a legjobban szeret: gyökeres változtatásra van szükség

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük