1 éve

Orbán Viktor: így van lehetőség a negyedik oltás felvételére

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában kiemelte: a kormány támogatja a negyedik oltás felvételét is.

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a beszélgetés elején arról beszélt, hogy még nincs vége a járványnak. Az egyetlen védekezési eszköz az omikron variánssal szemben az oltás – tette hozzá. A szülőket arra kérte, hogy fontolják meg a gyerekek beoltását.

„A gyengébb variáns nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány” – mondta a kormányfő. Januárban minden hétvégén van oltási akciónap, csütörtöktől szombatig – közölte.

Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő elmondta, hogy azért változnak a védettségi szabályok, mert ez a variáns gyorsabb lefolyású.

„Az iskolákban fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradnia és február 15-től már csak oltás alapján adnak ki védettségi igazolványt, azaz tulajdonképpen a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik” – közölte a kormányfő.

Vagyis az oltási igazolvánnyá alakult védettségi igazolvány akkor lesz érvényes február 15. után, ha megvan a harmadik oltás, vagy, ha a második oltás után nem telt még el hat hónap.

A negyedik oltás kérdéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány támogatja azt, négy hónappal a harmadik oltás után lehet legkorábban felvenni, hat hónap után pedig a szakértők kifejezetten javasolják ezt. A miniszterelnök szerint a negyedik oltás felvétele előtt mindenkinek érdemes kikérni a háziorvosa véleményét.

A kormányfő hangsúlyozta: a háziorvosok is fognak tartani egész napos oltást. Mint Orbán Viktor elmondta, Pfizerből több mint 2 millió, Modernából majdnem 700 ezer vakcinánk van, tehát van elegendő modern vakcina is.

Orbán Viktor a meglódult árakról is beszélt.

„Olyan infláció van egész Európában amely eltéríti a gazdaságot a normális működésétől. Nem lehet az inflációt megállítani az országhatárokon, ezért a ránk gyakorolt negatív hatásait kell tompítanunk” – mondta. A miniszterelnök szerint két irányból kell védekezni.

„Az egyik hogy emeljük a béreket, meg a nyugdíjakat. A másik hogy ahol lehetséges megfogjuk az árak emelkedését” – mondta. 2013 óta van rezsicsökkentés Magyarországon.

Az infláció beütött az üzemanyagárakban is. Ez pedig nem csak az üzemanyag árát növeli, hanem mindenben megjelenik, mert az árut szállítani kell.

„Ezért ott bevezettünk egy árstoppot, és sikerült” – idézte fel a kormányfő. Van egy másik fenyegető dolog a családok életében, ez pedig a hitel.

„Ahol korábban hiteleket vettek fel, nem fix kamaton, ott kamatnövekedés jelentkezik. Itt bevezettünk egy kamatstoppot, nehogy a megnövekedett kamatszint miatt a családok elveszítsék a fedelet a fejük felől” – mondta a kormányfő.

Az élelmiszerárstopról hangsúlyozta, hogy előírták, hogy a boltokban kötelező legyen tartani a csökkentett árú termékekből is.

Az intézkedést szerb minta alapján készítették elő: februártól hat alapvető élelmiszer esetében az október 15-i árszintre kell visszatérnie a boltoknak. Az intézkedés 90 napra szól.

A termékek a következők: kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és farhát és a 2,8 százalékos tehéntej.

„Néhány alapvető élelmiszer árát már korábban csökkentettük öt százalékra, de akkor a baloldal ezt az intézkedést nem támogatta” – fogalmazott Orbán Viktor.

A gyermekvédelmi törvényt érintő bírálatokról elmondta, hogy Magyarország egy szabad ország, ahol az emberek szabadon választhatják meg életformájukat.

„A gyermekvédelmi népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket” – fogalmazott Orbán Viktor.

A mobil oltóállomásokon 16 megyében 136 településen 32 ezer embernek 52 ezer oltást adtak be a program kezdete óta óta, tíz hónap alatt – ismertette a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szombaton a Nógrád megyei Sóshartyánban, ahol a honvédségi oltóbuszban adják be az oltásokat. Németh Szilárd azt mondta: mivel többnyire nehezen megközelíthető kis falvakról, zsákfalvakról van szó, ahol a lakosság kevésbé mobil, mint a városokban, óriási feladatot látott el a magyar honvédség ezen a területen is. Sóshartyánban, a Salgótarjánhoz közeli, mintegy 900 lakosú faluban folyamatosan érkeztek az emberek, hogy megkapják az első, a második, vagy a harmadik oltást. A honvédségi oltóbuszok tíz hónapja üzemelnek, tavaly március 27-én a Nógrád megyei Nőtincsen dolgoztak először. Németh Szilárd az oltás helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, a honvédségnek öt oltóbusza van. Nógrád megyében kilencedik alkalommal jár oltóbusz, és szombaton kilenc település polgárai kaphatják meg az oltást Sóshartyánban. Szólt arról is, hogy Nógrád megyében 60 százalékos az átoltottság, Sóshartyánban pedig 70 százalék fölötti. Az adatok jól mutatják, hogy itt jóval kevesebben fertőződnek meg, akik pedig megfertőződnek, sokkal könnyebben vészelik át a betegséget – tette hozzá. Egy oltóbusz 150-160 embert képes ellátni egy nap, Sóshartyánba is 180 adag oltóanyaggal érkezett a honvédségi oltóbusz. Egy-egy buszon hat-tíz ember teljesít szolgálatot, köztük egy oltást vezető orvos, egy egészségügyi katona, szakápolók, mentőtiszt, és adminisztrátor – ismertette. Németh Szilárd köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az oltások megszervezésében, és elismerését fejezte ki a magyar katonáknak, honvédeknek, akik egyaránt teljesítettek szolgálatot kórházi oltópontokon és a határoknál is. Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője jó hírnek nevezte, hogy Nógrádban 108 ezer ember vette fel az oltást, ezzel a megyei adatok nagyjából az országos átlaghoz közelítenek. Ugyanakkor jelezte, hogy a megyében 39 ezer ember számára már időszerű lenne az emlékeztető oltás beadása, de nagyobb probléma, hogy van 8 ezer 60 év fölötti állampolgár, aki még az első oltást sem vette fel. Miután a vírussal szemben egyedül az oltás nyújthat védelmet – hangoztatta -, arra kér mindenkit Nógrád megyében is, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részletek derültek ki a Deák téri késelésről

origo.hu

Súlyos döntést kell meghoznia Opitz Barbi édesapjának

borsonline.hu

„El kell mennem a faluból” – Népharag zúdult Opitz Barbi édesapjára

hirtv.hu

Pünkösd: Egyház születésének napja

ripost.hu

Legalább 119 ufó zuhant le a Földre, júniusban nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat

vg.hu

Krakkóban majdnem kétszázezerrel többet lehet keresni, mint Budapesten

origo.hu

Botrányt okozott Selena Gomez Beyoncé párizsi koncertjén - videó

mindmegette.hu

Undorító dolog mászott elő a Nutellából: sokkot kapott a bécsi édesanya

ripost.hu

Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet

ripost.hu

Lebuktatták a rajongók Nótár Mary-éket

ripost.hu

„Ennek semmi köze nincs a kapcsolatunkhoz” – Ebbe nagyon belenyúlt Király Viktor

ripost.hu

Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK

Elképesztő! Eva Kaili visszaül az Európai Parlamentbe

POLITIK

Karácsony egyértelműen elkötelezte magát a háború mellett

POLITIK

Itt a videóbizonyíték: Baloldali politikusok rontottak a rendőrökre

POLITIK

Mécses szorult egy süni fejére a csömöri temetőben - fotó

POLITIK

Amerika elkerülheti a pénzügyi csődöt

POLITIK

Londoni orosz nagykövet: Moszkva békét akar

POLITIK

Kinyitott a Balaton, kezdődik a szezon: ne lepődj meg, ha ilyen árakat látsz - videó