Létrehozva: 2022.01.30.

Megelevenedik az ősi Székelyföld – bámulatos lenyomat készült

Csináltuk a szénát címmel jelent meg Várnai László második képeskönyve, ami reális képet nyújt a székelyek hagyományairól, és Erdély megmaradt, régi világába kalauzol.

Várnai László bemutatja az Erdélyben még fellelhető tradicionális földművelést és gazdálkodást – olvasható a Ripost7 január 25-én megjelent számában.

„A kilencvenes években jártam először Erdélyben, ahol egy nagyon más, ősi életmóddal találkoztam. Amikor később visszatértem, azt tapasztaltam, hogy ez a világ nagyon gyorsan eltűnik, ezért szerettem volna dokumentálni” – mondja Várnai, aki íróként és fotósként is jegyzi a könyvet. A 160 oldalas képes album csak a kezdet: az író szeretné, ha utazókiállítás is nyílna a fotóiból, illetve a könyv az iskolák könyvtárába is bekerülne. A magyar gyerekek ugyanis már csak fotókról, könyvekből tudhatják meg, milyen, amikor csordában hajtják a teheneket, hogyan fejik meg őket vagy milyen kemény munkát takar a „Kovács” családnevünk.

Fotó: Várnai László

A szerző könyve irodalmi műként is megállja a helyét, a képekhez tartozó szövegek volta­képpen egyperces novellák, nem puszta leírások. A Csináltuk a szénát méltó korlenyomat egy eltűnő világról, olyan helyekre kalauzolva az olvasót, amely egykoron hazánk területe volt.

Gálkút, Hargita megye

Székelyföldön a legkeményebb munkát az erdőben dolgozó lovak végzik. A Balánbánya-közeli hegyekben, Gálkúton a sűrű, meredek, hegyoldali fenyőerdők kitermeléseihez, a széldöntések helyszíneire a munkagépek nem tudnak felmenni, ezért a favágók lovakkal húzatják ki az erdőből a négy méter hosszú, tonnás tőkéket.

Fotó: Várnai László

A munka igencsak veszélyes, és jól idomított, a gazdával összeszokott lovat kíván. Ennek ellenére gyakori a baleset, a meginduló rönkök a lovat és gazdáját is elsodorhatják, maguk alá gyűrhetik.

Háromkút, Hargita megye

A Hagymás-hegység mögött a völgyben megbúvó Háromkút békés hely. Kora reggel pára nyújtózik a hegyek alatt, a tágas völgy közepén patak kanyarog, aminek a szélén tehenek ropogtatják a vastag füvet.

Fotó: Várnai László

Gyimesközéplok, Hargita megye

„Csak apám tudja így megrakni a szekeret” – néz csillogó szemmel a gyimesközéploki fiú az apjára az ebben az életkorban szokatlan csodálattal.

Fotó: Várnai László

„Régebben szégyen volt, és ma is az, ha valaki úgy jött haza az erdőről a szénásszekérrel, hogy az félre volt rakva. A leányok is megnézték az utcán, hogy a legény milyen szekeret rakott” – meséli Károly gazda homlokára feltolt szalmakalappal, vasvillával a kezében.

Székelyvarság, Hargita megye

A teli tőggyel bőgő tehenet, elkóborló makacs bivalyt, értetlen borjút hazáig, majd a kapun béterelni nem egyszerű feladat, a falu naponta ismétlődő közösségi játéka, mely sok (kár)örvendésre ad alkalmat.

Fotó: Várnai László

Váralmás, Szilágy megye

„Tőlünk ebéd nélkül senki el nem megy!” – invitált beljebb minket Anna néni. A Szabó házaspár a kalotaszegi Váralmáson él. Bár ma elválaszthatatlan, örökös párnak tűnnek, nem oly régóta házasok. Anna néni gyerekei már nagykamaszok voltak, amikor a férje „meghót”, akkor gyütt össze a szomszédban élő öreglegénnyel, Pállal. Azóta, mint a mesében, együtt vannak jóban, rosszban. Pál hazaszekerezi, amit kell, ellátja a lovat, malacot, Anna eteti a baromfikat, süt-főz, rendben tartja a házat.

Fotó: Várnai László

Csíkszentdomokos, Hargita megye

Mi marad meg Erdélyben a hagyományokból? Sebő Ferenc gondolata lehet a válasz: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Fotó: Várnai László

Székelyvarság, Hargita megye

Csíkszentdomokoson még most is négy kovács van, nincs, aki ne ismerné őket. „Több, mint műkörmös!” – von büszkén elsőre fura párhuzamot Lai, a kovács. A nagyfaluban sok a gazda, még ma is több mint hatszáz lovat tartanak. „Volt ezer is” – teszi hozzá szomorún.

Fotó: Várnai László

Csíkszentdomokos, Hargita megye

Most a lovon a sor az erőlködésben, gőzölög a háta, mire felhúzza a tonnányi rakományt a dombtetőre. Fúj a szél, ránk fagy az izzadtság, csontig hatol a hideg köd. Az alvó földek fölött a kóbor varjúkárogás csak még nagyobbá teszi a szétterülő csendet. Párállik a föld, a lelógó felhőfoszlányok közt néha előbukkannak a környező hegyek. „A föld csak akkor ad, ha kap is. Ha nincs trágyázva, akkor csak évi egyszer lehet kaszálni. Itt a hegyekben gyengécskék, szikesek a földek, de lent a völgyben, ott olyan zsíros a föld, jaj, azzal nálunk már trágyáznának!” – sóvárog a gazda.

Fotó: Várnai László

Alsórákos, Hargita megye

A 91 éves Ilonka néni egész életében Alsórákoson élt… A kezében lévő képen elsőáldozó korában látható. 2018-ban halt meg.

Fotó: Várnai László

Nagygalambfalva, Kolozs megye

Történt pedig, hogy összehívták Bukarestben a nemzetgyűlést, hogy minden nemzetiség elmondhassa a panaszait. Sorra kerül egy székely bácsi is: „Száz évvel ezelőtt a románok a faluban elloptak 5 birkát!” „Nincs aktuálisabb panaszuk?” – kérdi a levezető elnök. „Kívánja, hogy jegyzőkönyvbe vegyük?” „Nem köll” – legyint a székely bácsi. Kisvártatva újra rá kerül a sor. „Száz évvel ezelőtt a románok ellopták a szilvafáról a termést.” „Kívánja, hogy jegyzőkönyvbe vegyük?” „Nem köll!” – legyint újra. Mikor harmadszorra is sorra kerül, újra rákezdi: „Száz évvel ezelőtt…” A román delegált már nem bírja, hogy közbe ne kiabáljon: „Száz évvel ezelőtt mi itt sem voltunk!” „Na, ezt vegyék jegyzőkönyvbe!” – csap az asztalra a székely bácsi.

A képek és a képaláírások Várnai László: Csináltuk a szénát című könyvéből származnak. Minden kép megtekinthető a www.varnailaszlo.hu oldalon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a poloskainvázió: megint elárasztják Budapestet, ilyen veszélyesek még soha nem voltak

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

magyarnemzet.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett