Létrehozva: 2022.01.03.

Kiderült, hogy vélekednek a nagy hitelminősítők Magyarországról

A Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch hitelminősítő is ítéletet mondott hazánkról.

„Magyarország úgy zárta a tavalyi évet, hogy mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, tehát a befektetők a válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a legújabb Facebook-bejegyzésében hétfőn.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch hitelminősítő is befektetésre ajánlott országnak tartja Magyarországot – mutat rá a pénzügyminisztérium első emberének poszjta.

Varga Mihály szerint ezt a bizalmat erősíti néhány tényező az elmúlt hónapból, ezek között kiemelte: Magyarország 430 millió dollárnyi adósságot törlesztett elő, ezzel 10 milliárd forintos megtakarítást ért el, és jelentősen javította az államadósság futamidejét.

Ide sorolta azt is, hogy Magyarország 1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényre, ezzel tovább nőtt az adósságfinanszírozás biztonsága. Magyarország a világon elsőként Zöld Pandakötvényt bocsátott ki a kínai kötvénypiacon. A közel kétszeres kereslet azt mutatja, hogy a kínai befektetők jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól – húzta alá.

A következő ilyen bizalmat erősítő tényező a tárcavezető szerint, hogy a kormány 350 milliárd forinttal emelte az ország pénzügyi tartalékait decemberben, így Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben.

Kiemelte azt is, hogy az átütemezhető beruházásokkal a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el az idei évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja és tovább csökkenti az államadósság-rátát. Emellett a családi adóvisszatérítéshez, a 13. havi nyugdíjhoz, a 25 év alattiak adómentességéhez és a béremelésekhez szükséges források is rendelkezésre állnak.

Varga Mihály összegzése szerint erőteljes növekedést, javuló egyensúlyi mutatókat várnak a következő időszakban, és a munkát folytatják.

Felminősítette Magyarországot a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot – írja az MTI. A Moody’s ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenálló képességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette. A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is jók. A cég várakozása szerint
a magyar GDP potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.
A Moody’s értékelése szerint az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését, alátámasztva a magyar költségvetési helyzet erősségét. A hitelminősítő az államadós-besorolás javítása mellett az eddigi A2-ről egy fokozattal A1-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát. A Moody’s elemzése szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi. A Moody’s hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával. A magyar költségvetési és makrogazdasági politikát rendszeresen értékeli az Európai Bizottság, és az EU-hoz kötődő erőteljes kereskedelmi-beruházási kapcsolatok a Moody’s megítélése szerint minimálisra csökkentik az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát – áll a felminősítéshez fűzött elemzésben.
A Moody’s kiemeli, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar hazai össztermék tavaly 5 százalékkal csökkent, vagyis kisebb mértékben, mint az Európai Unió egésze, amelynek gazdasági teljesítménye átlagosan 5,9 százalékkal esett vissza 2020-ban.
A Moody’s véleménye szerint a magyar gazdaság középtávú kilátásait a 2025-ig tartó előrejelzési időszakban a magas beruházási ráták támasztják alá, és ez egyrészt azt tükrözi, hogy Magyarország vonzó a külföldi befektetők számára, másrészt azt, hogy a magyar kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytat, beleértve alacsony társasági adót és a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásainak folyamatos csökkentését. A magyar gazdaságban tavaly a GDP-érték 27,6 százalékának felelt meg a beruházási ráta, vagyis magasabb volt, mint a 22 százalékos uniós átlag – hangsúlyozza elemzésében a hitelminősítő. A Moody’s kiemeli azt is, hogy tavaly egyetlen nagyberuházási programot sem töröltek Magyarországon, így az autóipari kapacitásbővítő beruházásokat és a zöldmezős programokat sem. A cég közölte: azzal számol, hogy 2021–2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke-beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint
Magyarország a Baa besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelynek a 2020–2023-as időszakban sikerül csökkenteni GDP-arányos államadósság-rátáját.
A Moody’s előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken, emellett szűkülni fog a különbség a magyar adósságráta és a többi „Baa2” besorolású szuverén adós adósságrátájának jórészt stabil, 65 százalék körüli mediánja között. Az erőteljes jövedelmi bázis alapján ugyanakkor a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a „Baa2” besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék – hangsúlyozza elemzésében a Moody’s Investors Service. A Moody’s által pénteken bejelentett felminősítés nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot. A Moody’s új, Baa2 szintű magyar osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában BBB-nek felel meg. A Fitch és az S&P már két éve a jelenleg is érvényes BBB-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínuszról, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél a pénteken Londonban bejelentett felminősítés előtt ennél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tartott érvényben Magyarországra. A Moody’s pénteken az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását. A Fitch és az S&P is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody’s döntését a Magyar Nemzeti Bank azzal kommentálta, hogy a hitelminősítő 2020 szeptemberében megítélt pozitív kilátásának felminősítésre váltása időszerű volt. A magyar gazdaság ellenállónak bizonyult a koronavírus-válság során, míg a GDP helyreállása nemzetközi összevetésben is a legdinamikusabbak közé tartozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút