Létrehozva: 2021.07.16.

Itt a negyedik Auguszt-cukrászda Budapesten

Géraldine néven nyílt meg a 150 éves Auguszt cukrászdinasztia negyedik üzlete a Nemzeti Múzeum kertjében. Az egykori kertészlakból kialakított Auguszt-Géraldine Cukrászda a klasszikus minőségi torták mellett kézműves fagyival, könnyű reggeli- és ebédmenüvel is várja a vendégeket.

Szerző Ripost

A Géraldine-Auguszt Cukrászda nevét Apponyi Géraldine-ról kapta, aki annak idején dolgozott a Nemzeti Múzeumban, mielőtt házassága révén Albánia királynője lett. A múzeumkerti cukrászda megnyitóján Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója a Metropolnak elárulta, neki a fagyi most a kedvenc a Géraldine-ból.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Auguszték csodát művelnek! Számomra a csokoládé és a pisztácia verhetetlen. Az biztos, hogy mindenki talál itt olyan fagyit, aminek nem tud ellenállni.”

Egy, az alkalomhoz és a helyhez illően öltözött kalapos hölgy vendég úgy fogalmazott, számára a különböző töltelékes hasék jelentik a kísértést: „egyszerűen nem tudom abbahagyni!”

A titok abban lehet, amit a tulajdonos cukrászházaspár: Auguszt-Arató Flóra és Perge-Oláh Norbert megfogalmazott:

Valódi alapanyagokból dolgozunk, mindig elmondjuk, hogy nálunk nincsen margarin, nincsen növényi tejszín, nem használunk semmilyen helyettesítő, pótló, vagy félkész terméket.”

Mi az édességeket teszteltük, és csak egyetlen problémánk akadt, hogy egyszerre lehetetlen az összes mesés sütit megkóstolni. A krémesük eleve az örök kedvenc, de állandó dilemma az Eszterházy és az E80 között a választás, a különféle tömény krémes és gyümölcsös mousse-okról nem is beszélve. És ki nem maradjon: Augusztéknál a kávé is mennyei, nincs ez másként a Géraldine-ban sem!

A Géraldine-Auguszt megnyitójára eljött Lévai Anikó is, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnöke, a család jóbarátja is. Kérdésünkre elmondta: szerinte az Auguszt a béke szigete.

Amikor egy kis nyugalomra, beszélgetésre vágyunk, ha csak tehetjük, megyünk fel Auguszt Olgához a Sasadi útra. Jó, hogy most már itt a Múzeumkertben is van egy Auguszt-sziget.”

Itt a Géraldine-szelet

A Múzeumkert új Augusz-cukrászdájának alkottak egy saját süteményt is, a Géraldine-szeletet, amelynek elkésztésébe Auguszt-Arató Flóra avatott be minket.

Ebben birsalmazselé van, főzött csokoládé, és ezek tojásfehérjehab-lap réteggel váltakoznak. Azt gondoltuk, hogy ez a kicsit mediterrán, mégis klasszikus sütemény jól illik a névadó Apponyi Géraldine-hoz.”

Ebből és így készül:

Piskóta

3 egész tojás

12 dkg porcukor

12dkg mandulaliszt

3dkg liszt

2,5 dkg vaj

2 tojásfehérje

1,6 dkg kristálycukor

Formába öntjük, 1 cm vastagon, 170 fokon sütjük

Habalap

4 db tojásfehérje

25 dkg porcukor

11 gr kukoricakeményítő

A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, majd 50 fokos sütőben szárítjuk.

Birszselé

24 dkg bisalma pürésítve

1,6 dkg cukor

1,2 dkg pektin

1 mokkáskanál citromlé

Összemelegítjük a cukorral, amíg el nem olvad.

Csokikrém

3 tojás

13 dkg cukor

1 dkg vaníliás cukor

6 dkg sötét kakaópor

6 dkg étcsokoládé

15 dkg vaj

30 dkg tejszínhab

A tojásokat a cukorral, a kakaóporral és a csokival csípősre melegítjük, kihűlés közben robotgépben habosra keverjük, és apránként adjuk hozzá a lágy vajat. Hidegen adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Flóra férje, Oláh-Perge Norbert a fagylaltkészítés mestere is, tőle azt is megtudtuk, hogyan készül modern körülmények között a hagyományos, kézműves Auguszt-fagyi.

A sütemények készítéséhez hasonlóan a fagylalthoz sem használunk alapport. Mi magunk balanszírozzuk a saját fagyinkat. Itt a fagyáspontokkal, folyáspontokkal kell úgy manipulálnunk, hogy a nap végére egyazon pultban egyazon hőmérsékleten ugyanazt a krémes állagot érjük el, és nem utolsó sorban az íz intenzitása is megmaradjon. Ma már a modern körülmények között használunk ehhez Excel-táblát, ami pontosan kiírja a pontokat, és ha szerencsénk van, akkor jó eséllyel, jó minőséget tudunk készíteni, de igazából ez akkor dől el, amikor kész, és akkor látjuk, ha kellene még rajta „finomhangolni”.”

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: megtámadták Amerikát

origo.hu

Szexi sportszerelésben fotózgatta magát Alekosz volt szeretője

life.hu

Bébiszitter kerestetik: az anyuka túlzott követelései miatt háborog az internet

vg.hu

Kína védelmi megállapodást kötött Magyarországgal

metropol.hu

„Ittam egy sört a szívem miatt” – Dárdai eljátszotta az utolsó esélyét

origo.hu

Kiesnek a bikinifelsőből Köllő Babett formás mellei - kép

mindmegette.hu

Jobb, mint a bolti! Így készíts otthon kovászos vizes zsemlét

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat(x)

ripost.hu

Imádják az emberek Berki Mazsi legújabb fotóját, nem akárkivel látható rajta

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

lapcentrum.hu

Fizessen elő a Magyar Nemzetre most és a kedvezmény mellé ajándékot is kap!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Izraelben köszönetet mondtak a magyar kormány kiállásért

POLITIK

Brüsszelben valóságos "cenzúrahivatal" épül

POLITIK

Újabb dollármilliókhoz juthat a magyar baloldal

POLITIK

Tiltott pártfinanszírozás, hatalmas büntetést kaptak a baloldali pártok