Létrehozva: 2021.05.05.

Soros emberei szívósan tartják magukat a 444.hu vezetésében

A Kontra új sorozatában annak nézett utána, hogyan gazdálkodnak a baloldali médiumok, és milyen külföldi érdekcsoportok támogatják ezeket az újságokat. A lap elsőként Soros blogja, a 444 gazdálkodását nézte meg.

Mint írják, a 444-et kiadó céget, a Magyar Jeti Zrt.-t 2013-ban alapította az Indexből kiugrott Uj Péter, Szedeli Zsuzsanna, Fenyő Balázs István és Kardos Gábor Miklós. Az egyedüli tulajdonos ebben az időben a PlanCman Kft. volt, a céget ketten tulajdonolták: Uj Péter és Kardos Gábor Miklós.

Soros emberei a 444 tulajdonosi körében

Az alapítást követő évben, 2014-ben csatlakozott a cég igazgatóságához két Soros-közeli szereplő, Valér Kot és Marie Nemcova. „Az amerikai milliárdos ebben az időben nemcsak az embereit, hanem pénzt is adott a 444-nek” – kommentálta a pénzügyi manővert a Kontra. Arra alapozták állításukat, hogy a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. „Civil újságírás” című projektje 49 500 dolláros (közel 14 millió forintos) támogatást kapott az Open Society Initiative for Europe (OSIFE) magyarországi programjának részeként.

Nem mellékes, hogy a 444 igazgatóságban helyet foglaló Marie Nemcova a teljes cseh Soros-kirendeltség, az Open Society Fund Prague programigazgatója volt az 1990-es években, jelenleg pedig az Európában terjeszkedő, szintén a spekulánshoz köthető médiaalapítvány, a Media Development Investment Fund (MDIF; magyarul: Médiafejlesztési Beruházási Alapnak) programigazgatója.

Nemcovával egyidejűleg megjelent a Magyar Jeti Zrt. tulajdonosi hátterében a Digital News Ventures LLC nevű New York-i székhelyű vállalkozás is. Ez a cég is csak egy leányvállalata a Media Development Investment Fundnak, ami 2005 és 2009 között 15 millió dollárnyi támogatást kapott a Soros-féle Open Society Institute-tól, és amin keresztül a spekuláns 39 további országban is intézi a médiabefektetéseit. Az alap egyik igazgatósági tagja pedig a fentebb már emlegetett Nemcova.

Valer Kot ugyancsak kipróbált megbízható kádere Sorosnak: jelenleg is vezeti a fent említett médiafejlesztési alap internetes tanácsadó részlegét.

Az amerikai cég tulajdonrésze összesen 28,23 százalék a Magyar Jetiben, azonban a tőkeinjekció ennél jóval többet jelentett a 444 számára. A Kontra értékelése szerint ezzel a 444 Soros nemzetközi médiahálózatának a hazai leányvállalatává vált.

Nem maradtak pályázati pénz nélkül

Néhány napja a legnagyobb szlovák hírportált, az SME-et tulajdonló PENTA Investments befektetői csoport eladta részesedését a lapot kiadó Petit Press Rt.-ben. A vevő pedig éppen a 444-be magát bevásárló Media Development Investment Fund (MDIF). Az alap a hazai piacon sem teljesen ismeretlen, hiszen az MDIF 18,9 százalékban kisebbségi tulajdonosa a baloldali Magyar Narancsot működtető Magyarnarancs.hu Lapkiadó Kft.-nek.

Sorosnak a Magyar Jetiben való térnyerését követően Uj Péterék a Soros Alapítvány partnerszervezetének számító, svájci székhelyű OAK Foundation pályázatán is nyertek támogatást, 76 millió forintot. Utóbbi szervezetről azt írta korábban az Origo, hogy egy Open Societys dokumentum partnerszervezetként tünteti fel az OAK-ot, kifejezetten európai projektekre vonatkozóan.

Ennek függvényében kifejezetten furcsa, hogy a Magyar Jeti 2019-es pénzügyi beszámoló kiegészítő mellékletében az szerepel, hogy olvasóik 95 millió (!) forintot dobtak össze nekik egy év alatt.

Számos külföldi országból finanszírozzák Soros hazai birodalmát, derült ki az Origóhoz eljutott dokumentumokból. Bár valamennyi helyi Soros-szervezet tagadja, hogy külföldi érdekeket szolgálna ki, azonban, ha jobban megnézzük ezeket a helyi leányvállalatokat, akkor azt láthatjuk, hogy szinte kizárólag csak külföldi forrásokból gazdálkodnak, így jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen célokat és mi okból szolgálhatnak ezek a hazánkban bejegyzett egyesületek, alapítványok. Mert az ősi szabály szerint aki fizet, az diktál. A Századvég NGO-radarja is a Helsinki Bizottság tavalyi éves beszámolójával foglalkozik. Ebből kiderül, hogy a 481 millió forintos bevételükből mindössze 5 millió forint származik hazai adózóktól, és ha feltételezzük, hogy a meg nem jelölt adományok mind hazai forrásúak, akkor is csak a bevétel 7 százaléka származna belföldről. Azaz a maradék 93 százalék külföldről van. A finanszírozók között persze megtaláljuk Soros házi alapítványát, az Open Society Foundationt, az Európai Bizottságot, vagy épp az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, de német, svájci és horvát szervezetet is találunk a támogatók listájában, ahogy a Holland Nagykövetséget is. A Helsinki Bizottság egy rejtélyes svájci finanszírozója, az Oak Foundation bár korábban inkább klímavédelemmel és női egyenjogúsággal foglalkozott, most mégsem sajnált 130.000 dollárt – 38 millió forintot – Soros hazai blogjától, a 444-től.

Az Origo birtokába jutott dokumentumok azt igazolják, hogy a Soros-birodalom hazai képviselői – többek között a Helsinki Bizottság is – hiába sírta tele a nemzetközi sajtót és az Európai Uniót azzal, hogy a nemzeti kormány ellehetetleníti őket, gonosz adókkal és megbélyegzéssel kívánja megakadályozni „áldásos” tevékenységüket, valójában továbbra is élnek és virulnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

hirtv.hu

Puzsér is elmondta véleményét a brüsszeli konzervatív konferencia letiltásáról + videó

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt