Létrehozva: 2021.05.05.

Soros emberei szívósan tartják magukat a 444.hu vezetésében

A Kontra új sorozatában annak nézett utána, hogyan gazdálkodnak a baloldali médiumok, és milyen külföldi érdekcsoportok támogatják ezeket az újságokat. A lap elsőként Soros blogja, a 444 gazdálkodását nézte meg.

Mint írják, a 444-et kiadó céget, a Magyar Jeti Zrt.-t 2013-ban alapította az Indexből kiugrott Uj Péter, Szedeli Zsuzsanna, Fenyő Balázs István és Kardos Gábor Miklós. Az egyedüli tulajdonos ebben az időben a PlanCman Kft. volt, a céget ketten tulajdonolták: Uj Péter és Kardos Gábor Miklós.

Soros emberei a 444 tulajdonosi körében

Az alapítást követő évben, 2014-ben csatlakozott a cég igazgatóságához két Soros-közeli szereplő, Valér Kot és Marie Nemcova. „Az amerikai milliárdos ebben az időben nemcsak az embereit, hanem pénzt is adott a 444-nek” – kommentálta a pénzügyi manővert a Kontra. Arra alapozták állításukat, hogy a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. „Civil újságírás” című projektje 49 500 dolláros (közel 14 millió forintos) támogatást kapott az Open Society Initiative for Europe (OSIFE) magyarországi programjának részeként.

Nem mellékes, hogy a 444 igazgatóságban helyet foglaló Marie Nemcova a teljes cseh Soros-kirendeltség, az Open Society Fund Prague programigazgatója volt az 1990-es években, jelenleg pedig az Európában terjeszkedő, szintén a spekulánshoz köthető médiaalapítvány, a Media Development Investment Fund (MDIF; magyarul: Médiafejlesztési Beruházási Alapnak) programigazgatója.

Nemcovával egyidejűleg megjelent a Magyar Jeti Zrt. tulajdonosi hátterében a Digital News Ventures LLC nevű New York-i székhelyű vállalkozás is. Ez a cég is csak egy leányvállalata a Media Development Investment Fundnak, ami 2005 és 2009 között 15 millió dollárnyi támogatást kapott a Soros-féle Open Society Institute-tól, és amin keresztül a spekuláns 39 további országban is intézi a médiabefektetéseit. Az alap egyik igazgatósági tagja pedig a fentebb már emlegetett Nemcova.

Valer Kot ugyancsak kipróbált megbízható kádere Sorosnak: jelenleg is vezeti a fent említett médiafejlesztési alap internetes tanácsadó részlegét.

Az amerikai cég tulajdonrésze összesen 28,23 százalék a Magyar Jetiben, azonban a tőkeinjekció ennél jóval többet jelentett a 444 számára. A Kontra értékelése szerint ezzel a 444 Soros nemzetközi médiahálózatának a hazai leányvállalatává vált.

Nem maradtak pályázati pénz nélkül

Néhány napja a legnagyobb szlovák hírportált, az SME-et tulajdonló PENTA Investments befektetői csoport eladta részesedését a lapot kiadó Petit Press Rt.-ben. A vevő pedig éppen a 444-be magát bevásárló Media Development Investment Fund (MDIF). Az alap a hazai piacon sem teljesen ismeretlen, hiszen az MDIF 18,9 százalékban kisebbségi tulajdonosa a baloldali Magyar Narancsot működtető Magyarnarancs.hu Lapkiadó Kft.-nek.

Sorosnak a Magyar Jetiben való térnyerését követően Uj Péterék a Soros Alapítvány partnerszervezetének számító, svájci székhelyű OAK Foundation pályázatán is nyertek támogatást, 76 millió forintot. Utóbbi szervezetről azt írta korábban az Origo, hogy egy Open Societys dokumentum partnerszervezetként tünteti fel az OAK-ot, kifejezetten európai projektekre vonatkozóan.

Ennek függvényében kifejezetten furcsa, hogy a Magyar Jeti 2019-es pénzügyi beszámoló kiegészítő mellékletében az szerepel, hogy olvasóik 95 millió (!) forintot dobtak össze nekik egy év alatt.

Számos külföldi országból finanszírozzák Soros hazai birodalmát, derült ki az Origóhoz eljutott dokumentumokból. Bár valamennyi helyi Soros-szervezet tagadja, hogy külföldi érdekeket szolgálna ki, azonban, ha jobban megnézzük ezeket a helyi leányvállalatokat, akkor azt láthatjuk, hogy szinte kizárólag csak külföldi forrásokból gazdálkodnak, így jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen célokat és mi okból szolgálhatnak ezek a hazánkban bejegyzett egyesületek, alapítványok. Mert az ősi szabály szerint aki fizet, az diktál. A Századvég NGO-radarja is a Helsinki Bizottság tavalyi éves beszámolójával foglalkozik. Ebből kiderül, hogy a 481 millió forintos bevételükből mindössze 5 millió forint származik hazai adózóktól, és ha feltételezzük, hogy a meg nem jelölt adományok mind hazai forrásúak, akkor is csak a bevétel 7 százaléka származna belföldről. Azaz a maradék 93 százalék külföldről van. A finanszírozók között persze megtaláljuk Soros házi alapítványát, az Open Society Foundationt, az Európai Bizottságot, vagy épp az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, de német, svájci és horvát szervezetet is találunk a támogatók listájában, ahogy a Holland Nagykövetséget is. A Helsinki Bizottság egy rejtélyes svájci finanszírozója, az Oak Foundation bár korábban inkább klímavédelemmel és női egyenjogúsággal foglalkozott, most mégsem sajnált 130.000 dollárt – 38 millió forintot – Soros hazai blogjától, a 444-től.

Az Origo birtokába jutott dokumentumok azt igazolják, hogy a Soros-birodalom hazai képviselői – többek között a Helsinki Bizottság is – hiába sírta tele a nemzetközi sajtót és az Európai Uniót azzal, hogy a nemzeti kormány ellehetetleníti őket, gonosz adókkal és megbélyegzéssel kívánja megakadályozni „áldásos” tevékenységüket, valójában továbbra is élnek és virulnak.

origo.hu

Schobert Norbi részletesen elmondta mit tett volna, ha a karate edző, az ő fiát bántja

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

borsonline.hu

„Megtudtam egy nagy titkot a feleségemről – az egész életem most hazugságnak tűnik"

mandiner.hu

Óriási pofont kapott Izrael, nem is akárhonnan

metropol.hu

Összedőlt az autópályahíd, legalább 11 ember meghalt

mandiner.hu

David Pressmanék nagyot akartak rúgni Magyarországba – annyira csúnyán félresikerült a dolog, mint talán még soha

ripost.hu

Jákob Zoli után újabb gazdag magyar celeb mutatta meg: nemcsak az ékszerei vannak aranyból, a szíve is

mindmegette.hu

Itt a Duna-hullám receptje: ettől a süteménytől a menyasszony is táncra perdül a lagzin

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

ripost.hu

„Ha annyira gazdag, miért mindig ugyanaz a cucc van rajta?!” - hazugsággal vádolják a 21 éves magyar milliomost

ripost.hu

Hűha: Szarvas Andi megmutatta a luxusotthonát - Videó

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, lépjen végre vissza

POLITIK

A CIA beismerte, hazudott Joe Biden fiáról

POLITIK

Meloni pártja ezért nem szavazott Ursula von der Leyenre

POLITIK

Az ukránok lépése elfogadhatatlan!