Létrehozva: 2021.05.25.

Orbán Viktor hajnali kettőkor még nem aludt, ez történt Brüsszelben

Orbán Viktor tegnap Brüsszelbe utazott a kétnapos uniós csúcsra. Megérkezése után a miniszterelnök videóbejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy a kormány megvédi a magyar családokat.

Úgy tűnik, bőven akad vitatéma a brüsszeli uniós csúcson, a felek ma hajnali kettő órakor álltak fel a tárgyalóasztaltól azzal, hogy kedden délelőtt 10 órától folytatják az aktuális kérdésekről szóló egyeztetést.

Az Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett fotón a magyar miniszterelnök szlovén és osztrák kollégájával látható – valamit éppen magyaráz, mert Janez Janša és Sebastian Kurz is éppen rá figyel, vélhetően a késő éjszakába húzódó megbeszélés végén. Ma folytatódik az az uniós csúcs, melynek napirendi pontjai közt az EU-orosz kapcsolatok, a Brexit, a Covid-járvánnyal kapcsolatos helyzet és az éghajlat-politika kérdései szerepelnek.

A klímavédelem költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozója előtti videójában.

A kormányfő a "Brüsszel. Csatára fel! Megvédjük a magyar családokat" címmel a Facebook-oldalán közzétett videójában elmondta: Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megérkeztek Brüsszelbe. Ott még maszkban lehet csak közlekedni a közterületeken is - idézi az MTI.

Orbán Viktor azt mondta: amikor a járványról fognak beszélni, "Magyarország leginkább a gratulációkat szokta fogadni", hiszen az átoltottságot tekintve egész Európában az első, második helyen vagyunk az uniós országok között. Lesz szó a migrációról is, de "ami még fontosabb", a környezetvédelem és a klímavédelem kérdése - emelte ki.

A miniszterelnök azt hangsúlyozta: Magyarország azon csoporthoz tartozik, mely szerint a klímavédelem költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük. Van olyan csoport, amelyik inkább az emberekkel, meg a családokkal fizettetné meg - hívta fel a figyelmet, megjegyezve: ez egy átlagos magyar család esetében havonként akár 20 ezer forint is lehet.

"Mi ezt nem tudjuk elfogadni, azt a megoldást támogatjuk, amely a klímát rombolókra terheli a védekezés költségeit" - szögezte le.

"A csata elején vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: reméli, hogy Magyarországnak végül sikerül érvényesítenie az érdekeit.

– A magyar kormány álláspontja az, hogy a klímavédelem költségeit nem az emberekkel, hanem a nagy szennyezőkkel, a nagyvállalatokkal kell megfizettetni

– jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben, ahol a klímavédelemről is tárgyalnak az Európai Unió állam- és kormányfői.

Az EU célja az, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább nettó 55 százalékkal csökkenjen az EU károsanyag-kibocsátása, a megújuló energiaforrásokra való átállás azonban költségekkel jár, a tagállamok a tehermegosztás mikéntjéről folytatnak megbeszéléseket ma délután.

– Brüsszel a zöld-átállás keretében szeretné a terheket újraosztani, és a szén-dioxid-kibocsátásra hivatkozva szeretnének egy újabb sarcot bevezetni, amellyel valójában a közös adósságot szeretnék finanszírozni

– mondta Kiszelly Zoltán, utalva a 750 milliárd eurót felölelő uniós helyreállítási programra és a közös hitelfelvételre. – Az új klímapolitika árát a lakossággal akarják megfizettetni. Nagyon fontos a rezsicsökkentés eredményeinek a megvédése, ami most politikai támadás alá került – tette hozzá a Századvég Alapítvány politikai elemzések központjának az igazgatója.

A csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt: a klímavédelem költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük. – Van olyan csoport, amelyik inkább az emberekkel meg a családokkal fizettetné meg a védekezés költségeit. Ez egy átlagos magyar család esetében havonként akár 20 ezer forint is lehet. Mi ezt nem tudjuk elfogadni,

azt a megoldást támogatjuk, amely a klímát rombolókra terheli a költségeket

– szögezte le a kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO-főtitkár