Létrehozva: 2021.05.21.

Gyurcsányné a magyar Elena Ceausescu

A háta mögött a saját pártjában régóta Elenának gúnyolják Gyurcsány feleségét. Utalva az erőszakosságára, visszautasítást nem tűrő modorára, arra, hogy lényegében ő diktál a pártban. Akárcsak valaha Elena Ceausescu a férjének.

Aki elmélyed a família kisebb-nagyobb titkaiban, hamar arra a következtetésre juthat, hogy itt Gyurcsányné és a kedves mama az igazi irányító. Maga Gyurcsányné fecsegte el a róla szóló 2007-es propagandakönyvben, hogy a családi asztalnál dőlnek el a legfontosabb politikai kérdések.

Az akkoriban egyértelműen „észosztó” Index jutott még 2007-ben arra a következtetésre, hogy Gyurcsánynénak van a legeslegnagyobb politikai befolyása a miniszterelnökre…

Fotó: MTI

A 168 óra újságíróinak Bajnai Gordon kormányzásáról írt könyvéből az is kiderült, hogy Dobrev részt vett a Gyurcsány lemondásáról döntő szűk körű megbeszélésen Tokajban 2009. március 13–14-én. A 16 fős Gyurcsány-stáb válságtanácskozásán be kellett látniuk, hogy szégyen a futás, de esetenként hasznos. Arra jutottak, hogy nincs olyan megoldás, amellyel a gazdasági csőd és a teljes politikai vereség egyaránt elkerülhető. Így hát végül, mivel az ő „Elenája” is így akarta, lemondott „a Feri”.

Tokajból hazafelé a miniszterelnöki konvoj egyszer csak megállt, a Gyurcsány házaspár helyet cserélt a kormányőrökkel. A testőrök a miniszterelnöki Audiban maradtak, a kormányfő pedig maga vezette az autót hazáig. Mellette a felesége ült: lassan haladtak. Volt mit átbeszélni az úton – olvasható a könyvben.

Később megbánták, hogy leléptek

Érzelmileg persze felkavarta őket a kudarc beismerése. Dobrev Klára elsírta magát. Később persze megbánhatták, hogy gyáván leléptek, mert 2015-ben az Origónak Gyurcsányné ezt mondta: „Ha a Feri nem mond le 2009-ben, akkor nincs Fidesz kétharmad 2010-ben. 2009-ben az MSZP kiment mögüle, egy miniszterelnök pedig nem tud kormányozni párt nélkül.”

Egy nagy különbség persze van Elena Ceauescu és Gyucsányné között. A román diktátor felesége, bár mindig irányította, gyakran dróton rángatta a férjét, nem akart a helyébe lépni.

Gyurcsányné, Elena Ceausescu (Fotó: Origo/ Arhív)

Gyurcsányné azonban kénytelen volt előjönni a sötétből. Látva, hogy mennyien utálják, sőt gyűlölik a férjét, úgy döntött, hogy megpróbálja helyette saját magát eladni. Rá kellett döbbennie, hogy Gyurcsánynak nincsenek már komoly esélyei, hát akkor inkább jöjjön ő.

Pedig nem akart ő politikus lenni...

Korábban egy interjúban (HVG 2005/35) Gyurcsányné még arról panaszkodott, hogy iskolás korában valahogy mindig a gonosz banya és a boszorkány szerepét osztották rá. Akkor még azt állította, hogy esze ágában sincs politikusnak lenni.

Fotó: YouTube

Azt mondta: „gerincsebészi ambícióim sincsenek”, utalva arra, hogy nem kezd olyasvalamibe, amihez halvány dunsztja sincs. Úgy látszik, aztán mégiscsak meggondolta a dolgot.

Az európai parlamenti választáson 2019-ben azonban már Gyurcsányné vezette a DK listáját, és villámgyorsan az Európai Parlament alelnöke lett. A régi elvtársak gyorsan felkarolták a káderlányt.

Aki aztán, ahogy a kommunista himnuszban, az Internacionáléban meg van írva, nyomba azon kezdett el dolgozni, hogy „nemzetközivé legyen a világ”. Késlekedés nélkül meghirdette, hogy célja az Európai Egyesült Államok létrehozása, vagyis hogy elérje a nemzet­államok, így Magyarország beolvasztását, önállóságának teljes feladását.

Idén május 2-án pedig bejelentette: indul az ellenzéki előválasztáson, méghozzá férje helyén miniszterelnök-jelöltként. Programja a régi kommunista mintát követi: bosszúállás, vagyon­elkobzás, a feltörekvő polgárság megbüntetése és megsarcolása, a szegények megvesztegetése, a politikai ellenfél megvádolása mindazzal, amire a hatalomátvétel után készül: korrupció, a saját klientúra kistafírozása, demokráciának álcázott diktatúra.

Tényleg utálja Putyint?

Az állítólagos orosz befolyás elleni fellépés Gyurcsányné programjának része, azt nyilatkozta, ha hatalomra kerül az ellenzék, az orosz – és a kínai – szerződéseket felmondja. Pedig 2007-ben még így nyilatkozott Putyinról a róla szóló propagandakönyvben: „Néhány hete Vlagyimir Putyin ebédelt nálunk… Nagyon-nagyon jó, kötetlen, barátságos hangulatú ebéd volt… Tudtuk, hogy szereti a bárányt, ezért a tejfölös malacleves és az aszalt szilvával töltött túrógombóc között magyaros báránysülttel kínáltuk. Kiderült, hogy imádja a mellé felszolgált tokaji bort is, mi több, valóságos kiselőadással lepett meg minket a tokaji készítésének technológiájáról. Aggódtam, hogy diplomáciai bonyodalom lesz, mert az előre eldöntött egy és negyed órányi időt jócskán túllépte.”

Brüsszeli pénzből hirdet

Ha tudni akarjuk, kinek a szekerét tolja egy politikus, elég megnézni, honnan pénzelik. Gyurcsány Ferencné videós Facebook-kampányaira szakadatlanul ömlik a pénz Brüsszelből, csak az elmúlt másfél hét alatt újabb kétmillió forint külföldi támogatást kapott a baloldali politikus – derül ki a Facebookon elérhető adatokból.

Gyurcsányné igen jóban van a Magyarország elítélésén dolgozó Judith Sargentinivel (Fotó: Facebook)

Az Origo korábbi számításai szerint a további hirdetési pénzekkel együtt már 10 millió forintnál járhat az Európai Parlament szocialista frakciója által adott pénzösszeg. Ezeket a pénzeket Gyurcsányné Dobrev Klára imázskampányának népszerűsítésére költik, melynek fő üzenete a járvány elleni védekezés támadása. Az európai szocialisták más DK-s politikusok hirdetéseire is jókora összegeket áldoznak.

„A hangsúly egyértelműen Gyurcsánynén van: a felvételek nagy részében ő a főszereplő, és a legnagyobb pénzeket az ő közösségi oldala kapja. A brüsszeli támogatásból megfogalmazott üzenetei faék egyszerűségűek, és erősen a finanszírozó felé hajlanak: az Európai Unióban minden csodálatos, Magyarországon minden borzasztó” – mutatott rá az Origo.

Abban a villában élnek, amit a nagypapa Nagy Imre elítéltetéséért kapott

A Gyurcsány házaspár egy olyan budai luxusvillában lakik, amit a náci megszállás alatt a nyilasok nyilvántartásba vettek, mint elkobozandó zsidó vagyont – aztán a kommunisták uralma idején Gyurcsányné nagyapja kapta meg jutalomból, miután személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársai koncepciós perét. Apró Antal egy szakácsnő törvénytelen gyermeke volt, aki nézeteit az érdekeihez igazította. 1945-ben a Kommunisták Magyarországi Pártjának színeiben lett ország­gyűlési képviselő. 1956. október 24-én még fasiszta csőcseléknek nevezte a forradalmárokat, de október 27-től a Minisztertanács elnökhelyetteseként és építésügyi miniszterként bekerült Nagy Imre nemzeti kormányába. November 2-án a tököli szovjet parancsnokságra menekült, és 4-én már Kádár kormányában és a megalakuló Magyar Szocialista Munkáspárt vezetésében vállalt szerepet. Ő jelentette be Nagy Imre és társai kivégzését a Parlamentben, „a nép jogos elégtételének és az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezve azt. Arról persze mélyen hallgatott, hogy ő is tagja volt a Nagy Imre-kormánynak. A 159 négyzetméteres ház 1995-ben került az akkor 22 éves Dobrev Klára tulajdonába az önkormányzattól, nem egészen 9 millió forintért (Fotó: Ripost) Az árulásért kapta jutalmul a budapesti Szemlőhegy utcai villát, ami közvetlenül szomszédos volt Kádár villájának hátsó telkével, olyannyira, hogy Kádár és Apró gyakran beszélgettek a telek határa mellett sétálva. A villában ma Apró Antal lánya, Apró Piroska és a Gyurcsány–Dobrev házaspár él.

Ahogyan egy régi barát, az RTL program-igazgatója látja

Kolosi Péterrel, az RTL Klub programigazgatójával, vezérigazgató-helyettesével 14 éves koruk óta barátok.

Kolosi Péter (Fotó: Bors)

„Harag nem volt köztünk, a barátságunk mindig fontosabb volt annál” – mondta kapcsolatukról Kolosi a Dobrevről szóló könyvben. „Határozott és céltudatos, bizonyos szempontból nagyon kemény, de nekem éppen ez tetszik benne. Emellett olyan nő, akinek … nem lenne teljes az élete, ha otthon ülő háziasszony lenne. A saját egyéni érvényesülése, az elismerés, az elismertség annál sokkal többet jelent számára… Édesanyjával nagyon bensőséges, komoly, de ugyanakkor barátnőszerű kapcsolata volt mindig is.”

A cikk a Ripost7 május 18-án megjelent számában olvasható, sok más izgalmas és érdekes írás mellett. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: már az első részben megjósolta a szakértő a műsor végét?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott