1 éve

Kiderült, így választanak vakcinát a magyarok

A magyar tudósok, szakemberek sorra oltatják be magukat, és mondják: mindegyik nálunk engedélyezett vakcina jó és megbízható. Mégis, sokan nem a szakértőkre, hanem saját előítéleteikre hallgatnak, és félnek egyes vakcináktól.

Milyen döntések alapján választanak vakcinát a magyarok? „A kínai áru olcsó és hamis”, „az oroszok nem megbízhatók” – sokan ilyen előítéletek miatt nem oltatják be magukat – miközben az orosz és kínai tudomány is világhírű, sok tízmillió embert már beoltottak a vakcináikkal minden gond nélkül.

A szakemberek szerint mindegyik vakcina biztonságos

Magyarországon nagyon szigorú az engedélyeztetési folyamat, tehát nem kaphatna olyan oltóanyag engedélyt, ami nem biztonságos és hatékony. A szakemberek pedig egyöntetűen állítják: mindegyik vakcina jó. A nyugati gyógyszermultik trükjeitől kevésbé félünk, mint a kínaiaktól?

Debrecen, 2021. február 9.
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinját mutatja egy munkatárs Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 9-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

A család hatása fontosabb, mint a szakembereké?

- Ha nincs elég információ a birtokunkban, a döntéseinket sok esetben a megszokások és az érzelmek határozzák meg – mondta a Metropolnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

„Az objektív, tudományosan megalapozott véleményeket hajlamosak vagyunk elengedni a fülünk mellett, mert egyszerűbb a saját berögzült, néha általánosító meggyőződésünkre hagyatkozni. Ez egy természetes emberi reakció, mindannyian szeretnénk tisztábban látni, ezért egyszerűsítjük le az egyébként nagyon is bonyolult, összetett kérdéseket. Ráadásul minden családban, baráti társaságban beszélnek a vakcinákról, a hallottak pedig felül is írhatják korábbi elképzeléseinket” – részletezte.

Veszélyes, ha nem a hozzáértőkre hallgatunk

A szakember szerint kimondottan veszélyes, ha az egészségüggyel kapcsolatos döntéseinket nem tudományos alapon hozzuk meg.

„Az emberek hajlamosak légből kapott félinformációk, álhírek és sztereotípiák alapján ítéletet mondani, ehelyett azonban érdemes lenne tudományos alapon mérlegelni. Ezt csak akkor tehetjük meg, ha laikusok helyett inkább a szakemberekre hallgatunk, és őket tekintjük hiteles forrásnak” – javasolta Makai Gábor.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!