1 éve

A költségvetés célja a gazdaság-, a család- és a munkahelyvédelem

Jövőre már ismét gazdasági növekedéssel számol a kormány. A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak nyilatkozott.

A koronavírus-járvány megjelenésekor jelentős kiadások merültek fel, de a költségvetés stabilitása miatt nem volt anyagi akadálya a védekezésnek – hangoztatta az államtitkár.

„Az első lépés az volt, hogy az Országvédelmi Alap néven ismert előirányzatban levő 378 milliárd forintot – amely egyébként eredetileg makrogazdasági tartalékot képezett az idei büdzsében – azonnal a védekezés szolgálatába állítottuk. Második lépésként, amikor látszott, hogy elhúzódó és világméretű járványról van szó, a kormány létrehozta a Járvány Elleni Védekezési Alapot, (...) ebből május végéig 608,5 milliárd forintot tettek ki az egészségvédelmi kiadások, ezt az összeget költötte konkrétan a magyar állam eszközbeszerzésre, kórházépítésre vagy fertőtlenítőszerek vásárlására” – mondta. Ebből az alapból fizeti a kormány a bérjellegű kiadásokat is, amelyek összességében 761 milliárd forintra rúgtak.

Létrehozták a Gazdaságvédelmi Alapot is, amely az Országgyűlés döntése értelmében az év végéig fennmarad, a harmadik alap pedig az Európai Unió költségvetéséből esetlegesen érkező új forrásokat tartalmazza, bár egyelőre üres-

Banai Péter Benő államtitkár kijelentette: „bár az elmúlt években következetes és fegyelmezett gazdálkodás jellemezte a kormányt, válsághelyzetben az az ország érdeke, hogy ezen enyhítsünk. Ez történik idén is, így az eddigieknél magasabb, érdemben a bruttó hazai össztermék (GDP) három százaléka feletti költségvetési hiánnyal számolunk.” Hozzátette: „Ha újabb kifizetések szükségesek a munkahelyek megtartásához vagy új beruházások indításához, akkor ezeket teljesítjük azon az áron is, hogy a hiány növekszik”.

Az államtitkár hangoztatta: „Abban bízunk, hogy az idei visszaesés után jövőre gazdasági növekedés lesz, és vissza tudunk térni a három százalék alatti hiányszintre, és az említettek szerint csökken az államadósság szintje is. (...) Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel tervezünk, és ha a bevételek növekednek, ez esélyt ad a kiadások növelésére is. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy 2010 óta két fő érték határozza meg a költségvetést, ez a munka és a család. Ez az értékrend nem változik a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt idén sem, és 2021-ben sem, sőt a munka jelentősége külön hangsúlyt kap.

Valamennyi lényeges területen növeljük 2021-ben a kiadásokat. Csak hogy néhány számot említsek: a munkahelyek megőrzésére, a vállalkozások támogatására a Gazdaságvédelmi Alap 2600 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap mintegy háromezer milliárd forintot biztosít. Családtámogatásra több mint 2300 milliárd forint áll rendelkezésre, ez két és félszerese a 2010-es értéknek, és az arány Európában az egyik legmagasabb. Nyugellátásra 3907 milliárd forint jut, ki tudjuk fizetni a tizenharmadik havinyugdíj első ütemét és a nyugdíjprémiumot, az oktatási kiadások elérik a 2229 milliárd forintot. Ezen felül 2020-hoz képest több jut kultúrára, rendvédelemre, és a honvédelmi kiadások harminc százalékkal emelkednek.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Katasztrofális vereséget szenvedett a baloldal a józsefvárosi időközi választáson

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Elképesztő felfedezés, akár 200 évig is élhetünk, ez kell hozzá

life.hu

Nem bírták hallgatni a szomszédok a hangosan szexelő párt: figyelmeztetést kaptak (18+)

mandiner.hu

A Belvárosban is tarolt a Fidesz-KDNP jelöltje

borsonline.hu

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Így éljük túl idén a kánikulát

ripost.hu

Sztriptíz a medencében, csupasz mellekkel emelkedik ki a vízből a vadóc álomnő

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

További cikkek

POLITIK

Dugódíjat akar Karácsony Gergely

POLITIK

Orbán Viktor válaszolt 44 EU képviselőnek. Csakhogy értsék

POLITIK

A benzinárstop felfüggesztésére szólították fel Magyarországot

POLITIK

Az egész Kárpát-medencében lobogott a magyarság összetartozásának tüze

POLITIK

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon

POLITIK

Nem nagy meglepetés, őt bízta meg Macron a kormányalakítással

POLITIK

Ál-Klicsko vágta át Karácsonyt

POLITIK

Ukrajna még több fegyvert akar