2 éve

Orbán Viktor: Több tízezer ember életét sikerült megmenteni

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli hírműsorában elmondta: készen állnak, hogy a második hullám előtt a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyék.

Orbán Viktor a beszélgetés elején a járvány visszatérésének veszélyéről szólt és Szlovénia példáját idézte, ahol három balkáni ország esetében visszaállították a karantén-kötelezettséget. Elmondta: ne rontsuk el a kedvünket, örüljünk, hogy ismét szabadon élhetünk, ugyanakkor a kormány szükség esetén kész az azonnali beavatkozásra.

Nagy teljesítménynek kell tekintetni, hogy több tízezer ember életét sikerült megmenteni Magyarországon, de közben gondolni kell arra, hogy ennek a sikernek a feltétele a fegyelmezettség és az összefogás volt. A magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített, mint a nyugat-európai, és ezt korábban nem lehetett volna elmondani. „Készen állok, hogy a második hullám előtt a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy megfelelő mennyiségű eszköz van, továbbra is képesek vagyunk több tízezer embert ellátni. Mivel nálunk időben szólalt meg a csengő, ezért egy tömeges fertőzésre készültünk, és egy katonai terv szerint készültünk fel – tette hozzá. – „Nem kívánom, hogy élesben is ki kelljen próbálni ezt a tudást.”

Liberális imperializmus

A miniszterelnök szólt arról is, hogy 30 évvel ezelőtt mindenki eszményként tekintett nyugatra, míg ma az látszik hogy a négy legnagyobb uniós gazdaság közül három a pénzügyi csőd felé halad, bandaháborúk zajlanak nyugat-európai kisvárosok utcáin. És ezek az országok mondják meg nekünk, hogyan kéne helyesen élni. Van egy liberális imperializmus Nyugat-Európából, és ők megpróbálják a világlátásukat azokra az országokra kényszeríteni, akik másként gondolkoznak, a nemzetközi bíróságok is részei ezeknek.

A kormányfő szerint összeesküvések nincsenek, de világos, hogy bizonyos esetekben háttérerők működnek közre a liberális imperializmus érvényre juttatásában.

A civil szervezetek átláthatóságáról szóló magyar szabályozással kapcsolatban Luxemburgban bírósági ítélet született. Erről a miniszterelnök azt gondolja, hogy kimondták, a civil szervezetek átláthatósága fontos dolog, és annak érvényesülnie kell. Aki a politikai életben részt vesz, és a gondolkodást befolyásolni akarja, azokra a szervezetekre egyformán érvényes átláthatóságra van szükség.

A pártokra nem lehet szigorúbb szabály, mint a politikai gondolkodást befolyásoló szervezetek esetében. Pontosan tudni kell, hogy honnan, és ki mennyi pénzt tesz be szervezetekbe és a politikába – mondta a kormányfő.

Vannak olyan politikai szereplők Magyarországon, akik csökkenteni szeretnék a magyar szuverenitást, és azt, hogy Brüsszelbe kerülnének jogok. Orbán Viktor szerint vannak olyan politikai szervezetek, akik a hazai függetlenség csökkentését szeretnénk elérni. Mindig az idegenek, és mások oldalára állnak – tette hozzá. Ez nem tegnap kezdődött, és legalább 150 éve bizonyos politikusok a nemzetközi színtéren mindig Magyarország ellen küzdenek.

A nemzeti konzultáció a legfontosabb dolog

A miniszterelnök kitért a nemzeti konzultáció szükségességére is. A nemzeti konzultáció a legfontosabb dolog – mondta Orbán Viktor. A demokráciában egyetlen megfellebbezhetetlen vélemény van, mégpedig a választási eredményekben testet öltő népakarat. A nemzetközi színtéren is folyamatosan változnak a dolgok, és ezért nem elég négyévente választani, hanem egyetértési pontok kellenek a ciklus közben is – tette hozzá. Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultáció nagy segítséget jelent.

Szánalmas szerencsétlenkedés a Lánchíddal

A miniszterelnök a Lánchíd felújítása körül kialakult polémiáról úgy vélekedik, hogy nem rosszindulat húzódik meg a háttérben, hanem szerencsétlenkedés. Szánalmasnak tartja, hogy pénzhiányra hivatkoznak, mivel a főváros számláján ma is 180 milliárd forint van. A kormány nem tehet mást, mint szurkol nekik, hogy sikerüljön – mondta a beszélgetés végén Orbán Viktor.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!