Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.15.

Itt a robotok kora: A frontvonalban harcolnak a droidok a koronavírus ellen

Eddig nagyrészt csak mókás feladatokra, vagy ipari munkára használták a távvezérelt, vagy önjáró robotokat, de úgy tűnik, a COVID-19 világjárvány új korszakot nyitott világszerte. Egyre több országban hasznosítják őket a vírus terjedésének megakadályozására. Akad köztük, amelyik fertőtlenít, takarít, csomagokat szállít, de vannak, amelyek komolyabb feladatokat látnak el, például igazoltatnak az utcán, lázat mérnek, útba igazítanak, vagy éppen a kórházakban látnak el segítői feladatokat.

Sokaknak a Terminátor című film ugrik be elsőként, amikor a legújabb robotokról olvas, de nem kell aggódni. Ezek a robotok ugyanis még nem rendelkeznek olyan fejlett intelligenciával, hogy átvehessék az irányítást bármi felett is. Funkcióik jórészt egyetlen dologra korlátozódnak, illetve emberi irányítás nélkül nagyrészt nem is működnének. Feladatuk, hogy az olyan helyeken, ahol magas a fertőződés veszélye, pótolják az emberi jelenlétet, ezáltal lassítva a vírus terjedését. Úgy tűnik, robotfejlesztők nemhiába dolgoztak az elmúlt években. Most eljött az ő idejük, és a robotoké. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a COVID-19 világjárvány alatt világszerte dolgozó legérdekesebb robotokat.

Fotó: Profimedia

Robotkutya: Kutatás és felderítés

Az amerikai Boston Dynamics négy lábú, SPOT nevű robotkutyája 14 kg-ot képes a hátán cipelni, por- és vízálló, ráadásul számos kiegészítő tartozik hozzá, például egy robotkar, amivel képes egy ajtót is kinyitni. Remekül használható járhatatlan, nehéz terepen is. Ezáltal akár egy emeletes ház felső szintjére is fel tud sétálni a lépcsőn és kamerájával közvetíthet a helyszínről. Az USA-ban már több helyen (például a Yellowstone vagy a Redwood Nemzeti Parkban) bevetették járőrözésre, ezért a szingapúri kormányzat is úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel kipróbálja a robotot, ami figyelmezteti az embereket a távolságtartásra a helyi parkok területén.

 

UV-sterilizálátor

A kínai TMiRob által gyártott intelligens sterilizáló robot (ISR) ultraibolya fénnyel sterilizálja a WC-ket a hongkongi nemzetközi repülőtéren. De néhány kínai kórház folyosóján is megtalálhatóak.

 

Önjáró porszívórobot

A japán SoftBank által gyártott Whiz tisztítórobotot takarítási feladatokra használják a hongkongi nemzetközi repülőtéren. Korábban főként irodák takarítása volt a feladata az önjáró porszívónak.

 

Higiéniai főmunkatárs

A kanadai fejlesztésű Avidbots Neo padlómosó robot robosztus alakját még a pilóták is megbámulják a hongkongi nemzetközi repülőtéren. Méretét a jókora beépített víztartálynak köszönheti

 

Kajafutár

A Kaliforniában kifejlesztett Starship szállítórobot érzékelőkkel, kamerákkal, GPS-sel és radarral van felszerelve. Kiskereskedőktől vagy vendéglátóktól származó ételek szállítására használják Hamburgban.

 

Testhőmérő robotsegéd

Az AIRSTAR az LG által gyártott és a dél-koreai Incheon repülőtéren állomásozó második generációs robotsegéd. Angolul, kínaiul, japánul és koreaiul beszél. Több kamerája és fejlett arcfelismerési technológiája van, ha máskor is találkozik valakivel, felismeri és tudni fogja, milyen nyelven szólítsa meg. Lázat mér és emellett útba igazít és el is kísér. Ráadásul még szelfifunkcióval is ellátták az utasok szórakoztatására, amit egyből továbbít is a megadott eszközre.

 

Taktikai rendőrségi robot

A tunéziai Enova Robotics PearlGuard nevű robotját a rendőrség használja a kijárási tilalom ellenőrzésére. Főleg behatolásos akciókban hasznosítják, de igazoltatások végrehajtására is alkalmas. Infravörös kamerákkal, hőkamerával, egyirányú hangfelvevő rendszerrel, hang- és fényjelző rendszerrel, GPS-szel és lézeres telemetriai rendszerrel rendelkezik. És láthatóan páncélozott burkolata van.

 

Egészségügyi robotasszisztens

Az indiai Mitra robotot hőkamerával és beszédfelismerő rendszerrel látták el. Eredetileg szállodákban fogadta a vendégeket, de most kórházakban alkalmazzák. Kifaggatja a beérkező betegeket, hogy vannak-e COVID-19 tünetei. Mivel rendelkezik a betegek nyilvántartásával, könnyedén a megfelelő orvoshoz irányítja, vagy kíséri őket autonóm navigációja használatával.

 

Kórházi robotkommandó

Az ecuadori kórházban három robot is szolgálatot teljesít. Pachito, Espejito és El Bono a kórházi folyosók és várók fertőtlenítéséért felelős. Az Egyesült Államokban gyártott berendezések 99,9%-os fertőtlenítést biztosítanak. Aktiválás után a robot gomba alakú magja közel két méter magasra emelkedik a fertőtlenítéshez. Fehér, ultraibolya fénye szaggatottan villog, mint egy fényképezőgép vakuja, hogy akár hét méter sugarú körben elpusztítsa a baktériumokat és a vírusokat.

 

A recepciós törpe

A tokiói nemzetközi repülőtéren az információs pultnál ember helyett egy robot dolgozik. A Japan Airlines (JAL) robotja úgy néz ki, mintha egy rajzfilmből ugrott volna elő. Útba igazítja és információkkal látja el az ügyfeleket.

Fotó: AFP

 

Kórházi kiszolgáló

Az Amy nevű kínai robot és az Egyesült Államokban gyártott Temi robot a jakartai Pertamina Jaya kórházban, nyújt segítséget az orvosi csapatnak a COVID-19 koronavírusos betegek kezelésében. Amyt eredetileg éttermi felszolgálónak tervezték, de remekül beválik az indonéz kórházban is.

 

Hordócska a robot nővér

A malajziai iszlám egyetemen fejlesztették ki az IIUM Medibot-ot az egészségügyi dolgozók számára, hogy segédkezzen a betegek kezelésben. Mivel még csak prototípus, ezért a külsejére nem volt idő, így egy műanyag hordóból eszkábáltak neki menő karosszériát. Sok mindent nem tud, de a kamera és képernyő segítségével távolról tudnak kommunikálni az orvosok a betegekkel.

 

Távvezérelt fertőtlenítő robot

Bár gép, mégsem nevezhetjük teljesen robotnak, mert csak távirányítással működik. A kínai Vuhan utcáit fertőtlenítik ilyen, permetet szóró gépekkel. Némelyikre még lánctalpakat is szereltek. Január óta egész arzenált állítottak munkába a kínai hatóságok hasonló távvezérelt robotokból.

 

Mikrobi a robotzsaru

A kínai Vuhan reptéren ilyen rendőrrobotok ellenőrzik, hogy az utasok megfelelően hordják-e maszkot, és betartják-e az egészségügyi előírásokat. A robotok a testhőszkennereikkel vizsgálják, lázas-e az utas. Kameráikon keresztül az ügyeletes rendőrök igazoltatásokat is végezhetnek. Érdekessége, hogy ez a típus kísértetiesen hasonlít a magyar rajzfilmből ismert Mikrobira. Legalábbis fejre.

Fotó: AFP

 

Pepper, a humanoid társalkodó

A Softbank Robotics Pepper nevű humanoid robotja már évek óta népszerű világszerte. Már hazánkban is van néhány darab belőle. Mivel képes beszélni és fejlett gesztikulációval is rendelkezik, recepciósnak, promóternek, értékesítési munkatársnak és vendéglátónak is megfelel. Nálunk egy budai orvosi rendelőben fogadja a betegeket és kérdezz-felelek párbeszéd alapján szűri ki, hogy a látogató esetleg COVID-19 fertőzött lehet-e.

 

Interaktív kórházi segédrobot

Az indiai Chennai Stanley Medical kórházban Covid-19 elkülönítési osztályain ügyködik Zafi az interaktív robot. Kézfertőtlenítőt hordoz körbe a váróban és a folyosókon és beszélgetni is lehet vele. Elővigyázatosságból, hogy a fertőtlenítő folyadék ne okozzon zárlatot nála, nejlonnal tekerték körbe.

 

A pályaudvari fejvadász

Ez a hatalmas, pezsgősüvegre hasonlító robot a japán Takanawa pályaudvaron teljesít szolgálatot rendőr kollégájával. A robot képes felismerni, ha valaki fehér bottal közlekedik, ekkor felveszi a kapcsolatot ember kollégájával, aki a látássérült utas segítségére siethet. Emellett arcfelismerő szoftverrel is rendelkezik és riasztást ad, ha körözött személyt észlel. A pályaudvaron egyébként egy egész szakasz különféle robot van szolgálatban. A kerekesszékes típus még a vécére is elviszi azt, aki igényli.

Fotó: AFP

 

Multifunkciós járőrrobot

A kínai Shenyangban található kórházban dolgozik az a többfunkciós járőrrobot, ami méri az emberek hőmérsékletét, ellenőrzi a személyazonosságot és igény esetén fertőtleníti is a pácienst. Így próbálják a kórházi dolgozók terheit csökkenteni.

Fotó: AFP

 

Az igazi terminátor

Ez, a nyugalmi állapotában egy gurulós járókeretre hajazó UV-C robot, Thor névre hallgat és Manchesterben teljesít szolgálatot. Ultraibolya fény használatával minden vírus, baktérium vagy spóra DNS-ét elpusztítja. A robot 2 perc alatt sterilizálja egy mentőautó belsejét 50 cent költségen. Emellett a betegszobák, a betegek szállításához használt mentőautók és más létesítmények tisztítására használják.

 

Vasúti fertőtlenítő

A pályaudvarok fertőtlenítése mellet a vasúti kocsikra is nagy gondot fordítanak Hong Kongban. Az erre rendszeresített MTR Avalon típusú robotot elsőre egy szemeteskukának néznénk, de önjáró és hidrogén-peroxidot permetez a vonatkocsikban. Emellett a metrókocsikat is hasonlóan fertőtleníti a kicsi, doboz alakú droid.

 

Avatár robot, a virtuális Én

A koronavírus-járvány miatt szinte minden társas rendezvényt szüneteltetnek a világ minden pontján. Ám a japánokat ez sem zavarta abban, hogy kiosszák a diplomákat. Személyesen ugyan nem lehettek jelen az egyetemisták, de a NewMe avatár robotoknak köszönhetően azért mégis. Virtuálisan. Az avatár robotok még sapkát és köpenyt is kaptak és átvehették a diplomáikat.

 

Vírusminta-szállító drón

Nem teljesen önállóak, de mégiscsak a világjárványban az egyik legjobban hasznosítható eszközök a drónok. Ezt a típust a lengyelek használják a koronavírus teszteléséhez szükséges minták szállítására. Lássuk be, ez azért nem veszélytelen feladat egy ember számára. Drónnal már sokkal biztonságosabb.

Fotó: MTI

 

Drónrendőr

Magyarországon a rendőröknél rendszeresítettek drónos egységeket. Ezt a típust a szolnokiak használják. Ha szabálytalanságot látnak a képek alapján, akkor járőröket küldenek a helyszínre.

Fotó: MTI

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Ezért fáj a fejünk a hidegfronttól, és ezek az ételek segíthetnek rajta

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot