Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.12.

Az Európai Unió végre pénzt áldoz a határvédelemre

No nem a magyar határkerítés költségeit hajlandók végre kifizetni, inkább csak amiatt a sokkhatás miatt fizetnek, amit a török-görög határon kialakult helyzet miatt érte őket. Mert mi lesz, ha tényleg több millió migránst átengednek a törökök?

„Ez nem csupán Görögország, hanem Európa határa is” – fogalmazott Von der Leyen még a múlt héten a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az EB elnöke megköszönte Görögországnak, hogy „Európa pajzsa” volt a nehéz időkben, továbbá köszönetet mondott munkájukért a görög határőröknek és a parti őrségnek is.

Aztán hétszázmillió euró uniós támogatást ígért Görögországnak az EU külső határainál kialakult drámai migrációs helyzet normalizálására, a határőrség megerősítésére, valamint a törökök felől érkező migránsok életkörülményeinek javítására. Mivel a mai napig nem született meg az erről szóló uniós határozat, csak remélni lehet, hogy valóban pénz is lesz majd a szép szavakból.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerint 350 millió euró azonnal rendelkezésre áll, míg az uniós segély másik felét később hívhatja le Görögország, számolt be az osztrák Kurier.at hírportál.

Az EB elnöke megköszönte Görögországnak, hogy „Európa pajzsa” volt a nehéz időkben, továbbá köszönetet mondott munkájukért a görög határőröknek és a parti őrségnek is.

Időközben elkezdték építeni a kibővített 54 kilométer hosszú dupla kerítést a görög–török határon. A két kerítés között egy méter távolság lesz, és pengés drótot raknak közéjük. Amennyiben sikerülne a migránsoknak valahol átjutni a kerítés elkészültéig a török oldalról a több ezer görög katonán és rendőrön keresztül, akkor a görög helyi lakossággal kellene számolniuk.

A görög kormány közzétett vasárnap egy rövid videófelvételt, amin szerintük az látszik, hogy a török-görög határon a török hadsereg egyik páncélozott járműve bontja a két ország közti határkerítést. A török járműre kábelt erősítettek, amivel lerántják a határzárat. A térségben nagy a feszültség, több ezren szeretnének átjutni Görögországba. A hatóság szerint az elmúlt 24 órában

több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe.

Szemtanúk szerint a migránsok kígyózó sorokban egymást lökdösve próbálnak feljutni a buszokra Isztambulban. A bevándorlók ezrei a török-görög határra akarnak menni, hogy bejussanak az unió területére. Sokan taxikkal jutnak el az átkelőkig, akinek pedig kevesebb pénze van az utazásra, az lovas kocsival indul el. Egy görög katona szerint szervezetten szállítják az illegális bevándorlókat a határhoz. Az úton lévők pontos számát továbbra sem lehet tudni.

Egy német újságíró közzétett egy felvételt, amelyen az látható, hogy a migránsok a görög-török határnál verik és megijesztik a gyerekeiket, hogy síró képek készüljenek róluk.

A videón néhány éves, járni is alig tudó gyerekek látszanak, egyiküket a füstbe tartják, miközben egy nő megmutatja neki, hogyan kell sírni.

Bár Törökország még több uniós támogatást, és a 2016-os menekültügyi egyezmény felülbírálatát kérte Brüsszeltől, az Európai Unió költségvetéséért felelős biztos szombaton azt mondta: ha Ankara tovább fenyegetőzik, és nem tartja be a megállapodást, még kevesebb lehet a törökországi menekültek ellátására fordított pénzügyi segítség.

A görög védelmi minisztérium megkezdte egy 2700 méter hosszú úszó műanyag akadály telepítését az Égei-tenger keleti medencéjébe. A kormány célja, hogy megakadályozzák a Törökországból induló embercsempész hajók kikötését a görög szigeteken. A görög sajtó a vízből körülbelül 50 cm-re kiemelkedő barikád működését a tengerbe folyt olaj begyűjtésére használt műanyag bójasorhoz hasonlítja. Sokan kételkednek abban, hogy az embercsempészeket megállíthatja az úszó bójasor.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2019-ben jelentősen nőtt a Törökországból illegálisan Görögországba érkezett migránsoknak a száma. Míg 2018-ban 50 500 migráns érkezett a görög szigetekre, tavaly több mint 74 600 főt regisztráltak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

mandiner.hu

Magyar Péter már a vonaton sem érzi magát biztonságban: testőrök gyűrűjében kísérték Debrecenbe

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

mandiner.hu

Debrecenben tüntet anyák napján Magyar Péter – övcsatos plakátokkal várják a helyiek

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

travelo.hu

Morcos, téli álmukból ébredő medvékkel küzdenek Japánban

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek