Létrehozva: 2019.12.17.

Folytatódik a brüsszeli boszorkányüldözés Magyarország ellen

Újra Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben. A LIBE-szakbizottság zöme hétfő este is szélsőségesen beszélt a hazai állapotokról. A gyurcsányista-momentumos ellenzék pedig megint az országra támadt.

Magyarországot Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő védte meg, aki szerint a jogállamisági eljárás egyszerű boszorkányüldözés, az EP-képviselőknek pedig inkább például Máltáról és az újságíró-gyilkosságról kellene beszélniük.

Hétfőn este immár sokadik alkalommal került terítékre az uniós értékek magyarországi és lengyelországi helyzete az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE). A képviselők – meglehetősen csekély létszámban – az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának képviselőjével vitáztak Strasbourgban - írta a Magyar Nemzet.

Két alkalommal tárgyaltak már

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere először emlékeztetett rá, hogy a tanács immár két alkalommal is tárgyalta a magyar ügyet.

Tuppurainen beszélt arról is, hogy kézhez kapta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levelét az eljárási hibákról. Bár nem ért egyet annak felvetéseivel, Tuppurainen válaszolni fog rá. A finn politikus azt is szorgalmazta, hogy a horvát, majd a német elnökség is folytassa a jogállamisági eljárásokat.

Az ülésen a LIBE képviselői közül többen is szélsőséges véleményt fogalmaztak meg az Orbán-kormánnyal szemben.

A magyar ellenzék pedig természetesen ismét saját hazáját támadta. A momentumos Donáth Anna szerint a jogállamisági eljárás csak tovább rontott a helyzeten, és „bátorította fel„ Orbán Viktor kormányát. Gyurcsány Ferenc felesége, a Demokratikus Koalíció képviselője pedig kijelentette: az elmúlt egy évben „Orbán Viktor radikalizálódott” – különösképp az önkormányzati választások után.

Jogi köntösbe bújtatott politikai fegyver

Hidvéghi Balázs EP-képviselő, a LIBE fideszes tagja válaszul sokadik alkalommal ismételte meg a magyar álláspontot, miszerint a hetes cikkelyes eljárás „politikailag motivált„, és gyakorlatilag boszorkányüldözésnek tudható be. A magyar kormány több alkalommal is reagált a vádaskodásra, és mindig nyitott volt a párbeszédre - hangoztatta Hidvéghi, aki szerint nem másról, mint egy jogi köntösbe bújtatott politikai fegyverről van szó. A politikus kitért arra is: inkább Máltát kellene pellengérre állítani, ahol meggyilkoltak egy újságírót. – Ezt viszont a szociáldemokraták le akarják venni az e heti napirendről – hangoztatta Hidvéghi.

A szintén konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióból is megvédték a hazai érveket. – Nem komolyan vehető, ahogy bűnbakot csinálnak Orbán Viktorból – mondta a lengyel Jadwiga Wiśniewska, arra emlékeztetve: a magyar emberek demokratikus módon szavazták meg az Orbán-kormányt.

Az Európai Bizottság képviselője, Didier Reynders a LIBE-ülés végén megerősítette, hogy a bizottság nem tágít a jogállamisági eljárás mellől, ugyanakkor valóban új mechanizmusra van szükség az uniós értékek vizsgálatára. Szerinte jelenleg is vannak eszközök a kezükben, példaként a kötelezettségszegési eljárásokat említve.

Varga Judit: Kutyát sem érdekelte a válaszunk

Jogi köntösbe bújtatott boszorkányüldözésnek nevezte a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárást korábban az igazságügyi miniszter. Varga Judit szerint hiába érvel Magyarország jogi eszközökkel, az eljárás politikai alapon indult el, ezért a lezárása is politikai döntést igényel. A miniszter kijelentette: ha a jogi érveket vennék figyelembe, már rég le lehetett volna zárni ezt az eljárást, hiszen Magyarország már írásban és szóban is többször kifejtette álláspontját.

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a legutóbbi Kormányinfón pedig arról beszélt, továbbra sem látják a 7-es cikk szerinti eljárás jogi értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik. A Magyarországgal ellenséges tagországok között kiosztják a kérdéseket, és sokszor 4-5-ször ugyanazt teszik fel – tette hozzá.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

mandiner.hu

Hont András: „Tóta W. is becsicskult!”

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél