5 éve

'56-os hősök imázsfilmje

A kampányfilmben többek között borászok és pékek, de Tompos Kátya, Weisz Fanni, Fenyvesi Zoltán, Molnár Ferenc "Caramel" és Csányi Sándor is szerepel.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján közismert és civil arcok hívják fel figyelmünket arra, milyen sokat köszönhetünk hőseinknek.

A kisfilm nagyon igényes és várakozásteljesítő, az ember háta egyenesen borsódzik, miután végignézi. A filmben diákok, művészek, dolgozó emberek, szülők, férfiak, nők egyaránt köszönetet mondanak '56 hőseinek. A forradalmárokat sajnos azonban még 60 év elteltével sem tudjuk igazán nevükön nevezni.

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy egy ’56-ban készült kampányfilmben kik kapták volna a főszerepet!

A forradalom idején Mansfeld Péter például a Széna téri ellenállók oldalán állt. A 18 éves talpraesett fiú volt a csoport egyik gépkocsis összekötője. Fegyvereket is gyűjtött, hogy elrejtse, és újra elővegye őket, ha ismét kitör a forradalom. A fiatal fiút később első fokon életfogytiglanra, másodfokon pedig halálra ítélték. Mansfeld Pétert nem sokkal 18. születésnapja után akasztották fel, cinikus módon a Tanácsköztársaság kikiáltásnak 40. évfordulóján.

A kiváló szakmai és tanulmányi eredményeket elérő orvostanhallgató, Tóth Ilona az 56-os történések egyértelmű ikonja. Ilona a forradalom idején az Önkéntes Mentőszolgálat tagja volt, később pedig a kórház kisegítő részlegének vezetője lett, majd csatlakozott a felkelőkhöz. Koncepciós perbe fogták, és egy állítólagos bűncselekményért ítélték el. Tóth Ilonát 25 évesen akasztották fel.

(Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez)

A mindig kalapot viselő Fejes József Tibort csak Keménykalaposként emlegették. Azért izgalmas az ő karaktere, mert a szovjet megszállók után a világon elsők között tartott Kalasnyikovot a kezében. Ez azért nagy szó, mert akkoriban nem juthatott bárki csak úgy fegyverhez, meg kellett szerezni az ellenségtől. A bátor hőst 25 éves korában végezték ki.

Kócos és Bizsu biztosan központi szerepet kaptak volna egy akkori imázsfilmben, történetük szerfelett szívbemarkoló. Kócos (Szabó Ilonka) 17 éves volt, amikor belecsöppent az '56-os eseményekbe. Szerelmével a Corvin közben harcoltak, és annak ellenére, hogy a lány nem értett a fegyverekhez, hamar a felkelők egyik parancsnokává vált. A hat embert irányító Kócost október 28-án lőtték agyon. A lány ekkor 4 hónapos terhes volt.

A kötelező tisztelet minden '56-os hősnek kijár, és itt az ideje, hogy emlékük végre örökre belénk égjen. A forradalom bátor élharcosai leküzdhetetlenül sokfélék, de egy dologban közösen osztoznak: a mérhetetlen hazaszeretetben. Weisz Fannihoz, Csányi Sándorhoz, és az elkészült kampányfilm többi szereplőjéhez hasonlóan mi is álljunk meg egy pillanatra, és köszönjük meg '56 hőseinek, amit mai szabadságunk kivívásáért tettek.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!