
Végre kiderült, milyen a jó sodrófa
Te is imádsz sütiket , kekszeket, pitéket készíteni? De vajon tisztába vagy vele melyik a legjobb sodrófa számodra? Végre kiderült, mit érdemes használni.
Itt az ősz, a hűvös hétvégéken talán több sütit is készít az ember. De vajon melyik sodrófa a legjobb? Ez természetesen attól is függ, milyen tésztával dolgozol. A hagyományos sodrófa vastagabb tésztáknál jó, hiszen ott nagyobb nyomás kifejtésére van szükség. De biztos, hogy akkor jársz a legjobban, ha ezt választod? Ennek jártunk utána.

Sodrófa: vajon melyik az igazán jó?
Görgős sodrófa
Görgős sodrógát sokszor forgó nyél jellemzi. Ez bizony arra nagyon jó, hogy csökkentse a kéz terhelését, így gyorsabb és hatékonyabb is vele dolgozni és kinyújtani a tésztát. Főleg, ha bükkfából készítették. Ezek ugyanis jó minőségűek és strapabíróak. A forgó nyél kíméli a kezet, több ideig kényelmesen használhatod, gyorsabb. Görgős sodrófának nagy előnye, hogy nem kell rátehénkedni, ha kelt tésztát nyújtasz vele.
Nehéz sodrófa
Ideális a vastagabb tészták kinyújtására, mert a súlya segít, ha nagy nyomást kell gyakorolj a tésztára. De nehezebb vele dolgozni, mint a görgős "barátjával".
Könnyebb sodrófa
Finomabb tésztákhoz kényelmes használni, mint a leveles tészta vagy a fyllo tészta. Ezek kevesebb erőfeszítést igényelnek.
Francia sodrófa:
Onnan ismered fel, hogy a végei keskenyebbek, mint a közepe. Ez hasznos a tészta lekerekítéséhez, amikor pitéket sütsz. Főleg szakemberek használják, kicsit nehéz megtanulni a használatát.
Te tudtad?
Létezik állítható sodrófa is, precízen be kell állítani rajta a tészta vastagságát, ezeket kekszekhez és sütikhez jó használni. Vannak esetek, amikor ez a legmegfelelőbb, mivel a sodrófa széléhez illesztett gyűrűkkel tudod állítani a tészta vastagságot, igen pontos. De ennek használatát érdemes mélyebben tanulmányozni, mielőtt nekikezdesz.







