RETRO RÁDIÓ

Itt tárold a kenyeret, ha nem akarod hogy ellepje a penész

Létrehozva2025. 07. 04. 12:30

Erre még te sem gondoltál! Egy élelmiszer-szakértő elárulta, hogy a konyha mely szeglete a legmegfelelőbb a kenyér tárolására.

A kenyér tárolása egyszerűnek tűnhet – csak tedd a konyhapultra vagy egy kenyértartóba. De az igazság az, hogy a konyhában kiválasztott hely jelentősen befolyásolhatja, hogy meddig marad friss a kenyér. Emilie Raffa a The Clever Carrot ötletgazdája megosztott néhány hasznos tippet az Express-en, hogy a kenyér ne romoljon meg túl hamar.

kenyér
A konyhában kiválasztott hely jelentősen befolyásolhatja, hogy meddig marad friss a kenyér Fotó: Maren Winter /  Shutterstock

Évekkel ezelőtt a kenyerünket egy műanyag zacskóban tartottuk, egy fiókban a mosogatógép és a hűtőszekrény között. A két készülékből származó hőmérséklet, valamint a műanyag zacskóba zárt nedvesség tökéletes légkört alakított ki a penész növekedéséhez. A fiókban mindent zöld, szőrös foltok borítottak - zsemlék, tortillák, minden amit akarsz

A kenyerek frissen tartása érdekében Emily azt javasolja, hogy száraz, hűvös helyen tároljuk, távol minden hő- vagy nedvességforrástól, ami azt jelenti, hogy kerüljük a sütőt, a tűzhelyet, a hűtőszekrényt és még a gyümölcstálat is. De ez miért is fontos?

Nos a gyümölcsök, például a banán és az alma etiléngázt bocsátanak ki, ez pedig nem csak a gyümölcsök érlelésében segít, de felgyorsítja a kenyér öregedését is.  Ahogy a gyümölcsök érnek, nedvességet bocsátanak ki, ami potenciálisan párás környezetet teremt, az pedig a penész melegágya.

A penész szereti a meleget, a nedvességet és az élelmiszerforrásokat. A legjobb eredmény érdekében tartsa távol a kenyeret a túlzott hőtől és páratartalomtól” - mondja Emily. A szakember elmagyarázta: „A szendvicskenyér jól bírja a műanyag zacskóban való tárolást; a zacskó magába zárja a nedvességet, ami puhán tartja a héját. De a túl sok nedvesség penészt okozhat, ezért azt tapasztaltam, hogy a legjobb, ha nem tartjuk légmentesen a zacskót. Lazán csavarjuk el a végét, így zárjuk le

A finom briósokhoz és puha zsemlékhez Emilie papírzacskókat ajánl a légáteresztő képességük miatt, de figyelmeztet, hogy a túlzott levegő miatt azok megromolhatnak.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.