RETRO RÁDIÓ

Veszélyes a sötét lerakódás a tepsin? Most megtudhatod!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 04. 16. 12:30

A sötét lerakódás a tepsin elég sokszor előfordul a háztartásokban. Veszélyes lehet ez az egészségedre? A zsíros, olajos lerakódások nem tűnnek higiénikusnak sem. Most választ kapsz a kérdésedre.

Tepsin sokszor látható sötét lerakódás nemcsak esztétikailag nem szép, de lehet, hogy az egészségre is káros? Veszélyes lehet-e a serpenyőkön az a réteg, amit nem tudsz lemosni? Új konyhai eszközöket kell vásárolnod, vagy maradhat a régi darab, és használhatod tovább? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

Veszélyes lerakódás Hand,Hold,Empty,Metal,Rectangular,Baking,Sheet,On,A,White
Veszélyes a tepsin a lerakódás?/Fotó: NDanko / shutterstock

Veszélyes lerakódás? Nevezzük a nevén!

A tepsiken , serpenyőkön  keletkezett és felhalmozódott réteg neve patina. Egy kémiai folyamat alatt alakul ki a sütéskor, főzésnél használt olajokból és zsírokból. A patina egy bevonatot képez az edények falán, ami a hő hatására elsötétül. Ha sokat használod a tepsit, akkor erősödik a lerakódás színe, és a tapadásmentessége is.

Szakemberek szerinte viszont nincs egészségügyi kockázata a patinának. Ennek az az oka, hogy étkezéshez használt zsírok és olajok egyvelege a patina, így nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag. A rendszeres melegítéstől minden kórokozótól megszabadíthatod a lerakódást, tehát nyugodtan használhatod a régi jól bevált eszközöket. 

Miért nem válsz meg a régi edényektől?

Szakemberek szerint nem véletlen, hogy nincs szíved megválni a patinás serpenyőktől, pedig a kinézetük már nem túl gusztusos. Az ok az, hogy ezekben nagyon jól sülnek az ételek. A lerakódás segít az edények felmelegedését, így az étel gyorsabban , egyenletesebben fog sülni. Patina mellett szól az is, hogy, tapadásmentes tulajdonságának köszönhetően kevesebb olajat kell használni, tehát egészségesebbek lesznek az ételek, amelyek benne készülnek. 

Hogyan tisztítsd le?

Ha szeretnél megszabadulni ettől a rétegtől, akkor csakis kézzel tedd meg. Ne tedd az edényt a mosogatógépbe! Felejtsd el az erős súrolószereket, mert azok tönkreteszik a serpenyőt anyagát. Kapd elő a mesterpárost, használj ecetes- szódabikarbónás keveréket, de nagyon jót tesz a meleg vizes mosogatószeres áztatás is. 

forrás: mindmegette.hu

 

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.