Krausz Gábor
Segítünk, hogy mit tegyél be a hűtőbe, hogy tovább elálljon.
Évek óta vita tárgyát képezi, hogy bizonyos élelmiszereket a hűtőben vagy a konyhaszekrényben érdemes-e tárolni. Lehet itt gondolni a tojásra, az almára vagy éppen egy felbontott ketchupra. Egy vendéglátó cég rántotta le a leplet azokról az ételekről és italokról, melyeknek a hűtőben lenne a helyük, a legtöbben azonban mégsem ott tartják.
Az Alliance Online nevű vendéglátóipari beszállító cég most rámutatott arra, melyek azok az élelmiszerek, melyek a hűtőben tárolva tovább maradnak frissek. Azt állítják, ha betartjuk az útmutatásukat, hosszútávon a pénztárcánk is hálás lesz. Számításaik szerint ezen ételek és italok megfelelő hűtésével évente körülbelül 340 fontot, vagyis több mint 160 ezer forintot is megtakaríthatunk. Íme, a lista!
Ezekkel a termékekkel kapcsolatban arra kell odafigyelnünk, hogy a felbontás után több mint egy hónapig akarjuk még fogyasztani, akkor bizony a hűtőben a helye. Úgy csökkenthetjük a baktériumok elszaporodását bennünk.
A citrom, a narancs és a lime akár négyszer tovább is megőrzik a frissességüket, ha a hűtőben tároljuk őket. Ennek az az oka, hogy a hűvösebb hőmérséklet megakadályozza, hogy kiszáradjanak.
A vörösbort felbontás után újra le kell zárni, és hűtőszekrénybe kell tenni. Ez segít lelassítani az oxidációs folyamatot, és megakadályozza, hogy a bor hamar megromoljon. Ha megfelelő módon tároljuk, körülbelül öt napig áll el.
A hűtés segít megvédeni a tojást a szalmonellától, és biztosítja, hogy a lehető legtovább maradjon friss.
Ha azt szeretnéd, hogy minél tovább friss maradjon, akkor bizony nem árt hűtőben tárolni. Ebben az esetben akár 6-8 hétig is eláll.
Bár sokan szobahőmérsékleten tárolják a különböző dzsemeket és lekvárokat. Csakhogy a konyhaszekrényben tárolva jóval hamarabb bepenészedhetnek.
Sok krémlikőr tartalmaz tejtermékeket. Bontatlanul körülbelül két évig elállnak a konyhaszekrényben vagy a spájzban, felbontás után azonban a hűtőben érdemes őket tárolni, és hat hónapon belül el kell őket fogyasztani.
A 100%-os tisztaságú juharszirup idővel megromolhat. A penészesedés megelőzése érdekében legjobb, ha felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.